Last news in Fakti

24 Октомври, 2023 09:12 1 351 21

Макрон пристигна в Израел

  • хамас-
  • израел-
  • ивицата газа-
  • тел авив-
  • франция-
  • еманюел макрон

Очаква се Макрон да продължи активно да съдейства "за избягването на опасна ескалация в района"

Макрон пристигна в Израел - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Френският президент Еманюел Макрон пристигна тази сутрин в Тел Авив, "за да изрази пълната солидарност" на Франция с Израел след нападението, извършено на 7 октомври от палестинското ислямистко движение "Хамас", при което бяха убити над 1400 души, съобщи репортер на Франс прес, предаде БТА.

Очаква се френският държавен глава да призове за опазване на живота на цивилното население в ивицата Газа, след като Израел предприе масирани въздушни удари там в отговор на атаката на "Хамас" с декларираната цел "да унищожи" палестинската групировка, посочи френското президентство. Според Елисейския дворец Макрон ще призове за "хуманитарно примирие", което да осигури достъп на хуманитарната помощ до подложената на пълна блокада Газа, както и за освобождаване на заложниците, взети от "Хамас" при нападението.

Френският президент ще се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху и със своя колега Ицхак Херцог, а също с водачите на опозицията Бени Ганц и Яир Лапид в Йерусалим. След срещата си в 13 ч. местно време (10 ч. по Гринуич) Макрон и Нетаняху ще направят изявление за медиите.

В Тел Авив президентът ще се срещне и със семействата на френски или френско-израелски граждани, убити при нападението или взети за заложници от "Хамас" в Газа. Загинали са най-малко 30 френски граждани (най-много след терористичното нападение на 14 юли 2016 г. във френския град Ница, взело 86 жертви), а седем са в неизвестност, като за един се знае със сигурност, че е взет за заложник, а за останалите се предполага, че са в ръцете на "Хамас" в Газа.

Очаква се Макрон да продължи активно да съдейства "за избягването на опасна ескалация в района", най-вече между подкрепяното от Иран влиятелно ливанско шиитско движение "Хизбула" и Израел. Френският държавен глава ще предложи също възобновяването на един "истински мирен процес" за създаване на палестинска държава в замяна на ангажимент на страните от региона към "сигурността на Израел".

За целта Макрон вероятно ще има разговори с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас, йорданския крал Абдула Втори, египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и лидерите на държавите от Персийския залив, посочва Елисейският дворец. Преди Макрон на посещение в Израел бяха американският президент Джо Байдън, германският канцлер Олаф Шолц, британският премиер Риши Сунак и италианската министър-председателка Джорджа Мелони. Макрон подчерта да предприеме такова пътуване, ако то може да бъде от полза за района, отбелязва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хе-Хе

    27 0 Отговор
    Те всички извратени там се събраха! Пугачова предателката също, но бързо избяга с Максим Галкин, чрез аеропорта, щом стана неспокойно. Олеее-лееее, световните умни, модерни, най първи и красиви сме нападнати! Недопустимо! Те, бомбите са за низшите касти и народи!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Време беше

    7 3 Отговор
    дори позакъсня!

    Коментиран от #10

  • 5 Урюрвкос

    17 0 Отговор
    когато идваше във Киев пускаха сирените и го криеха в метрото
  • 6 баба му

    22 0 Отговор
    и това либерастко жуженце се пъне да бъде световен политик...
  • 7 Иван

    15 0 Отговор
    Ще се срещне и с Гад Зееви.
  • 8 Георгиев

    12 0 Отговор
    Кой беше той?.....Макрон.....

    Коментиран от #12

  • 9 ХАХАХА

    16 0 Отговор
    Ей този изпълзя из под полата на макароновица
  • 10 Клаус Шваб

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Време беше":

    С покрайната действаха по експедитивно!
    Ще ги шамаросвам.
    Не търпя колебания в моя Световен Ред

    Коментиран от #13

  • 11 Хе-Хе

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    С ядрени оръжия се губи смисъл! Това означава, че справедливата кауза на Северна Корея и Русия няма подкрепата на народите, следователно,тези народи или са заблудени, или желаят и одобряват всичко, което е така нагласено. Без бомби може, ако спрете да легитимирате и игнорирате управляващите света Подлост и Лицемерие! Както в ООН обърнаха гръб на американеца! Направете го всички! Порицайте медиите си, когато прикриват или лустросват! Колко от нас разбраха, защо Байдън не се срещна с някой лидери в Близкия изток, вкл. Махмут Абас, след като медиите завоалират - ,,За съжаление предвидената среща не се състоя..."А защо не се състоя- мълчат! Защото след удара по болницата тези хора отказаха среща с Байдън!
  • 12 ХАХАХА

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "Георгиев":

    Не макрон ,а микрон ,толкова е забележим!
  • 13 И да не забрави

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "Клаус Шваб":

    да си сложи паничката на темето!

    На Улав Шолц едва му намерихме подходящия размер паничка за тиквата му, но горе-долу се справихме. Взехме размера от фашистката фуражка на дядо му и спасихме нещата
  • 14 Коментар

    9 0 Отговор
    Дано Макарона си е взел с багажа някоя дървеница като подарък и за тези кръвожадни,които не отварят хуманитарни коридори за невинните.
  • 15 АРЕС

    8 0 Отговор
    Ами щом тоя клоун е в Израел значи войната утре свършва хахаааа.
  • 16 едикаъхс

    7 0 Отговор
    Всички кочияши на краварите от всички краища на света по команда от белия дом отиват на снимки където каже краваря Джо. Правят масовката та да могат да облъчват всеки прост индивид и да е по мащабно. А че тоя палячо и тои е отишъл да го снимат няма никаква новина, по важно е дали е взел и баба със себе си? Такава гнусотия сте Западните лъжци че комунягите са някакви любители сравнени с вас. Ако Макарон или Шолци или пък Урсул пуснат газове очакваме да изпаднете във възторг и да ни го съобщите.
  • 17 Макроса

    4 0 Отговор
    Аз си помислих, че Макрон е изригнал в Израел, а пък той пристигнал !
  • 18 Макарони болонезе

    6 0 Отговор
    Тоя макарон, няма ли кой да го свари...
  • 19 Агата

    6 1 Отговор
    Политиката е кой повече да се угоди на САЩ.
    Авторът защо не е споменато за палестинските жертви, които не са жертви на тероризма, а жертви на държавен тероризъм.
  • 20 Митер

    3 0 Отговор
    Много жалък. Клоун. Смешна Франция. По-добре да погледнат какво става в собствените им гета. И ние сме зле с циганетата, но те съвсем сдадоха багажа с арабетата.
  • 21 защо

    3 1 Отговор
    всички пепарасти ходят в военнопрестъпен Израел тези дни...???