Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Октомври, 2023 22:46 2 659 34

ЕК: Подготвяме използването на конфискувани руски активи за Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • санкции-
  • урсула фон дер лaйен-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски

Общата подкрепа на ЕС за Украйна възлиза на почти 83 милиарда евро от нахлуването на Русия през февруари 2022 г., каза във вторник ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен

ЕК: Подготвяме използването на конфискувани руски активи за Украйна  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейската комисия (ЕК) работи върху предложение за обединяване на част от печалбите, получени от замразени руски държавни активи, за да помогне на Украйна и нейното следвоенно възстановяване. Това съобщава в петък "Ройтерс", като цитира председателя на комисията Урсула фон дер Лайен.

Тя съобщи по време на пресконференция след срещата на върха на лидерите на ЕС, че стойността на замразените руски суверенни активи днес е 211 милиарда евро. Припомни, че блокът е решил, че Русия трябва да плати за възстановяването на Украйна.

Още новини от Украйна

Европейският съюз (ЕС) замрази руски суверенни активи през март 2022 г. след нахлуването на Русия в Украйна през предходния месец.

Фон дер Лайен каза, че финансовите министри са постигнали добър напредък по някои основни принципи по време на годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка в Маракеш по-рано този месец.

"Така че следващата стъпка ще бъде действително предложение, каза тя, добавяйки, че първоначалният фокус ще бъде върху неочакваните печалби. Ще представим предложение за намиране на начин как да използваме приходите от тези активи, от които в момента се облагодетелстват ограничен брой финансови институции в ЕС", каза тя.

Лайен не коментира кога ще дойде предложението.

Белгия заяви през юни, че извънредните печалби от замразени руски активи там могат да осигурят 3 милиарда евро годишно за възстановяване на Украйна. Голяма част от активите са в Белгия.

Съединените щати и Великобритания подкрепят идеята на ЕС за отклоняване на печалбите от лихви от активи, въпреки че има правни усложнения, които трябва да бъдат разрешени, преди парите да бъдат иззети.

Припомняме, че по-рано в петък стана ясно, че ЕС като цяло подкрепя планът за подкрепа на Украйна с 50 милиарда евро през следващите четири години. Но 27-членния блок има нужда от време до декември, за да договори подробностите.

ЕК предложи през юни 50 милиарда евро за Украйна от 2024 г. до 2027 г. като част от преразглеждането на бюджета на ЕС, за което правителствата на ЕС се надяват да постигнат съгласие до декември.

"Има силно мнение, че се нуждаем от повече пари за Украйна", каза ирландският премиер Лео Варадкар във втория ден от разговорите на лидерите на ЕС в Брюксел.

"Но има много малко съгласие за това къде ще намерим парите. Мисля, че ще постигнем споразумение до декември", каза той.

Унгарският премиер Виктор Орбан каза в четвъртък, че иска предложението за 50-те милиарда да бъде по-добре обосновано, преди да може да се съгласи с него, а словашкият му колега Роберт Фицо посочи корупцията в Украйна, като изрази своите резерви.

Но нито един от двамата не отхвърли категорично предложението.

"Това, което мога да кажа, е, че и двамата не са отказвали възможността за оказване на помощ на Украйна", каза българският премиер Николай Денков в петък.

"Въпросите са каква помощ и как се използва, как ние сме сигурни, Европейският съюз е сигурен, че тази помощ се използва ефективно. Така че това бяха дискусиите, които имахме вчера", каза той.

Представители на ЕС очакват унгарският президент Орбан да промени мнението си за повече пари за Украйна, ако Европейската комисия отблокира част от парите, които Унгария трябва да получи от фонда за възстановяване на ЕС, който сега е замразен поради проблемите с върховенството на закона в Унгария.

Общата подкрепа на ЕС за Украйна възлиза на почти 83 милиарда евро от нахлуването на Русия през февруари 2022 г., каза във вторник ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    46 7 Отговор
    Ще се връщат с лихвите.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 МУЦКА

    34 11 Отговор
    А КОЛКО АКТИВИ НА ЕС В РУСИЯ КОНФИСКУВА РУСИЯ
    АЛОООО МУЦКА КОЛКО
  • 4 Последния Софиянец

    55 5 Отговор
    Крадецът си е крадец
  • 5 12343211

    42 4 Отговор
    Сложно нещо да орежеш клон на когото може да стъпиш в бъдеще...

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Урюрвкос

    2 37 Отговор
    Русия няма право да конфискува западни активи на своя територия за около 1,18трлн евро защото те не са държавни а частни.

    Коментиран от #11, #19

  • 8 Хахахаха

    7 41 Отговор

    До коментар #5 от "12343211":

    Така е. Интересно защо руснаците си отрязаха клона към ЕС.

    Коментиран от #9

  • 9 12343211

    18 2 Отговор

    До коментар #8 от "Хахахаха":

    Ако орежеш първи клона, другия на какво ще стъпи?!
  • 10 само тая глупост

    50 6 Отговор
    остава да направят и ЕС ще се сгромоляса тотално, а еврото ще бъде най-евтината валута в света.
    Някой трябва да открехне Урсулка, че замразените руски активи са суверенни и са си руски. Нямат правно основание да ги пипнат, а направят ли го - ще покажат на света, че са крадци. После никакъв чужд (извън ЕС) актив няма да има в европейските банки. Банкрут и фалит ще станат едни от най-употребяваните думи в медиите.
    За да може блокът да решава кой ще плаща за възстановяването на Украйна, блокът първо трябва да спечели, а това няма как да стане и бабата го знае отлично.
    А и не е лошо бабката да помни, когато прави такива изявления, че блокът също има значителни активи в Русия, които реципрочно могат да бъдат взети (само дето това няма да изплаши инвеститрите в Русия). Тогава ще гледа пълния крах на ЕС.
  • 11 още

    30 4 Отговор

    До коментар #7 от "Урюрвкос":

    по-лесно ще бъде с частните активи. Там дори могат да го направят почти законно.
    Урсула ще го отнесе преди да започне такива действия, притисната именно от държателите на тези активи. Достатъчно е Путин да намекне, че ще направи същото като ЕС в отговор.
  • 12 може

    34 3 Отговор
    Русия това съобщение да го приеме с охота. В Русия активи на ЕС са повече, отколкото руските в ЕС.
    Накрая като теглиш чертата, у руснаците ще остане повечеь, отколкото им е взето.
  • 13 Медведев

    17 3 Отговор
    А ни подготвяме прибрани радиоактиви от украйна за да ги предоставим на евронацистките страни.
  • 14 Мойше Адолф Лайнен

    38 5 Отговор
    =========стойността на замразените руски суверенни активи днес е 211 милиарда евро. Припомни, че блокът е решил, че Русия трябва да плати за възстановяването на Украйна.=========А кога на Израел ще замразите за да се плати за възстановяването на Газа ? А ? И впрочем атлантически нацисти ...замразените руски суверенни активи не са конфискувани руски активи , а замразени !!!!!
  • 15 ЕВРОПИРАТИТЕ В ДЕЙСТВИЕ, ТЪПКАНО ОБРАТНО

    37 5 Отговор
    ТОВА Е НЕЗАКОННО МИШОЦИ!!!!!ОТВАРЯТЕ ВРАТАТА НА ПАНДОРА И ТАКА СЕ ЗАПОЧВА С БЕЗАКОНИЕТО.
    ДАВАТЕ ШАНС НА РУСИЯ ДА ВИ КАПИТУЛИРА НЕЗАКОННО И НЕ САМО РУСЯ !!!!ЩОМ ВИЕ ВЪРШИТЕ НЕЗАКОНИ ГРАБЕЖИ , КАК МИСЛИТЕ ,ЧЕ НЯМА ДА СИ ГО ПОЛУЧИТЕ ОТ ТЯХ АМА В ДЕСЕТОРЕН РАЗМЕР ,ЛИ????
    КАКТО ВИНАГИ ТЪПАЦИТЕ НЕ ПРЕЦЕНЯВАТ ЧЕ ЩЕ ИМ СЕ ВРЪЩА ТЪПКАНО.
    ТАЗИ ПИРАТЩИНА ЩЕ ВИ ИЗЛЕЗЕ СОЛЕНА .

    Коментиран от #26

  • 16 премиер Денко

    26 3 Отговор
    Е най нелепият премиер който сме имали. А когато и ако и Кретинел стане премиер трагедията и бутафорията ще е пълна.
  • 17 Някой знае ли защо

    19 3 Отговор
    суверенни активи са суверенни ?
  • 18 Западният свят се срива

    22 3 Отговор
    Държави прибират златните си резерви след санкциите срещу Русия
    Все по-голям брой страни репатрират златни резерви като защитна мярка срещу наложените от Запада санкции срещу Русия. Това се посочва в проучване на "Инвеско" (Invesco) за централните банки и суверенните фондове, публикувано днес и цитирано от Ройтерс.
  • 19 Ха ха

    17 0 Отговор

    До коментар #7 от "Урюрвкос":

    Колко частни яхти ,вили и самолети на олигарси гепиха бандюгите от острова и от ЕС? Защо мислиш ,че 27 млрд.евро на " Тотал Енерджи" вложени в Ямал Русия няма да ги прибере в отговор?А и само тези ли са?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 подготвяте си капитулацията.

    18 1 Отговор
    Подготвяйте, подготвяйте, и те ще ви подготвят ама по-после. Европиратите в комбина с курумпираните укронацисти трябва да бъдат изтребвени .
  • 22 Ъхъъъъъъ

    21 1 Отговор
    Припомни вика, че блокът бил решил, че Русия трябва да плати за възстановяването на Украйна.=====Ко ? Ко-Ко, Ко-Ко....... решил бил ама кой блок точно го е решил и как го бил решил ще чакаме прима Денко балерина да ни осведоми по някое време.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Урсуленко

    16 1 Отговор
    С чужда пита помен на ЕС, ще правим!
  • 25 ЕС : империя на злото!

    25 1 Отговор
    Крадците начело с лайнен да знаят, че това което откраднат от Русия после ще го връщат с лихвите! А Денкофф като иска да си подпомага Украйна, но от собствения джоб! Българският народ няма да плаща войната на САЩ в Украйна!

    Коментиран от #29

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гал

    6 1 Отговор
    Няма как да стане.
  • 28 Сатана Z

    13 0 Отговор
    Руснаците винаги се връщат за своето.Бисмарк го е казал ,а не мУрсула
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Лъжи

    9 1 Отговор
    Русия си е изтеглила активите преди войната, тези или на руски имигранти, които не ги вълнуват или просто лъжат и ще пратят от нашите членски вноски
  • 31 Ненормалниците

    13 0 Отговор
    Къде е правото или вие сте на бели линии
  • 32 Наглецо

    3 0 Отговор
    Вовата много "обича"крадците.Такъв ще им го отпере,че свет ще им се извие.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 9689

    0 0 Отговор
    Махай,махай-глупако.
Новини по държави: