Last news in Fakti

30 Октомври, 2023 16:03 1 732 2

Аржентина удължи договора си с Китай за строителство на АЕЦ

  • атомна енергетика-
  • аржентина-
  • китай-
  • аец-
  • строителство-
  • атомна централа

Реализирането на проекта ще продължи да се обсъжда

Аржентина удължи договора си с Китай за строителство на АЕЦ - 1
Снимка: Shutterstock

Държавната аржентинска компания Nucleoeléctrica SA подписа с китайската China National Nuclear Corporation (CNNC) документ за удължаване на договора за строителството на АЕЦ „Атуча-3“, предаде Ambito.com.

Достигнатите договорености остават в сила, но това не означава, че реакторът ще се строи, защото реализирането на проекта ще продължи да се обсъжда. Въпросът за финансирането още не е решен – Китай предлага да осигури финансиране на 85% от разходите, а Аржентина иска те да бъдат покрити 100%. Според официални източници, стойността на енергоблока ще бъде близо 9 милиарда долара.

Преговорите започнаха преди почти 10 години, като сега официално се удължават до април 2025 г. В момента в Аржентина работят АЕЦ „Атуча-1“, АЕЦ „Атуча-2“ и АЕЦ „Ембалсе“, като нови енергоблокове не са строени в страната от 42 години. Планира се новият реактор да бъде китайският Hualong 1 с мощност 1200 мегавата, който да работи 60 години.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ехо

    2 0 Отговор
    Извинете пръднах
  • 2 Знайко

    0 0 Отговор
    Аз пък искам моя реактор да го поемат китайците на 110%....то няма такива нахални хора, хем им дават рактор, хем да не дадат нищо!
    Не знам...ако съм на извънземните ще обявя , че тая планета трябва да се санира напълно!
Новини по държави: