17 Юли, 2024 17:10 3 837 17

Гърция: Пропуснахме да благодарим на турските окупационни сили в Кипър

  • кипър-
  • нато-
  • турция-
  • гърция-
  • балкани-
  • никос дендиас-
  • война-
  • кипърски турци

Турското министерство на отбраната подчерта в декларацията си, че турската армия е предприела действия в съответствие с правото на Анкара на „гарант“ в Кипър

Гърция: Пропуснахме да благодарим на турските окупационни сили в Кипър - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Турското министерство на националната отбрана реагира на изявления на гръцкия военен министър Никос Дендиас по време на посещението му в Кипър по-рано тази седмица, съобщават турски медии, цитирани от БТА.

"Остро осъждаме неуважителните, лъжливи и клеветнически изявления на гръцкия министър на отбраната Никос Дендиас, изказани по отношение на кипърските турци и героичната турска армия", се посочва в писмена декларация на турското Министерство на националната отбрана, поместена на сайта на министерството.

В изявления в Никозия, където беше в понеделник по случай 50-годишнината от преврата през 1974 г., свалил правителството на тогавашния президент архиепископ Макариос и подготвил почвата за турската военна намеса, Дендиас заяви, че превратът от 1974 г. е "отворил задната врата за нашественика, който се е спотайвал“, напомня кипърското издание на в. "Катимерини".

Турското министерство на отбраната подчерта в декларацията си днес, че турската армия е предприела действия в съответствие с правото на Турция на „гарант“ в Кипър, произтичащо от международни споразумения, и "е спасила кипърския турски народ, подложен на всякакъв вид потисничество от гръцка страна през 1963-1974 г." и "опит за геноцид".

"Благодарение на смелостта и присъствието на турския войник в Кипър не е пролята кръв от 1974 г. насам, натискът на гръцката хунта върху кипърския гръцки народ бе елиминиран, а военният режим в Гърция се срина и стана възможно връщането към демокрацията. Мехметчик (нарицателно име на турските войници - б.а.) ще бъде там и утре, както вчера и днес. Това ще бъде гаранцията за мир и спокойствие в Кипър", се посочва в изявлението на турската страна. Министерството на отбраната в Анкара призова гръцкия министър на отбраната "да спре да се опитва да подкопава общата позиция, представена от лидерите на двете страни, която има за цел да развие отношенията между Турция и Гърция с конструктивен подход", добавяйки, че "усилията му да направи политическа кариера от този въпрос няма да дадат резултат".

По-късно днес гръцкото министерство на отбраната отговори на турското изявление с декларация, в която изразява „съжаление“, че по време на посещението си в Кипър Дендиас е „пропуснал да „благодари“ на турските нашественици и окупационни сили за техните „заслуги“ в защита на принципите в Устава на ООН, териториалната цялост на Република Кипър, запазването на човешките права и демокрацията“.

Напрежението по оста Анкара-Атина идва броени дни преди навършването на 50 години от нахлуването на 20 юли 1974 г. на турската армия в северната част на остров Кипър. Това става пет дни след преврата на кипърски гръцки националисти за присъединяване към Гърция.

В резултат средиземноморският остров е разделен на две части, като южната остава под контрола на международно признатото правителство, а северната част е окупирана от Турция. През 1983 г. там е провъзгласена т.нар. Севернокипърска турска република, която не е призната от никоя друга държава освен Турция. През годините са провеждани многократно преговори за обединение на двете части, но без успех. Последните подобни преговори завършиха с провал през 2017 г. в Кран Монтана, Швейцария.

От тогава Турция и правителството на СКТР се ориентираха към търсене на решение чрез две държави – вариант, който категорично се отхвърля от Република Кипър и от Гърция.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха ха

    21 45 Отговор
    Чалмите от руснаците ли се учат 1:1
  • 2 АБВ

    26 58 Отговор
    Турците са същите боклуци като руснаците
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Али Турчинът

    46 4 Отговор
    Марийке, ще те напсувам.
    Стига си трила.
    Какво нецензурно съм казал?
    Вие знаете ли защо Турция влезе в Кипър? Ако не знаете, поне се научете.
    С триене не става.
  • 5 Истината

    46 11 Отговор
    Турците имат право.
  • 6 Али Турчинът

    34 8 Отговор
    Ама като ги сравниш с Украйна, триете.
    Колкото и да триете коментарите, Тръмп ще ви го сложи.
    Хемде на чапраз.
    Неграмотници такива.
    Много лаете за международно право.
    Ето ви проблем от почти 40 години.
    Гиди ашлаци такива..

    Коментиран от #13, #14

  • 7 Гост

    28 8 Отговор
    Същото щеше да стане и у нас, по време на Възродителния процес, ако не бяхме във Варшавския договор. Същото става в Украйна.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бамбука

    45 7 Отговор
    Гърците забравиха ли, че всичките провокации започнаха по време на управлението на военната хунта 1974 г. ? Всичко започна от тях с гонения на кипърските турци. Двата народа си живееха заедно, като съседи, като приятели, но .........Нека си говорим истината. Турската армия влезе после за защита и спиране на гоненията. Отворете историята.

    Коментиран от #15

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Кеф ми е

    10 5 Отговор
    Че турският комплекс у малките расте 😂😂😂
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    7 8 Отговор

    До коментар #6 от "Али Турчинът":

    трябва да си ептен изплискал легеня, за да се надяваш на Тръмп. Май забрави кой даде заповед да бъде убит ген. Касим Сюлеймани...кой извади Америка от договора за ракетите с малък и среден радиус...кой накара страните -членки на НАТО да вдигнат размера на вноските и по-важното- редовно да ги плащат. А мигар не знаете, че Нетаняху спи в дома на Тръмп при посещенията си в Америка, и този факт на мен ми дава основанбия да предполагам, какво ще се случи с палестинците в Израел, след като добрия ти чичко Тръмп стане президент... Да припомням ли кой измести посолството от Тел Авив в Йерусалим.. ммм? Мислете малко с тия глАви бе, мислете бе. Бъдете малко по-критични към заобикалящия ви свят ве..
  • 15 уйко калеко

    7 7 Отговор

    До коментар #9 от "Бамбука":

    Ами то и в КОСОВО албанците принудиха 300 000 сърби да се изселят от там с което се промени драстично етическата карта,През 1974 г. ТУРЦИЯ бе най важния съюзник на САЩ в ЕВРОПА.През тези години само военната помощ на щатите за ТУРЦИЯ е била в размер на 3 милиарда ТОГАВАШНИ долара на година.Всички турски генерали тогава бяха възпитаници на щатските военни академии и направиха доста военни преврати докато ЕРДОГАН НЕ ИМ СВИ СЪРМИТЕ(на генералите).

    Коментиран от #17

  • 16 Даа

    11 4 Отговор
    По добре късно, отколкото никога. Можете и сега да им благодарите,затова че запазиха цивилното население живо . Ако ги нямаше "добрата" Европа щеше да си затвори очите при избиването на турското население в Кипър,както и за присъединяването му към Гърция. Нищо че ще е чрез преврат т . е.по такъв незаконен начин. Но когато е срещу Турция те са начина за постигане на целите.
  • 17 Даа

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "уйко калеко":

    В Косово албанците са били мнозинство и то абсолютно мнозинство,когато сърбите започнаха да им режат привилегиите всичко се започна тогава. Преди по времето на Тито до времето на Милошевич,косовци и Войводино имаха равни права с югославските републики.
Новини по държави: