Last news in Fakti

6 Декември, 2013 09:37 1 447 0

Светът скърби за Нелсън Мандела (обновена)

  • нелсън мандела-
  • световните лидери

Световните лидери почетоха иконата на борбата срещу апартейда в ЮАР

Светът скърби за Нелсън Мандела (обновена) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Смъртта на южноафриканския президент Нелсън Мандела, иконата на борбата срещу апартейда в ЮАР и една от забележителните фигури в политиката на 20 век беше коментирана от световните лидери с уважение и скръб, предаде БНР.

За американския президент Барак Обама Мандела винаги е бил модел на подражание. И двамата успяха да станат президенти на държави, преживели расови размирици. В залата за брифинги на Белия дом Обама припомни, че първото му сблъскване с политиката е било организирането на протест срещу апартейда:

Както много други по света и аз не мога да си представя напълно живота си без модела, поставен от Нелсън Мандела. До края на дните си ще правя всичко по силите си да се уча от него.

Американският президент наблегна на примера на лидера, превърнал се в символ на справедливост:

Неговият път от затворник до президент е олицетворение на надеждата, че хората и държавите могат да се променят към по-добро. Неговият ангажимент да предаде властта и да се помири с тези, които го вкараха в затвора, е пример, който човечеството би трябвало да постави на пиедестал, независимо дали става дума за нации или за собствен живот.

Всички световни лидери изказаха съболезнованията си и впечатленията си от личността на Мандела.

Като сподели скръбта на африканския народ, германският канцлер Ангела Меркел изтъкна:

Дългите години затвор не го озлобиха. И от посланието му за помирение се роди една нова и по-добра Южна Африка, а светлият му пример ще е вдъхновение за народите по цял свят.

Президента на Китай Си Цзинпин заяви: Мандела бе отличен политик, който си спечели уважението и обичта на хората по цял свят.

Русия се разделя с дълбока скръб с бившия президент, заяви заместник постоянният представител на Русия в ООН Евгений Загайнов.

Президентът на Франция Франсоа Оланд заяви:

Въпреки личните изпитания на 27 години затвор, той успя не само да свали един отблъскващ режим, но и помири южноафриканците и осигури победата на демокрацията. С уважение и смирение се прекланям пред паметта на този необикновен човек, който дълго време ще остане източник на вдъхновение за цялото човечество.

Френският външен министър Лоран Фабиюс нарече Мандела Бащата на Южна Африка, стълбът на борбата за свобода и помирение.

Британският премиер Дейвид Камерън написа: Една голяма светлина угасна в света. Нелсън Мандела бе герой на нашето време.

Ирландският премиер Енда Кени благодари на Мандела за "неговия дар" и поднесе съболезнования на народа на Южна Африка.

Един от най-близките съратници на Нелсън Мандела в борбата срещу апартейда архиепископ Дезмънд Туту каза дълбоко натъжен: Един велик човек почина.

Историческият лидер на полския синдикат "Солидарност" Лех Валенса нарече Нелсън Мандела Велик символ на борбата срещу апартейда и расизма.

Президентът на Бразилия Дилма Русеф изтъкна страстта и интелигентността, които той е проявил, за да постигне един от най-значителните процеси на освобождаване на човека в съвременната история.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отдаде почит към един от най-достойните хора на нашето време. Той бе баща на народа си, човек с поглед в бъдещето, казва Нетаняху.

Палестинският президент Махмуд Абас приветства в лицето на Нелсън Мандела символ на освобождаването от колониализма и окупацията за всички народи, които се стремят към свобода.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви три дни траур в памет на Нелсън Мандела.

Президентът на Израел Шимон Перес заяви: Светът загуби велик лидер, променил историята и оставил своя следа в борбата срещу дискриминацията и расизма.

Премиерът на Индия Манмохан Сингх написа, че с живота и делото си Мандела ще остане източник на вдъхновение за бъдещите поколения и че за Индия загубата му е също толкова огромна колкото за Южна Африка.

Президентът на Световната банка Джим Йон Ким определи Мандела като човека, отворил огромни възможности пред една страна, сегрегирана на черни и бели.

Президентът на футболната централа ФИФА Сеп Блатер разпространи изявление, в което изтъква, че Нелсън Мандела е най-големият хуманист на нашето време. Мандела вярваше в изключителната сила на футбола да обединява хората в мир и приятелство, допълва Блатер.

Иран също се присъединява към скръбта на света по повод кончината на Мандела, написа иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф.

Президентът Росен Плeвнелиев изпрати съболезнователно писмо до президента на Република Южна Африка Джейкъб Зума по повод кончината на Нелсън Мандела – дългогодишен лидер на ЮАР и една от най-ярките личности в най-новата история на света.

“През целия си живот Нелсън Мандела се бореше за защитата и утвърждаването на човешкото достойнство, равенство и свобода в Африка и по света. Със своето дело той докосна милиони хора, които възприеха неговата визия за мир и справедливост, за свят без расизъм и дискриминация, за живот без насилие”, заявява в писмото си българският държавен глава.

“ Рядко човечеството е било толкова обединено в своята скръб, изпращайки от този свят една личност. Нелсън Мандела беше олицетворение на силата на човешкия дух, на непримиримостта към неправдата и нестихващата вяра в доброто. Той ще остане в историята като велик син на своя народ, на Африка, на човечеството, като пример, от който ние да се водим и като дело, което трябва да продължим с общи усилия”, се казва още в съболезнованието на президента Плевнелиев.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА