Last news in Fakti

21 Ноември, 2023 11:01 814 2

Преглед на печата: Ще има ли примирие в Газа?

  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • бенямин нетаняху-
  • исмаил хания

Семействата на заложниците, които бяха отвлечени от "Хамас" и отведени в Газа, отчаяно се нуждаят от доказателство, че близките им са още живи, пише в. "Ню Йорк таймс"

Преглед на печата: Ще има ли примирие в Газа? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания заяви, че "сме близо до постигането на споразумение за примирие", пише в. "Гардиън".

Британското издание отбелязва, че палестинското движение е дало отговор на катарските официални представители на фона на надеждите за спиране на огъня, което да осигури освобождаването на заложниците и влизането на нова хуманитарна помощ в ивицата Газа. Междувременно израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) приближават препълнената Индонезийска болница в Газа, което породи опасения, че може да се повторят събитията от болничния комплекс "Аш Шифа".

"Гардиън" пише още, че семейството на известния палестински поет Мосаб Абу Тоха, носител на американска литературна награда, е завило, че в неделя той е бил арестуван от израелските сили при опит да напусне Газа. Посочва се, че поетът е син на американски гражданин, поради което властите в САЩ са му казали, че може да замине - затова той се насочил от северната част на ивицата Газа към пункта "Рафах" на границата с Египет, но бил задържан. Тоха има стихосбирки, издадени на английски, а тази година беше финалист за наградата на Националния съвет на литературните критици в САЩ и спечели Американската литературна награда.

В. "Индипендънт" коментира случая с похитения от йеменските хуси свързан с Израел кораб с 25-членен екипаж.

Изданието отбелязва, че това действие на шиитските бунтовници в стратегически важния коридор за корабоплаване в Червено море е породило опасения, че регионалното напрежение около конфликта между Израел и "Хамас" може да отвори нов фронт, само че този път по море.

"Индипендънт" обръща внимание на факта, че 25-членният екипаж на плавателния съд "Галакси лийдър", плаващ под бахамски флаг и свързан с израелски милиардер, за похищението на който канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху обвини хусите, включва хора от редица националности, включително българска, филипинска, мексиканска и украинска, но не и от израелска.

Твърде много хора искат да повярват на лъжите на "Хамас" за болниците в Газа, гласи заглавието на коментарна статия в британския "Дейли телеграф".

Авторът Ричард Кемп посочва, че въпреки всички доказателства някои на Запад отказват да признаят, че твърденията на ЦАХАЛ, че палестинското движение използва лечебните заведения за прикритие, са истина.

Коментаторът изтъква, че това не се отнася само за болници, но и за други защитени от международните конвенции за водене на война обекти като джамии и училища, които по думите му се употребяват от "Хамас" за терористични цели.

Япония преговаря за освобождаването на свързания с Израел кораб, отвлечен от йеменските хуси и чиято компания оператор е японска, пише в. "Вашингтон пост".

Изданието цитира съобщение в израелския вестник "Таймс ъф Израел", според което японският външен министър Йоко Камикава е заявила вчера, че властите в Токио се се обърнали за контакт към Израел и хусите и са призовали страни като Саудитска Арабия, Оман и Иран да апелират към групировката "да освободи час по-скоро плавателния съд и членовете на екипажа".

Техеран вчера отрече да е замесен в отвличането на кораба, отбелязва "Вашингтон пост".

Семействата на заложниците, които бяха отвлечени от "Хамас" и отведени в Газа, отчаяно се нуждаят от доказателство, че близките им са живи, пише в. "Ню Йорк таймс".

Изданието отбелязва, че палестинското движение не е осигурило никакви сведения за близо 240-те заложници, сред които има и деца.

В друга статия за конфликта в Газа "Ню Йорк таймс" съобщава, като се позовава на анализ на спътникови данни, че близо половината от всички сгради в северната част на палестинския анклав са повредени или разрушени.

Нетаняху е притиснат да премахне заплахата от "Хизбула", пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Изданието коментира, че израелският министър-председател не откликва на призивите на местните жители, живеещи в районите по границата с Ливан, и на израелската армия да вземе мерки срещу ливанското шиитско движение, което обстрелва израелските погранични селища.

Засега Нетаняху се ограничава единствено до отправянето на предупреждения към подкрепяната от Иран въоръжена групировка, отбелязва всекидневникът.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    1 3 Отговор
    Хазарите се провалиха в Газа .Молят за мир Хамас.

    Коментиран от #2

  • 2 В газа

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Няма хазари, но ПС се оплаква за изгубения си ресторант там, който е гнездо на терористи.