Last news in Fakti

10 Декември, 2013 12:06 2 405 0

Светът се прощава с Нелсън Мандела. Небето плаче (обновена 15:40)

  • нелсън мандела-
  • панахида

Над 100 световни лидери ще присъстват на днешната церемония в Йоханесбург

Светът се прощава с Нелсън Мандела. Небето плаче (обновена 15:40) - 1
Снимки ЕПА/БГНЕС

Десетки хиляди хора се събират днес в Йоханесбург, за да отдадат последна почит пред южноафриканския лидер Нелсън Мандела. Очаква се над 100 световни лидери да уважат събитието, което ще даде началото на траурните церемонии в негова чест.

Президентът на САЩ Барак Обама, кубинският президент Раул Кастро и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун са сред лидерите, които ще изнесат речи по време на панихидата, както и четирима от внуците на Мандела.

Въпреки дъждовното време от рано сутринта към стадиона с 95 хиляди места, на който ще се проведе траурната церемония в Йоханесбург, се стичат десетки хиляди хора. Те чакаха с часове, за да влязат вътре. Церемонията ще бъде излъчвана и на огромни екрани на още 3 стадиона в града, съобщава Би Би Си.

Началото на панихидата бе предвидено за 11.00 ч. (българско време), но започна час по-късно с националния химн на ЮАР. Тя трябва да продължи 4 часа. Според метеорологичните прогнози времето ще остане дъждовно през целия ден, като следобед ще се разразят бури.

От днес започва поредица от чествания, които ще продължат до официалното погребение на първия чернокож президент на ЮАР, което ще се проведе в неделя. Бившият държавен глава на Южна Африка почина на възраст 95 години миналия четвъртък.

Сред официалните лица, които ще присъстват днес са американският президент Барак Обама и съпругата му Мишел, както и бившите президенти Джордж Буш, Бил Клинтън и Джими Картър; генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и и неговият предшественик Кофи Анан; кубинският президент Раул Кастро; френският президент Франсоа Оланд; британският министър-председател Дейвид Камерън; германският президент Йоахим Гаук; бразилският президент Дилма Русеф; зимбабвийският президент Робърт Мугабе.Това е едно от най-големите мемориални събития през последните години, на което присъстват толкова много международни официални лица, коментира Би Би Си.

На церемонията ще присъстват и едни от най-изявените борци срещу апартейда като музикантите Питър Гейбриъл и Боно от U2.

През следващите три дни тялото на Мандела ще бъде изложено за поклонение в президентския дворец в Претория. Погребението ще се състои на 15 декември в селището Куну, където Нелсън Мандела е израснал и където живееше след оттеглянето си от голямата политика.

Церемонията:

Церемонията бе открита в 12:00 часа от  заместник-председателя на управляващата партия Африкански национален конгрес, Сирил Рамафоса. Той започна с думите: „В нашите традиции, когато вали по време на погребение това означава, че боговете посрещат душата на починалия на небето."

"Ние сме тук, за да кажем, че дългата работа на Мадиба (както народът му нарича Нелсън Мандела – бел.ред.) е приключила, че той най-накрая може да си почине и да се наслади на гледката на нашата красива страна, но нашата дълга разходка е едва в началото си", казва още Рамафоса.

Президентът на Южна Африка Джейкъб Зума бе посрещнат с освирквания при появата си на възпоменателната церемония. Някои опечалени на стадиона в предградието на Йоханесбург Совето освиркаха Зума, когато той влезе и след това при обявяването на името му от церемониалмайстора - заместник-председателя на парламента Сирил Рамафоза.

След речта му бяха произнесени молитви на различни вероизповедания - юдеизма, християни- протестанти, исляма, христяни-католици. Дъждът в Йоханесбург продължава да се сипе над главите на десетките хиляди, събрали се да се сбогуват с един от най-обичаните световни лидери и борец за свобода и равенство – Нелсън Мандела.

Публиката запя песента „Siyabonga Nkokheli Tata Madiba“ - Ние благодарим на нашия лидер.

На церемонията продължават да пристигат гости. Около 12:20 на церемонията пристигна  Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. Сред знаменитостите, които се появиха на стадиона в Йоханесбург пристигаха още Боно от U-2 и южноафриканската актриса Шарлийз Терон.

В 12:30 часа приятелят и бивш съкилийник на Мандела Андрия Млангени се качи на подиума, за да изкаже своята почит към великия южноафрикански лидер. "Нелсън Мандела олицетворяваше ценностите на саможертвата, мъдростта и търпението и създаде надежда, когато нямаше такава. Мадиба вярваше в споделянето на идеи и слушаше учейки се от другите. Величието на Мадиба като лидер произтича от неговото смирение и голямата му вяра в колективното лидерство. Ние трябва да отстояваме ценностите на Нелсън Мандела. Бог да благослови Мадиба , Бог да благослови душата му и нека тя да почива в мир", каза Млангени.

Генерал Тандуксоло Мандела се изказа от името на цялото семейство на бореца за свобода и равенство.„Ние винаги сме знаели, че делим Мадиба с Южна Африка, Африка и света. Той използва своето величие като средство да направи всички мъже и жени равни, така че те да могат да живеят живота си по най-пълноценния начин" – заяви той.

Следващите слова бяха отправени от внуците на Нелсън Мандела - Мбусо Мандела, Анделе Мандела , Зозуко Дламини , Фумла Мандела (той има 18 внуци и 12 правнуци – бел ред.)

В 12:55 пристигна президентът на САЩ Барак Обама със семейството си и бе посрещнат с бурни аплодисменти.

Малко след това започна речта на Генералния секретар на ООН Бан Ки-мун от името на световната организация.

Бан Ки-мун описа Мандела като един от най-големите световни лидери, които учат останалите чрез примера си. "Мандела мразеше омразата, не хората. Той показа на хората благотворната мощ на прошката, което е уникален подарък. Наше общо задължение е да го приемем да запазим паметта на Мандела жива в сърцата и живота ни ", заяви генералният секретар на ООН.

В тълпата е кубинският лидер Раул Кастро. Куба беше непоколебим критик на апартейда по времето на Фидел Кастро. Малко след 13:00 часа бившите президенти на САЩ Бил Клинтън и Джордж Буш заеха местата си.

Следващото слово бе от името на на ЕК, произнесено от Д-р Нкосазана Дламини Зума. „Неговото смирение, състрадание, отдаденост, смелост и откритост бяха в основата на работа на Мандела. Като един от най-младите бунтовници през 1943 г. Мандела разбира, че борбите в Африка са дълбоко свързани, заяви Нкосазана Дламини Зума. "Благодарим ти, че ни напътстваше... Ние сме днес тук благодарение на теб!"

В 13:30 часа президентът на САЩ Барак Обама се отправи към подиума за своето възпоменателно слово. По пътя той стисна ръката на кубинският президент Раул Кастро. Той бе приветстван от събралото се множество с бурни овации като „син на африканската земя“.

"Към хората на Африка - благодарим, че ни дадохте Нелсън Мандела. Неговата борба беше ваша борба. Неговият триумф беше ваш триумф... Колко трудно е за гигант в историята да приближи една нация към справедливостта и в този процес да докосне милиарди по света!... Мадиба беше последният голяма освободител на 20 век.", започна Обама.

Президентът Обама описа Мандела като "последният велик освободител на 20-ти век" и мъж, който живя "живот като никой друг".

Мандела показа, че само идеи не са достатъчни, той беше практик, подчерта Обама. И най-накрая - той разбираше връзките които сплотяват човешкия дух, продължи първият чернокож президент на САЩ и цитира философията ubuntu - идеята за обвързаното човечество където всеки се грижи за всеки.

В 13:55 съболезнователно слово изказа президентът на Бразилия Дилма Русеф: "Той беше вдъхновение в борбата за граждански права из цяла Южна Америка".

Китайски заместник -председател Ли Юанчао взе думата, за да поднесе своята почит към Нелсън Мандела.

Речи изнесе още кубински президент Раул Кастро, който заяви, че Куба е имала привилегията да се бори заедно с африканските народи против апартейда.

След него се изказа и настоящият южноафрикански президент Джейкъб Зума. Той описа Мандела като единствена по рода си"безстрашен борец за свобода".

Церемонията приключи малко след 15:30 часа българско време с молитва от епископ Иван Ейбрахам.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА