Last news in Fakti

15 Декември, 2013 14:30 1 052 0

Последно сбогом с Мандела

  • мандела-
  • погребение-
  • нелсън мандела

Първият чернокож президент на Южна Африка беше погребан

Последно сбогом с Мандела - 1
Снимки: ЕПА / БГНЕС

Приключи официалната церемония по погребението на първия чернокож президент на Южна Африка Нелсън Мандела в родното му село Куну. Церемонията се излъчи директно по телевизията, а огромни екрани бяха монтирани из цялата страна.

Присъстваха около 4 500 гости, сред които много знаменитости като британския престолонаследник принз Чарлз, американската телевизионна звезда Опра Уинфри, близкият приятел на Мандела - архиепископ Дезмънд Туту.

Заместник-председателят на партията Африкански национален конгрес Сирил Рамафоса заяви по време на траурната церемония:

През последните 9 дни много от нас си спомниха за Мандела - какво означаваше той за нас, за страната ни и за света. Имаше много любов и привързаност, празненства, както и скръб, но мнозина имаха и моменти на размисъл и припомняне. Много от нас, както и хората по света, си припомняха мигове с Мандела, когато са го срещали на живо или са го видели по друг начин, както и миговете, когато са мислили за него. Така че всеки има своя момент с Нелсън Мандела. Днес го оставяме да почива в мир.

Почит към Нелсън Мандела отдаде и бившият президент на Замбия Кенет Каунда, който каза "Кой беше Нелсън Мандела? - Един човек, който спазваше Божиите заповеди и най-вече: Обичай ближния си както обичаш себе си" и още:

Този велик син на света, не само на Южна Африка, ни показа верния път, всички хора - бели, черни и жълти, сме деца на Бога и трябва да се борим и работим заедно. Това основно правило ръководеше нашия лидер в неговата дълга борба срещу апартейда. 



Мандела беше погребан в семейното имение в Куну, построено след освобождаването му от затвора през 1990-а година. След официалната част от погребението, се проведе  частната церемония, която не се отразява от медиите и е достъпна само за семейството и 450 отбрани гости. На този ритуал вече се спазват племенните обичаи - южноафриканският национален флаг е свален от ковчега с тленните останки и заменен от леопардова кожа - символ на високия ранг, който Мандела заема в племенната йерархия.

Най-прочутият политически затворник в света, който по-късно оглави властта в родната си страна почина на 5 декември на 95-годишна възраст и от самата му кончина край тялото непрекъснато бдеше негов роднина, за да насочва духа на покойния, както повеляват племенните вярвания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА