Last news in Fakti

5 Декември, 2023 06:14 2 125 43

Зеленски ще се обърне към американските сенатори на секретен брифинг

  • володимир зеленски-
  • украйна-
  • сащ-
  • сенатори-
  • брифинг-
  • военна помощ

Президентът Джо Байдън поиска пакет от помощ на стойност близо 106 милиарда долара за Украйна, Израел и други нужди за сигурност

Зеленски ще се обърне към американските сенатори на секретен брифинг - 1
Снимка: Пресслужба на президента на Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще се обърне към американските сенатори чрез видео във вторник по време на секретен брифинг, докато администрацията на Байдън настоява Конгреса да одобри искането на Белия дом на стойност близо 106 милиарда долара за войните в Украйна, Израел и други нужди за сигурност, предаде marketwatch.com.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър анонсира изявата на Зеленски, след като администрацията в понеделник изпрати спешно предупреждение за необходимостта от одобряване на военната и икономическа помощ за Украйна, като каза, че военните усилия на Киев да се защити от инвазията на Русия може да спрат без нея.

Шумър каза, че администрацията е поканила Зеленски да се обърне към сенаторите, за да „могат да чуят директно от него какво точно е заложено на карта“. Те също така ще изслушат министъра на отбраната, държавния секретар и други висши служители по националната сигурност.

В писмо до лидерите на Камарата на представителите и Сената директорът на Службата за управление и бюджет Шаланда Йънг предупреди, че САЩ ще изчерпят финансирането си за изпращане на оръжия и помощ на Украйна до края на годината, заявявайки, че това ще „удари“ Украйна на бойното поле.

Тя добави, че САЩ вече са изчерпали парите, които са използвали, за да подкрепят икономиката на Украйна, и „ако икономиката на Украйна се срине, те няма да могат да продължат да се бият“.

„Ние сме без пари – и почти без време“, написа тя.

Президентът Джо Байдън поиска пакет от помощ на стойност близо 106 милиарда долара за Украйна, Израел и други нужди за сигурност, но се сблъска с труден прием на Капитолийския хълм. Налице е нарастващ скептицизъм на Републиканската партия относно мащаба на помощта за Украйна и дори републиканците, подкрепящи финансирането, настояват за промени в политиката на границата между САЩ и Мексико, за да се спре потокът от мигранти като условие за помощта.

„Конгресът трябва да реши дали да продължи да подкрепя борбата за свобода в Украйна като част от коалицията от 50 държави, която президентът Байдън изгради, или ще пренебрегне уроците, които сме научили от историята, и ще остави Путин да надделее“, каза в понеделник съветникът по националната сигурност Джейк Съливан. „Толкова е просто. Това е категоричният избор и се надяваме, че Конгресът ще направи правилния избор.

Но преговорите относно пакета за сигурност на границата се провалиха през уикенда, тъй като републиканците настояваха за разпоредби, които демократите определиха за драконовски, казаха сътрудници. Преговорите се очаква да бъдат подновени тази седмица, заедно с пробно гласуване, очаквано в сряда.

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл каза в понеделник, че неговата партия „все още е на масата“

Конгресът вече отпусна 111 милиарда долара за подпомагане на Украйна, включително 67 милиарда долара за финансиране на военни поръчки, 27 милиарда долара за икономическа и гражданска помощ и 10 милиарда долара за хуманитарна помощ. Йънг пише, че всичко, с изключение на около 3% от военното финансиране, е било изчерпано до средата на ноември.

Междувременно Камарата на представителите, контролирана от Републиканската партия, прие самостоятелен пакет за помощ за Израел, докато той води войната с Хамас в Газа, а Белият дом твърди, че всички приоритети трябва да бъдат изпълнени.

Съюзници на Байдън в Конгреса настояват администрацията да накара Израел да се ангажира с намаляване на цивилните жертви и да позволи помощ за Газа, преди да изпрати още военна помощ.

В понеделник сенатор Бърни Сандърс каза, че би било „безотговорно“ САЩ да изпратят милиарди военна помощ за войната на Израел без такива условия.

„Това, което прави правителството на Нетаняху, е неморално, то е в нарушение на международното право и Съединените щати не трябва да са съучастници в тези действия“, каза Сандърс в реч от Върмонт.

„Не разчитайте, че ще подкрепя това“, каза Сандърс.

Новият пакет предлага допълнителни 61 милиарда долара за Украйна, главно за закупуване на оръжия от САЩ, 14,3 милиарда долара за Израел, което включва 10,6 милиарда долара за оръжия. Има и близо 14 милиарда долара за сигурност на границите, заедно с помощта за Азиатско-тихоокеанския регион и по други разпоредби за национална сигурност на САЩ.

Администрацията на Байдън каза, че е забавила темпото на военна помощ за Киев през последните седмици, за да се опита да разшири доставките, докато Конгресът одобри повече финансиране.

„Ние нямаме пари, за да подкрепим Украйна в тази битка“, написа Йънг. „Това не е проблем за следващата година. Времето да помогнем на демократична Украйна да се бори срещу руската агресия е точно сега. Време е Конгресът да действа.

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън повтори в изявление в понеделник, че републиканците в Камарата на представителите ще настояват за промени в граничната политика като част от законопроекта за подпомагане на Украйна. Той твърди, че Байдън не е успял да отговори по същество на нито едно от основателните опасения относно липсата на ясна стратегия в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Вашето Мнение

    29 4 Отговор

    До коментар #1 от "Рус о филл":

    Не забравяй да кажеш, че сега миеш чинии на същите тези лузъри.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Зелии,недей да плачеш

    57 4 Отговор
    Ами вземай лист и пиши;Мили Дядо Коледа,много те моля да ми донесеш 100 самолетчета,300 ракетки.1000 гаубици,1 000 000 снаряда,100 000 войничета,1 милиард долара за заплати и пенсии за украинците.И да не забравя–последната колекция бижута на Картие,за моята Оленка

    Коментиран от #9, #20, #24

  • 7 Иван

    41 2 Отговор
    На иврит ли ще си говорят?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Българин

    5 20 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Алоу, тролетариата, провери си правописа, че не е най-правилният.
    Явно си се сдобила с дипломата за средно от РабФак... 😂
  • 11 Име

    39 2 Отговор
    Това да си Президент на държава и да влезеш във война - така самонадеяно - трябвало е да се съгласи навремето - на определени условия. Зеленски просто е в агония - разбира се - като артист, знае, че е само наужким, самият той ще си отиде на спокойствие, никой не го гони лично.

    Дано в България не се случва подобно - като ги знам какви са ни мислители - Фердинанд ни изгубва Беломорието, а Втората световна - плащаме и репарации.

    Трябва да се мисли навреме. Сега - благодарение на геният си - Украйна се лиши от почти всичко ценно.
  • 12 Някой

    29 2 Отговор
    Този го търсят в цяла У-край-на
  • 13 Иван

    22 3 Отговор
    Световни лидери е трябвало да изпратят отворено писмо до Адолф Хитлер, с което да го помолят да намали изтреблението на евреите с 10%.
  • 14 Укропат

    26 4 Отговор
    Айде , шефче. Оближи всички топки. Тайно. Сектетно. Никой няма да разбере какво си сторил.
  • 15 Пръц

    37 3 Отговор
    Просяка по добре да ги помоли да му сменят пола и да го скрият в Сан Франциско.
  • 16 ХАХАХА

    31 3 Отговор
    Сенаторите ще кажат на дзеления пигмей не секретно "пари нема действайте" . Мокрите сънища на наркомански бяха прекъснати от реалността ,а тя е пердах до последния укрофашага.
  • 17 Иван

    26 3 Отговор
    Боклука Байден не е създал тази коалиция от 50+,70+. Нацистката сатанинска Синагога я е създала.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Забрави

    20 3 Отговор

    До коментар #6 от "Зелии,недей да плачеш":

    За кокаина, 3-4 килограма за да му стигне на първо време.
  • 21 Капо

    18 3 Отговор
    Време е да стъпи на килимчето!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 сусо

    24 2 Отговор
    Виж к,во, г-нчо, стига си ръчкал света към война, ами сядай за преговори, иначе не те чака нищо добро! И Бог няма да ви прости никога избитите млади хора!
  • 24 гост

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Зелии,недей да плачеш":

    Само че има една малка подробност.Дядо Коледа не съществува .
  • 25 Мдааа

    22 2 Отговор
    Просяка не спря да хленчи..
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Име

    10 3 Отговор
    Приятен човек - но с неприятна професия - разхожда се и - вика - мен ме бият.

    Ми - обикновено - въпросът е - защо те бият, но ние го приемаме такъв какъвто е. Какво да правиш - симпатичен е.
  • 28 Ми,да

    19 2 Отговор
    Бързат,че,като дойде Тръмп,край!
  • 29 Шпионин

    16 2 Отговор
    Ща та бият като шкембе у дивар пигмей..
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 12345

    20 2 Отговор
    Лошо Зеленски, много лошо. Помощта от САЩ никаква я няма, а ЕС опразни складовете и няма много с какво да помага.В самата Украйна се надигат гласове за спиране на войната и сядане на масата за преговори. Дните ти са преброени.
  • 33 456

    11 2 Отговор
    Ама чакайте малко. Хем "помощи", хем парите да останат при нас като закупите това което искате. Това не са помощи, а заеми. Помощ е когато даваш без да чакаш насреща.
  • 34 Секретен брифинг

    19 2 Отговор
    Не знам какво е това чудо "секретен брифинг", ама е толкова секретен, че само нашите мисирки знаят за него.
  • 35 И към Господ да се обърне...

    14 2 Отговор
    ...няма вече обръщане...!
    Хода на войната е определено в полза на Русия...!
  • 36 Брендо

    8 2 Отговор
    Аз ще му напиша речта.....
  • 37 Зеленчо не иска вече ракети,

    11 2 Отговор
    трябва му лубрикант, че вече зор му идва руският х..!?
  • 38 Още от същото

    6 2 Отговор
    Бършейки сълзи,смесени със сополи и качествено бело вещество.
  • 39 Зелен потник

    7 1 Отговор
    - Дай, дай, дай!
  • 40 Мравоядът

    8 1 Отговор
    Ще търси политубежище,затуй е тайно.
  • 41 Дрън дрън та пляс

    9 1 Отговор
    Ще реве за милярди да му се пращат
  • 42 Демократ

    3 1 Отговор
    На Джуууленски му намазаха ските обилно със сало ,единствено се очаква шут от заад за първоначална скорост.
  • 43 пешо

    2 0 Отговор
    ще проси пари , кое ще е секретното