Last news in Fakti

10 Декември, 2023 16:56 2 776 22

Заложници на Хамас: "Глад, издевателства и ужасяващ страх"

  • хамас-
  • заложници-
  • газа-
  • израел-
  • ивицата газа

Бивши израелски заложници разказват за издевателствата, на които са били подложени

Заложници на Хамас: "Глад, издевателства и ужасяващ страх" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

След освобождаването им от ръцете на ислямистката организация Хамас няколко израелски заложници описаха обстоятелствата, при които са били държани в плен. "Всеки ден там е истински ад", казва 21-годишната Мия Регев във видеоклип, който беше показан в събота в Тел Авив на митинг за солидарност със заложниците, останали в ръцете на терористите, информира АРД.

"Ужасяващ страх"

Мия казва, че постоянно е изпитвала „ужасяващ страх" и почти не е спала през цялото време, докато е била в плен. След освобождаването ѝ се е наложило да бъде оперирана заради сериозно нараняване на крака, получено по време на отвличането. 18-годишният ѝ брат Итай Регев заявява, че е бил заложник на Хамас в продължение на 54 дни. "Всеки ден там ти се струва като цяла вечност", казва той.

72-годишната Адина Моше, освободена след 49 дни в плен на Хамас, казва, че много от по-възрастните ѝ приятели все още са заложници. "Те са стари, имат сериозни заболявания и нямат подходящи лекарства". Подобно на други заложници, тя говори за страшния глад, който е изпитвала, защото почти не е получавала храна.

"Един ден там е като една седмица"

77-годишната Офелия Ройтман разказва, че в началото е била оставена сама в продължение на две седмици и е имала чувството, че полудява. Разпределяла е малкото хляб, който ѝ е бил даван, на дневни дажби. "Това ми напомняше за Холокоста", казва тя. Ситуацията на заложниците е непоносима. "Един ден там се усеща като цяла седмица." Други заложници също говорят, че са били подложени на малтретиране, включително и на сексуални издевателства.

Много от освободените призовават да се направи всичко възможно, за да бъдат освободени останалите заложници. "Докато те не се върнат - а сърцето ми все още е там - аз също не мога да се възстановя", казва Адина Моше. Тя призова освобождаването на заложниците да стане приоритетно пред военните операции.

На митинг в Тел Авив стотици хора поискаха освобождаването на останалите заложници. Демонстрантите, сред които и роднини на заложниците, държаха плакати с послания като "Върнете ги у дома веднага" и "Те ни се довериха, за да ги измъкнем от ада".

"Те искат отмъщение"

Руби Чен, чийто 19-годишен син Итай е бил отвлечен от Хамас, разкритикува действията на правителството в реч пред демонстрантите. "Защо не си вършат работата?", попита той. Военният кабинет трябва да обясни "какво точно има на масата за преговори", каза Чен. "Изведете ги незабавно, независимо каква е цената". Протестиращият Йоав Залмановиц обвини правителството, че "не се интересува" от заложниците. "Те искат само отмъщение", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    13 4 Отговор
    Добре е нещата да се видят и от двете страни на барикадата.Дано после да се мернат в главите на потърпевшите някои нормални човеколюбиви мисли.
  • 2 А градовете на EU

    19 13 Отговор
    Са задръстени ат протести срещу ционистите, но това медиите няма да ви го покажат.

    Коментиран от #12

  • 3 Радио Елто

    7 6 Отговор
    Жестокост
  • 4 E Д И Н Път Няма да вярваш

    6 7 Отговор
    На ДОЙЧЕ !
  • 5 соломон напасания

    8 8 Отговор
    Добре че сте грозни като смърта иначе и плющене шеше да има !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Калпазанин

    8 6 Отговор

    До коментар #6 от "Опааа":

    Псалмите на дойче зеле, тик ток казва друго
  • 8 Руски Гъ.о.т.верен

    6 7 Отговор
    А не може да говорят такива лошо неща за Хамас .

    Те се лични приятелчета на Калантарян и Кремъл .

    Направо са братушки .
  • 9 аноним

    12 8 Отговор
    Като ги гледам всички са в добро здраве,иначе по телевизиите даже дават за едно куче собсвеност на евреин колко било теглило то горкото в плен.Остава сега и филм да направат за него. А палестинците дето ги избиват с стотици на ден нито дума.
  • 10 орт

    10 4 Отговор
    Разбира се в израелските затвори е рая на земята .
  • 11 Гост

    7 5 Отговор
    А може да са ранени от своите?!
    Натеняху, държи здрсво юздите с цената всичко, па макар и своите да бъдат убити защото знае, че паднелинот влст ще бъде СЪДЕН, та за тва е всичко!
  • 12 Христо

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "А градовете на EU":

    Защото градовете на EU са задръстени от арабски мигранти

    Коментиран от #19

  • 13 Така ли?

    8 2 Отговор
    Германец да реве за евреин, си е голямо лицемерие.

    Коментиран от #14

  • 14 ДА БЕ....!!!

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "Така ли?":

    КАТО дребна МОСКОВСКА монета РЕВЕ ЗА цpън apaп......😢
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 БУМ

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    АБЕ шаран на сухо погледни свободните медии , а не купените от сионистите за да видиш реалността . Все още има за съжаление хора като теб,които вярват че дядо коледа носи подаръци и щъркелите носят децата. Изрел е проблема , а не Палестина за това цял свят се надига. След всичко това мошетата ще са губещата страна , това че имаш пари не значи че си прав и че чичо сам голем го вади и всички да им се подчиняваме и робуваме. ВЕЧЕ СА МИНАЛО . Почва ново световно начало с дуги играчи , а Газа е просто началото и края на един експеримент. За съжаление с много невини жертви - най вече деца.

    Коментиран от #18, #21

  • 18 стоян георгиев

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "БУМ":

    Кои са тези медии да ги прочета и аз.та къв проблем са израел? Дори сега да ги няма там в газа пак ще е гето и пак местните араби ще се избиват в мръсотията си.бил.ли си в арабска страна навсякъде е едно и също.мързел мръсотия и тероризъм.та не израел е проблема ,но ти трудно ще го разбереш.щомсе отнася до новите играчи .до един са гола вода и евреите ще ги оправят бързо.

    Коментиран от #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "БУМ":

    Надига ти се онази работа, когато види вожда Путин
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.