Last news in Fakti

6 Декември, 2023 12:40 2 479 11

Притиснат ли е Хамас до стената?

  • хамас-
  • газа-
  • израел-
  • ивицата газа-
  • палестина-
  • хан юнис

Израел потвърди, че се сражава със сили на Хамас във втория по големина град в Газа

Притиснат ли е Хамас до стената? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Израелската армия продължава да притиска терористичната организация Хамас, съобщава германската обществено-правна медия АРД. Израелските отбранителни сили потвърдиха, че се сражават със сили на Хамас във втория по големина град в ивицата Газа Хан Юнис.

"Военната столица на Хамас", както израелската армия я нарича, беше дом на повече от 200 хиляди души преди началото на войната, но в последните седмици се беше превърнала в убежище на бягащите от северните части на Газа, пише "Ню Йорк Таймс".

Израелската армия призова цивилното население да се изнесе към западните части на анклава - към границата с Египет и граничния пункт Рафа. "Не сме ли и ние хора, за които някой трябва да се погрижи?", пита млад мъж, цитиран от АРД. "Докога хората ще бъдат прогонвани?".

"Хамас е решен да продължи тази борба"

Въпреки напредването на израелските части Хамас далеч още не е победен, казва бившият съветник на израелското правителство Алон Евиатар, цитиран от германската медия. "Хамас е решен да продължи тази борба, която води за собственото си оцеляване", казва той и обяснява, че за тях смъртта се възприема като мъченическа.

Във военно отношение ситуацията може и да е безнадеждна за терористичната организация в дългосрочен план, но Хамас все още е в състояние да нанесе загуби на израелската армия. Военната цел на израелското правителство пък си остава унищожаването на Хамас.

Израел планира да наводни тунелите на Хамас?

Един от ключовите фактори за това е системата от тунели на терористичната организация. Американското издание "Уолстрийт Джърнъл" написа, като се позова на американски служители, че Израел планира да наводни тунелите с вода от морето. Израелската армия не е потвърдила тази информация, но вече съобщи, че работи по различни начини за разрушаване на военния потенциал на Хамас. По данни на израелските военни дотук те са разкрили 800 шахти, водещи към системата от тунели на терористичната организация, от които 500 вече са унищожени, пише още АРД.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 така е

    6 3 Отговор
    Иранският президент Ебрахим Раиси предупреди в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание в Ню Йорк, че всяко нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия ще бъде предателство към палестинската кауза, предаде Франс прес.

    "Смятаме, че отношенията между страните от региона и ционисткия режим биха били удар с нож в гърба на палестинския народ и палестинската съпротива", заяви Раиси.
  • 3 Харон

    14 6 Отговор
    Каква стена? Стена няма. Максимум руини ще останат от градовете....А под водата. Хриле имат ли, че там да крещят Алах акбар....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 72 девици чакат всеки

    8 7 Отговор
    Към това са притиснати. Ама за удавниците май няма девици.

    Коментиран от #8

  • 6 МИЛОСЪРДНА СЕСТРА❤

    3 3 Отговор
    НЯКОЙ ВИДЯЛИ ЗА ДВА МЕСЕЦА
    Т.НАР.”БОЙЦИ„ НА ХАМАСЗ ДА СЕ „БИЯТ,”А...
  • 7 ОБЕКТИВА СЕ СМЕЕ😀

    2 6 Отговор
    МИ ЧИ ТО
    ЦЯЛАТА „АРМИЯ ”НА ХАМАСЗ
    СЕ СЪБИРА В ЕДНО ФОТО РАЗМ.А4.....☝..
  • 8 Селянин

    2 5 Отговор

    До коментар #5 от "72 девици чакат всеки":

    Ами да ходят при девиците, те ги чакат.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Най-добре ще е

    7 3 Отговор
    да притиснат всички от хамас да гледат корените на тревата отдолу ..
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.