8 Декември, 2023 05:55 2 368 17

САЩ: Още не можем да поискаме от Израел прекратяване на огъня

  • сащ-
  • израел-
  • хамас-
  • джон файнър

Не сме дали краен срок за операцията срещу Хамас, заяви помощникът по националната сигурност на Белия дом Джон Файнър

САЩ: Още не можем да поискаме от Израел прекратяване на огъня - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати не са дали твърд срок на Израел да прекрати бойните операции срещу Хамас в Газа и ако войната приключи сега, ислямистката групировка ще продължи да представлява заплаха, каза в четвъртък помощникът по националната сигурност на Белия дом Джон Файнър, цитиран от Ройтерс.

"Ние не сме дали категоричен краен срок на Израел. Това е техният конфликт. Имаме влияние, дори и да нямаме пълен контрол върху това, което се случва на място в Газа", заяви Файнър на форума за сигурност в Аспен.

Израел има две цели в Газа, каза Файнър, гарантирайки, че Хамас вече не може да управлява гъсто населения анклав и повече не може да представлява заплаха за Израел след смъртоносната атака от 7 октомври по време на който неговите бойци убиха 1200 души и отвлякоха други 240.

"Честно казано, ако войната спре днес, Хамас ще продължи да представлява заплаха, поради което все още не сме в състояние да поискаме от Израел прекратяване на огъня", каза Файнър.

Съединените щати вярват, че има много "легитимни военни цели" които остават в южната част на Газа.

Има аспекти от начина, по който са провеждани военните операции на Израел в Северна Газа, които не показват "достатъчно внимание" за живота на цивилните, каза Файнър и повтори призивите на САЩ за подобряване на тези аспекти.

"Ние работим ден след ден и се ангажираме пряко ден след ден, включително днес, честно казано, между президента и министър-председателя за това как се води конфликтът във всички части на Газа, но с особен акцент върху юга", допълни Файнър.

Той имаше предвид разговор, проведен по-рано в четвъртък между президента на САЩ Джо Байдън и израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Израел започна военната си кампания в отговор на изненадващо нахлуване на 7 октомври от бойци на Хамас, които вилняха из градове на страната, убивайки 1 200 души и взеха 240 заложници, според Израел съвпадение.

В отговор на Хамас, Израел бомбардира Газа, наложи обсада и започва наземно нападение. Министерството на здравеопазването на Газа казва, че досега повече от 17 000 души са били убити в анклава от 2,3 милиона.

Висши служители на САЩ, включително вицепрезидентът Камала Харис и държавният секретар Антъни Блинкен, призоваха Израел публично да проведе по-внимателна и точна офанзива в южната част на Газа, за да избегне тежките цивилни жертви, подобно на причинените от неговите атаки на север.

Но откакто временното примирие между Израел и Хамас се провали миналия петък, стотици палестинци бяха убити в офанзивата на Израел на юг.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цветан от цветница

    38 2 Отговор
    Братята касапи естествено че не могат да се критикуват. Сума народ си отиде заради тях и в Украйна и в Арабия и къде ли не.
  • 2 Вашето Мнение

    44 2 Отговор
    Държавата сащ е създадена посредством геноцид. Избити са милиони индианци от дегенерирала паплач с цел разграбване на земите им. Същото в продължение на десетки години правят кучетата им от израел, за да могат щатите да прокарват крадливите си ръчички в близкия изток.

    Коментиран от #17

  • 3 жалки центаджии

    33 2 Отговор
    Фащ , империята на злото.
  • 4 Щиглиц

    29 1 Отговор
    Израел, която създаде и финансира Хамас жертва 1200 израелтяни за да убие 17000 палестинци и да постигне целта си - заграбваето на Газа и разрушаване на живота на над 2млн. човека. Нищо чудно с премиер бивш агент от Мосад и изпълнител на мокри поръчки.
  • 5 ФАКТФЕН

    24 0 Отговор
    Англосаксонски лицемери.
  • 6 Поредната краварска издънка,

    20 0 Отговор
    щом те ще разрешават кога евреите да спрат войната, значи, че те са им запалили фитила, както в Украйна. Не се ли затрият САЩ, света никога няма да се оправи, но краят им наближава, взеха да миришат на мърша.
  • 7 Е ТО Е ЯСНО

    15 0 Отговор
    ЧЕ РАЗПАЛВАЧИТЕ НА ОГЪН И КОНФЛИКТИ ПО СВЕТА НЯМАТ ИНТЕРЕС ОТ ......СПИРАНЕ НА ОГЪНЯ
  • 8 КАК ДА ПОИСКАТЕ

    14 0 Отговор
    КАТО ИМ ПРОДАВАТЕ ОРЪЖИЯ ЗА МИЛИАРДИ ДОЛАРА
  • 9 Това само доказва

    3 2 Отговор
    че всички измислени държави с договори и декрети от чужди сили нямат бъдеще.
    Примери: Украйна, Израел, Чехословакия, ГДР, Югославия.......

    Само СМакедония се държи още по чудо!
  • 10 Благодарение на

    3 0 Отговор
    нас обаче!
  • 11 Павел пенев

    8 0 Отговор
    Ако Хамас ги надупят,тогава ще поискат прекратяване на огъня. В СС на ООН днес ще видите че САЩ ще гласуват против резолюцията за прекратявате на огъня внесена от Гутериш.
  • 12 Симо

    12 0 Отговор
    Файнър, или по скоро американската администрация, най-вулгарно хапват, пийват и .... , тези три неща в АСПЕН!!! И определят като "недостатъчно внимание" убийството на 17000 души!!! Вулгарни сте! И ще дойде време за разплата.
  • 13 Дон Козътъ

    7 0 Отговор
    Няма как едните гадове да не подкрепят другите гадове. Дано нещо ужасно ги сполети и двете държави на злото.
  • 14 Пепи

    1 1 Отговор
    Чудя се защо нашите медии изобщо не отразяват реално какво се случва в Газа. Хора отворете си очите. Пуснете си някоя арабска телевизия, аз гледам Ал Джазира. Кадрите са потресаващи. Не е за всеки. Вчера например е атакуван гъстонаселен бежански лагер и най- голямата джамия. Жертвите са много, вадят изпод руините, окървавени и мъртви деца, за хуманитарна катастрофа да не говорим, нямат никаква храна и вода, децата гладуват, труповете са навсякъде. Това бедствие е по-голямо и от холокоста.
    Никъде в съвременната история не е имало такава жестокост.

    Коментиран от #16

  • 15 Анонимен

    1 0 Отговор
    ХАМАЗ, трябва да бъде унищожена.
  • 16 Христина

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Пепи":

    На 7-ми октомври 2023г., света видя какво реално се случи. Въоръжени до зъби терористите от ХАМАЗ, влязоха в Израел и убиваха всичко по пътя си. Изнасилваха и отвлякоха 240 души в дупките на ГАЗА. Това не са хора.
  • 17 Моето мнение

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Вашето Мнение":

    Всички чаршафи се натискат да емигрират и живеят в САЩ, ЕС, Канада, Великобритания и Австралия. Никой не иска да живее в богатия Катар, ОАЕ и Саудитска Арабия. Защо така?