Last news in Fakti

22 Декември, 2023 19:01 2 367 14

Асансьори, жилища, огромни зали: какво има под град Газа?

  • ивицата газа-
  • тунели-
  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • палестина

Помещенията от тунелната система се намират на 20 метра под земята

Асансьори, жилища, огромни зали: какво има под град Газа? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Израелската армия твърди, че е открила "огромна система от тунели" на радикалната ислямистка терористична организация Хамас. Става дума за система от тунели под град Газа, която се намира в северната част на ивицата Газа. Израел публикува кадри, които според военните показват мрежа от тунели, "свързващи скривалища на терористите, офиси и домове на ръководството на Хамас".

Тунелите около площад "Палестина" в центъра на град Газа са били използвани от високопоставени представители на Хамас като Исмаил Хания, Яхия Синвар, Мохамед Дейф и други, заяви говорителят на израелската армия Петер Лернер. Израел ги обвинява, че са планирали нападението на Хамас на 7 октомври.

Според публикации в медиите Синвар, който е ръководител на Хамас в ивицата Газа, както и Дейф, който ръководи военните части на Хамас, са напуснали северната част на ивицата. Предполага се, че те се намират в град Хан Юнис на юг. Хания, който е председател на политбюрото на Хамас, от години живее със семейството си в Катар.

Какво казва още Израел за тунелите?

Помещенията от тунелната система се намират на 20 метра под земята, информира израелската армия и обяснява, че там има асансьори, стълбища, както и собствени водни и електрически шахти. Едно от помещенията било зала с диаметър от 150 метра. От тези помещения по подземните пътеки можело да се стигне до "офиси и жилища на политическото, както и военното ръководство на Хамас". Освен това там са били открити оръжия и хранителни продукти, които могат да стигнат за по-дълъг период от време, казват още израелските военни.

Говорителят на израелската армия Даниел Хагари обяви, че членовете на Хамас използвали рутинно подземната инфраструктура "при спешни случаи, както и в началото на войната на 7 октомври". Тунелите преминават под целия град Газа, каза още той. Беше съобщено и това, че площадът "Палестина" е свързан с подземната инфраструктура на болниците "Рантизи" и "Ал Шифа". Данните обаче не са проверени от независим източник.

Къде се водят сраженията?

В неделя, 17 декември, израелската армия вече обяви, че е открила тунел на Хамас. Тогава военните посочиха, че става дума за най-големия открит до момента тунел на Хамас, който се намирал под ивицата Газа близо до граничния пункт Ерес.

Даниел Хагари посочи още, че израелските въоръжени сили ще ограничат операциите си в северната част на ивицата Газа, включително град Газа. По думите му войските са навлезли в последната останала крепост на Хамас в град Газа - квартал Туфа. Сраженията сега са съсредоточени главно в южната част на ивицата Газа, където, по предположения на израелските военни, се крие ръководството на Хамас.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    2 3 Отговор
    На ги течен хамасците,щот не Ами санкции
  • 2 DW - Пропаганден машинен

    7 12 Отговор
    Ами израелците през годините им заграбиха огромна част от територията и не им остана такава та накъде да строят, ако е нагоре ония, ще стрялят и рушат, така че остава им само надолу!
  • 3 Зевзек

    9 4 Отговор
    Няма страшно бай Нетаняхо, морето е голямо пълни тунелите яко.🤣🤣🤣
  • 4 Ех тези

    5 7 Отговор
    наивни прошляци от ДВ.
    Само като видиш ДВ и разбирам, че убиването на децата е законно но да си защитиш своята родина е забранено .... т. е. ставаш автоматично терорист!
    Нека слугинажа на е...реите и същите да лаят и да цъкат минусите СЕГА!

    Коментиран от #5

  • 5 Хахахаха

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "Ех тези":

    Така е русофилня, вие изкарахте хората в Украйна които защитават родината си нацисти. Обаче виж, как си се загрижил за палестинците. Русофилня, нямате срам. Помислете добре, дали имате право да сте български граждани или направо при Мутрофанова за руско гражданство, защото всъщност не сте граждани на България.

    Коментиран от #11, #12

  • 6 ТрампЛин

    6 3 Отговор
    Инжинерите проектирали метрото в МаЦква са работили яко!
  • 7 мдаааа

    5 1 Отговор
    Пускайте помпите , после се чудете ...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ....

    0 2 Отговор
    Кажете на вашия Дядо Коледа да не посещава Газа! Защото там не останаха деца...

    Коментиран от #10

  • 10 МИЛОСЪРДНА СЕСТРА💗

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "....":

    ГААЗАЙЦИТЕ НЯМАТ.....ДЯДО КОЛЕДА
    ИМАТ...МИСТЪР МОЛЛА...(песен на КУИН)
  • 11 Абе слуга

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хахахаха":

    Аз не съм българин нито руснак!
    Не се обаждай неподготвен. Става въпрос за двойния стандарт на уж тези хора в кавички които лаят за човешки права ама когато се случи на друг тези права ни важат. Не е нужно да си мюсюлманин или християнин или пък турчин или българин .... за да видиш истината е нужно само да си човек!
  • 12 Я кажи на

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хахахаха":

    Този народ който е направил априлското въстание. Терористичен акт ли е било въстанието?
    Аман от глупаци!

    Коментиран от #13

  • 13 Като си неграмотен често е за цял живот

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Я кажи на":

    Но с целенасочени усилия можешп да наваксаш някоя годинка от образованието.
    Под тероризъм се разбират насилие и акции на насилие (като напр. отвличания, атентати, удари с взривни вещества) срещу политическия ред, за да се постигне политическа промяна. Терорът служи като средство за натиск и преди всичко трябва да разпространи несигурност или страх или да създаде симпатия или готовност за подкрепа. Тероризмът не е военна стратегия, а основно комуникационна стратегия. Въпреки че терористите се стремят към промяна на съществуващия ред, те не завземат територия по военен начин, а искат да завладеят мисленето – до 2014 г.
  • 14 Шалом, господа

    2 1 Отговор
    ЦАХАЛ започна взривяване на тунелите. Това с водата се оказа много бавна технология. Вярно, че сградите над тунелите също падат, но те и без това не са много привлекателни.