Last news in Fakti

17 Декември, 2023 20:19 1 640 13

Нидерландия с военна сила ще пази корабите през Червено море

Нападенията срещу корабоплаването от страна на бунтовниците хути са пряко свързани с войната в Газа

Нидерландия обсъжда със САЩ и други страни да се изгради партньорство за военноморска защита на търговското корабоплаване в Червено море, разкри news.bg.

Министърът на отбраната Кайса Олонгрен заяви в интервю днес, че големите корабни компании все повече избягват маршрута през Червено море и Суецкия канал поради нападенията на йеменските бунтовници хути и настояват за военен ескорт на морския път. Суецкият канал свързва Средиземно море с Червено море, което го прави най-краткия морски път между Азия и Европа. Около десет процента от цялата световна търговия преминава от там.

Според Олонгрен това е нещо, което "трябва да се разгледа", тъй като настоящата защита на международните кораби, преминаващи през Червено море, не е достатъчна.

До този момент система за сигурност е изградена срещу пиратството. Такава система бе въведена, като компаниите наемат частни охранители за определен маршрут. При вълната от нападения на сомалийски пирати след 2007 г., благодарение на международните усилия за поддържането на безопасност в района на Африканския рог след 2012-2013 г. на ротация патрулираха кораби от международна коалиция и явлението изчезна.

"Сега често се защитаваме от пиратство, но тук става въпрос за ракети и безпилотни самолети", казва Кайса Олонгрен. Затова и сегашната защита не е достатъчна, каза министърът.

Нападенията срещу корабоплаването от страна на бунтовниците хути са пряко свързани с войната в Газа, като от началото на войната подкрепяните от Иран бунтовници хути многократно атакуваха Израел с дронове и ракети, но наред с това и кораби в Червено море.

Още на 4 декември Съединените щати обявиха, че водят активни дискусии с международни партньори за създаване на военноморска оперативна група в региона на Червено море, която да противодейства на заплахата и да осигури безопасното преминаване на търговските кораби.

Към момента има и пленени кораби с българи на борда - първият такъв Galaxy Leader се намира в ръцете на хутите, които направиха и изявление за него, за втория такъв - корабът "Руен" - все още не е потвърдено, но по първоначална информация това ще е първото от много години нападение на сомалийски пирати.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Асдф

    9 2 Отговор
    И ние имаме кораби да пратят стражеви кораб Смели и ракетната корвета Мълния 🇧🇬✊🏻

    Коментиран от #8

  • 3 Инкогнито

    12 6 Отговор
    Червено море е опасно за соросоидите

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Наблюдател

    14 6 Отговор
    Шпионите на козяк източват финансите на българския народ.

    Коментиран от #12, #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 БгТопИдиот🇧🇬

    12 4 Отговор
    Холандците пак са се нашмъркали-законно при това !
  • 8 Хи их хи

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Асдф":

    Ама на собствен ход ли?

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сега да ви кажа

    1 2 Отговор
    Работата опре ли до пари няма Йемен няма дребен всичко е в киреча, ебантът ще е голяма.
  • 11 хо хо хо

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Хи их хи":

    не бе на собсвтен ход като Кузя.....
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Точът

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Наблюдател":

    на тая дето те е родила сосът
Новини по държави: