Last news in Fakti

19 Декември, 2023 20:52 2 554 11

Отново в морето! Защо се завърнаха сомалийските пирати

  • сомалия-
  • пирати-
  • червено море-
  • йемен

Властите в Могадишу казаха, че са се справили с пиратството във водите на Сомалия още през 2019 година

Отново в морето! Защо се завърнаха сомалийските пирати  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Българският кораб "Руен", който беше отвлечен край Сомалия от неизвестни нападатели, които най-вероятно са сомалийски пирати, подхрани опасенията, че пиратите се връщат в Аденския залив и водите на Червено море, които вече са засегнати от скок на атаки срещу кораби от страна на йеменските хуси, предава Ройтерс.

Испански военен кораб се опита да достигне плаващия под малтийски флаг български кораб "Руен" в петък след съобщения, че е бил отвлечен. Той "е под пиратстки (контрол) от сутринта на 14 декември", се казва в изявление на испанското отбранително министерство, което е първото потвърждение за съдбата на кораба. Така това се превърна в първото отвличане на търговски кораб от сомалийски пирати от 2017 г. насам.

Пиратите, които предизвикаха хаос в ключовите водни пътища от 2008 г. до 2018 г., може да са се завърнали, вероятно насърчени от облекчаване на сигурността или възползвайки се от хаоса, причинен от атаките срещу корабите от йеменската групировка хуси, свързана с Иран, заради войната в Газа.

Сомалийските власти казаха, че са се справили с пиратството във водите на Сомалия през 2019 г.

"Ефективното установяване на управление" от федералното правителство на Сомалия елиминира зоните, където пиратите могат да действат свободно, каза Али Мохамед Омар, държавен министър на външните работи и международното сътрудничество на Сомалия, пред Ройтерс.

"Настоящите инциденти се разглеждат внимателно като отделни събития. Една от потенциалните причини, които се проучват, е кризата в Червено море, като ние призоваваме за нейното дипломатическо разрешаване (като) най-добрият курс на действие", каза Омар.

Високопоставен европейски дипломат каза, че подемът на сомалийското пиратство по същото време като атаките на хутите срещу корабоплаването може да не е съвпадение, добавяйки, че в беззаконна зона, където изобилстват наемници, лоялността се променя.

През януари корабната индустрия премахна признаването на района за зона с висок риск в Индийския океан, резултат от усилията за борба със сомалийското пиратство в продължение на повече от десетилетие.

"В момента не разглеждаме това като възобновяване на пиратството. "Руен" е изолиран инцидент в този момент и най-вероятно е бил атакуван от хора, които все още не познаваме", каза Кори Ранслем, главен изпълнителен директор на British maritime risk консултантска и охранителна компания Dryad Global.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Спомняте ли

    18 3 Отговор
    си кога изчезнаха, когато руснаците дойдоха опукаха ги и ги пуснаха на лодка с гориво за 60 км, на разстояние от най бризкия бряг над 100 км. След това до преди месец не се чуваше за сомалийски пирати. Сега ще се чува доста често и много пари ще се изкихат.

    Коментиран от #8

  • 3 Помак

    11 1 Отговор
    Заварнаха се заштото сашт и Ес и шваицариа имат огромно количество пари които не знаят ко да праят ! + туй ..дори българските бедняци домуси имат кораби...смешна работа ...
  • 4 Да, бе

    16 2 Отговор
    Сомалийските пирати воюват за американските интереси по всички морета на всички земни кълбета.
  • 5 Ион

    4 21 Отговор
    Българският мъж в сравнение с румънския е страхливец, който не е в състояние да защити дори своята жена! А ние, румънците, сме смели!

    Който не е съгласен с мен, мога да уредя аудиенция в град Лом. Ще победя всеки българин. Ще покажа на българина къде му е мястото.
  • 6 Мда

    6 11 Отговор
    То е ясно, че Путин и прокситата му ги активизираха отново и ги спонсорират, за да отвличат вниманието от войната.
  • 7 Лагрестин

    8 0 Отговор
    Еми,докато САЩ и Русия се състезават кой е по-голям,ислямистите надигат глава.
  • 8 Ха ха ха

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Спомняте ли":

    Глупости
  • 9 Щото

    3 3 Отговор
    Другарят Путин е голям приятел на Африка !
  • 10 Любопитен

    1 0 Отговор
    Нападат ли кораби на Лукойл?
  • 11 само питам

    1 1 Отговор
    Нападат ли кораби на Лукойл?