Last news in Fakti

22 Декември, 2023 06:29 997 11

САЩ добавиха министри и магистрати от Централна Америка към списъка с "корумпирани и недемократични" лица

  • сащ-
  • списък-
  • корупция-
  • централна америка

Вашингтон актуализира т.нар. списък Engel, включващ имена, подкопаващи демокрацията

Държавният департамент на САЩ добави 14 служители от страни от Централна Америка, включително бивши и настоящи министри, съдии и прокурори, към списък на "корумпирани и недемократични лица", публикуван в четвъртък, предаде Ройтерс.

САЩ периодично актуализират така наречения списък Engel с чуждестранни служители, за които смятат, че са участвали в действия, които подкопават демокрацията и са заподозрени в сериозна корупция или възпрепятстват разследвания на правосъдието.

В последното издание четирима никарагуанци, четирима гватемалци, трима салвадорци и трима хондурасци влязоха в списъка.

Сред тях са настоящия министър на стратегическото планиране на Хондурас Рикардо Салгадо, заедно с трима прокурори и бивш съдия от Върховния съд на Гватемала.

Салгадо, член на кабинета на левия президент на Хондурас Ксиомара Кастро, беше набелязан от Вашингтон за предполагаемо ръководене на "координирани усилия" от страна на управляващата партия за потискане на несъгласието чрез жестоко сплашване на опозицията.

Салгадо каза по-късно в изявление, че се чувства „горд“, че е бил включен в списъка.

В Гватемала прокурорът Леонор Еухения Моралес Лазо „ръководил политически мотивирано разследване, за да постави под съмнение сертифицираните изборни резултати, за да наруши президентския преход“, се казва в изявление на Държавния департамент на САЩ.

САЩ и други западни страни подкрепиха твърденията на новоизбрания президент Бернардо Аревало, че разследванията, започнати срещу него и партията му, са координирани усилия за подкопаване на демокрацията в Гватемала, най-населената държава в Централна Америка.

Имената в Салвадор включват трима служители на института за достъп до обществена информация на страната, които бяха добавени в списъка за умишлено блокиране на достъпа до обществена информация, според правителството на САЩ.

Вашингтон също постави в черния списък съдия Глория Сааведра от Никарагуа за използване на позицията си, за да улесни координирана кампания за потискане на несъгласието чрез изземване на управляван от йезуити университет без правно основание.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    26 0 Отговор
    Най-големите корумпета превърнали лобизма в бизнес обвиняват други, че са корумпирани.
  • 2 ХАХАХА

    28 0 Отговор
    Учудвам се на мисирите ,които ката ден публикуват разни новини от или за ФАЩ. Особено такива като: "ФАЩ размаха пръст на Иран " или като тази сега . По корумпирана сбирщина наречена държава има ли в света и всичко опаковано с панделка под мото "лобизъм" . Не знам тези мисири не осъзнават ли ,че действат по добре от кремълска пропаганда . ?

    Коментиран от #4

  • 3 Кога

    22 0 Отговор
    В този списък ще влязат и американският президент и неговият син
  • 4 Осъзнават

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "ХАХАХА":

    Не знам тези мисири не ОСЪЗНАВАТ ли ,че действат по добре от кремълска
    пропаганда . ?

    ОСЪЗНАВАТ

    Коментиран от #6

  • 5 луда крава

    18 0 Отговор
    На тия целия свят им е крив .
  • 6 ХАХАХА

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Осъзнават":

    Еее ,сега и путинисти ще ги изкараш ,а дали не просто глупави?
  • 7 българина

    6 0 Отговор
    нашият списък започва с козяк и свършва с о общество
  • 8 Ццц

    11 0 Отговор
    Хънтър Байдън за корицата на книгата ли го пазите, нагли?

    Коментиран от #9

  • 9 ЕХО

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ццц":

    И Джо Байдън става за първенец на този списък.
  • 10 соломон паси плачещият

    2 0 Отговор
    "подкопаващи демокрацията" Империализмът в висшата ---- последната форма , фаза когато наближава края й става - агресивен, зъл, непредсказуем, неконтролируем, и е проклет - признаците й са на лице. Ставайки като бесен пес е готов да се нахвърля срещу всеки който мисли че е заплаха за съществуването й . Шизофренията която обхванал Америка тая неизлечимата болест е заплаха не само за нея но и за околният свят и за цялото човечество.
  • 11 соломон паси плачещият

    2 0 Отговор
    "подкопаващи демокрацията" Империализмът във висшата ---- последната форма , фаза когато наближава края й става - агресивен, зъл, непредсказуем, неконтролируем, и е проклет - признаците й са на лице. Ставайки като бесен пес е готов да се нахвърля срещу всеки който мисли че е заплаха за съществуването й . Шизофренията която обхванал Америка тая неизлечимата болест е заплаха не само за нея но и за околният свят и за цялото човечество.