Last news in Fakti

28 Декември, 2023 06:50 1 172 3

Върховният съд на Мичиган отхвърли предложение за дисквалификация на Тръмп от президентския вот

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • мичиган-
  • избори-
  • колорадо

Екипът на бившия президент ще обжалва недопускането му до гласуването в Колорадо

Върховният съд на Мичиган отхвърли предложение за дисквалификация на Тръмп от президентския вот - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният съд на Мичиган отказа да изслуша жалба на гласоподаватели в американския щат за дисквалифициране на Доналд Тръмп от предварителните избори за президент догодина, предаде BBC.

Те се опитаха да се позоват на клауза в конституцията на САЩ, забраняващатова на всеки, който е участвал в бунт, заради ролята на Тръмп в събитията на Капитолия през 2021 г.

Решението идва дни след като Колорадо стана първият щат, който реши, че Тръмп не е подходящ кандидат.

Традиционно гласуващ за демократите, Мичиган с малка преднина подкрепи републиканеца Тръмп в успешната му президентска кампания през 2016 г. Но щатът се върна към подкрепата си за демократите, когато Джо Байдън спечели с марж от близо 3% през 2020 г.

За разлика от Колорадо, предложението за Мичиган се провали в началото на процеса и се смята, че обжалването пред върховния съд на щата има малък шанс за успех.

Г-н Тръмп похвали решението в Truth Social в сряда, като нарече предложението „жалък гамбит за фалшифициране на изборите“. Решението означава, че името му ще се появи в бюлетината за първичните избори на Републиканската партия, които ще се проведат на 27 февруари.

Междувременно стана ясно, че Републиканската партия в Колорадо се е обърнала към Върховния съд на САЩ с искане да се намеси, след като най-висшата съдебна инстанция в щата дисквалифицира Тръмп от участие в първичните избори на републиканците в Колорадо.

Делото беше заведено, след като на 19 декември Върховният съд на Колорадо лиши Тръмп от право на явяване в надпреварата заради ролята му в щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., извършен от привържениците му.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    7 0 Отговор
    "жалба на гласоподаватели "Как само звучи ,а Брех ревнали тия гласоподаватели ,сълзите не можеш им спря
  • 2 ами да,

    8 0 Отговор
    оставаше и в Мичиган да бяха дисквалифицирали Доналд Тръмп, и изборите щяха да бъдат решени още преди да е стартирала кампанията. Не мога да я разбера тази стратегия - да превърнеш опонента си в супергерой, преборил злонамерените опити на системата да остане на власт. Тези около Байдън са пълни дебили, след като провеждат кампания на фаворизиране на Тръмп през шума, който ще се вдигне около съответните обжалвания пред Върховния съд. Ама какво да се чудя, то ментално повреден и изгубил връзка с центъра старец, ще търпи ли умни хора около себе си!
    Байдън се е запътил уверено към бунището, ако подобни опити към Тръмп продължат.
  • 3 Абе

    2 0 Отговор
    УДРИ ЧИЧО ДОНИ!