Last news in Fakti

31 Декември, 2023 09:40 1 174 3

Забранено! Ево Моралес не може да се кандидатира за президент

  • ево моралес-
  • боливия-
  • луис арсе

Моралес определи решението като политическо и доказателство за съучастието на някои съдии в така наречения от него коварен план на правителството на сегашния боливийски президент Луис Арсе

Забранено! Ево Моралес не може да се кандидатира за президент - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Конституционният съд на Боливия забрани на бившия президент Ево Моралес да се кандидатира за четвърти мандат на президентските избори през 2025 година, предаде БТА.

"Ограничаването на възможността за безсрочно преизбиране е подходяща мярка, за да се гарантира, че дадено лице няма да остане на власт", се казва в съдебното решение. По този начин съдът отмени предишното си решение от 2017 г., в което преизбирането бе описано като "човешко право".

Моралес определи решението като "политическо" и доказателство за "съучастието на някои съдии" в така наречения от него коварен план на правителството на сегашния боливийски президент Луис Арсе.

През септември тази година Моралес, който през 2006 г. стана първият президент, представител на коренното население на тази южноамериканска страна, обяви, че отново ще се кандидатира за поста.

След решението от 2017 г. на Конституционния съд, който обяви ограниченията на мандатите за невалидни, той се кандидатира на президентските избори през октомври 2019 г. и тогава се обяви за победител, а опозицията го обвини в измама.

Избухнаха размирици и под натиска на военните Моралес подаде оставка, прекарвайки една година в изгнание в Мексико и Аржентина, а поддръжниците му заговориха за преврат.

Временен президент стана консерваторката Жанин Анез, а новите избори през октомври 2020 г. бяха спечелени от Луис Арсе от лявата партия "Движение към социализъм" на Моралес.

Моралес и Арсе, неговият бивш икономически министър, сега вече са в конфликт. Преди да обяви плановете си да се кандидатира отново за поста, Моралес заяви, че правителството иска да го "елиминира", евентуално дори физически.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Краварите

    5 3 Отговор
    все още правят преврати и объркват целия свят, но малко им остана: тик-так, тик-так, тик-так
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.