Last news in Fakti

24 Декември, 2013 12:23 1 251 0

ООН: Има етническо прочистване в Южен Судан

  • южен судан-
  • война-
  • безредици

ООН има 7000 сини каски в Южен Судан. В понеделник Бан Ки-мун поиска от Съвета за сигурност да бъде преместени други 5500

ООН: Има етническо прочистване в Южен Судан - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ООН е сериозно загриженa от новините за масови убийства и евентуално етническо прочистване в Южен Судан, предаде арабската редакция на Би Би Си. Генералният секретар на организацията Бан Ки-мун призова спорещите страни в конфликта да поемат своята отговорност за извършените престъпления срещу човечеството в продължаващите над седмица въоръжени сблъсъци. Той се закани всички сигнали за престъпления да бъдат разследвани. Официално се говори за 500 убити, но хуманитарните агенции смятат, че броят им е много по-голям.Близо 81000 души са били принудени да напуснат родните си места и да потърсят закрила в лагерите на международните организации. ООН има 7000 сини каски в Южен Судан. В понеделник Бан Ки-мун поиска от Съвета за сигурност да бъде преместени други 5500 от съседни африкански страни в опит да се овладее ескалацията на напрежението. Освен това той поиска три нападателни и три транспортни хеликоптера, така и военно-транспортен самолет.Допълнително се предвиждат да се разположат и стотици полицаи под егидата на ООН в Южен Судан. Живеещият в изгнание лидер на опозицията и доскоро вицепрезидент Риек Машар отхвърли отправените към него обвинения, че е организирал опит за държавен преврат. В интервю за френския сайт „Трибюн“ той посочи, че „безредиците в столицата са предизвикани от противоречията на противостоящите си фракции в президентското обкръжение“. Южен Судан е богат на петрол и напрежението силно може да повлияе на приходите в бюджета, които се оформят на 98% от постъпленията при износа на черно злато. Проблемът е, че съществуват много въоръжени милиции, които са извън контрола на официалната власт.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА