Last news in Fakti

9 Януари, 2024 16:35 2 316 14

Делото OneCoin: помагачи на Ружа Игнатова ще лежат в затвора

  • ружа игнатова-
  • криптовалута-
  • криптокралица-
  • германия-
  • пране на пари-
  • onecoin

Престъпната схема е измислена от "криптокралицата" Ружа Игнатова. Германски съд сега постанови три присъди.

Делото OneCoin: помагачи на Ружа Игнатова ще лежат в затвора - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Пет години затвор за Франк Р. и четири години зад решетките за Манон Х., постанови съдът в Мюнстер, Германия. Съпружеската двойка е измамила милиони клиенти, които са били ощетени със сума, приблизително равна на три милиарда евро. Конкретно присъдата е за това, че двамата са набрали 320 милиона евро от около 90 000 клиенти от цяла Европа за измислената криптовалута OneCoin. Адвокат от Мюнхен, който е прехвърлил части от тази сума към задгранични банкови сметки, пък получи две години и 9 месеца затвор, информира АРД за края на съдебния процес.

Двамата съпрузи са действали като европейски финансов център за глобалната измама с фиктивната криптовалута. 50-годишната Манон Х. и 71-годишният ѝ съпруг Франк Р. са основали дружество в Гревен, Германия, за тези транзакции и са сключили договор с Ружа Игнатова, организаторката на измамата.

Задържани по подозрение в пране на пари

Българката с германски паспорт Ружа Игнатова е мозъкът на схемата с криптовалутата. В периода 2014-2016 г. тя популяризира OneCoin в международен план на пищни събития. След това самопровъзгласилата се за "криптокралица" се укрива. Сега фигурира в списъците на ФБР като един от десетте най-издирвани престъпници.

Разплитането на схемата започва през 2016 година след подаден сигнал от бланков клон на Sparkasse в германския град Щайнфурт в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Подозренията тогава са предизвикали стотици транзакции на обща стойност 320 млн. евро в рамките само на няколко седмици. Според прокуратурата двойката от Гревен е получила няколко милиона евро комисиона за минимум усилия.

Процесът в Мюнстер продължи общо три години. В рамките на 43 дни изслушвания съдът хвърли светлина върху измамата. Според пирамидалната схема са били продавани тъй наречените „образователни пакети", осигуряващи на клиентите напълно безполезни акции в криптовалута. След това купувачите са били подвеждани да вярват, че могат да "добиват" валутата, и им е било представяно фиктивно увеличение на стойността, посочва още германското издание.

Минимални надежди за изплащане на компенсации

Твърди се, че обвиняемите не са били наясно с всички подробности за измамата с OneCoin. Съдът обаче е убеден, че е имало достатъчно признаци за това, че става въпрос за измама. Освен това съпрузите от Гревен не са имали необходимото разрешение за такива финансови операции.

Адвокатът от Мюнхен е обвинен, че е превел 20 милиона евро по сметки в чужбина с фалшиви данни. Защитата твърдеше, че обвиняемите винаги са смятали OneCoin за надеждна валута. Затова и пледира за оправдателна присъда или лека условна присъда.

Дори и след постановените присъди е малка вероятността засегнатите лица да получат обезщетение. Дотук прокуратурата е успяла да осигури само 28 милиона от общо около три милиарда евро завлечени пари, разяснява АРД.

Създателката на финансовата пирамида OneCoin Ружа Игнатова изчезна през 2017 година и оттогава следите ѝ се губят. Предполага се, че се е укрила, след като е била предупредена, че е издирвана и може да бъде арестувана. Според една от версиите тя отдавна е мъртва, а според друга се намира в Дубай. Нищо от това досега не е доказано и цели 6 години след изчезването ѝ местонахождението на Игнатова остава неизвестно.

Йенс Еберл (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    16 4 Отговор
    А пирамидата България,кога?

    Коментиран от #11

  • 2 Гети мелионеру

    12 3 Отговор
    Крие се при нас в маалата!

    Коментиран от #4

  • 3 Данчо

    12 5 Отговор
    Ич да ти не пука, Руже!
  • 4 Фафли писИец

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гети мелионеру":

    Фафли са шпионка на структурите и да не я потърси у вас боп-а като си толко хитър.
  • 5 Смърфиета

    3 0 Отговор
    KriptoQueen Овертюра: "Хор на червейчетата".
  • 6 Хич

    5 1 Отговор
    Не е лошо две години германски затвор срещу два милиона комисионна

    Коментиран от #9

  • 7 Таки

    0 1 Отговор
    В Морето Е…
  • 8 Ние с Киро парахода

    1 3 Отговор
    И харчи е парите
  • 9 Смърфиета

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хич":

    Ще ти ги отнемат. Само ще лежиш.
  • 10 Иван Иванов

    3 1 Отговор
    Германия е мозъка на измамата ,ама Дойче веле ни лъже че УНСС са измислили гешефта
  • 11 Когато

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    и пирамидата Русия! Кратко и ясно!
  • 12 Ломския

    1 0 Отговор
    бланков клон,,,,,,,,,,,,,,четете това което преписвате.....
  • 13 Кокошкарски съд,

    3 0 Отговор
    кокошкарска история! Истинските унищожители на Германистан, защо никой не ги съди? Кол, Меркелицата, Урсула, Шолц, Аналената...?
    Тези унищожиха народа и страната не само на Гермнаистан, но и на цяла Европа. Е, къде е съдът за тях???
  • 14 Ружа отплавала с

    2 0 Отговор
    руска яхта от Гърция за Русия и там са й направили пластична операция и днес е някде в Германия, като "украйнка" с такъв паспорт. Човек с милиард долара няма как да потъне лесно...
    И оня Пригожин се направи на умрял, понеже вече имаше снайпери подир себе си... С ново лице и нов паспорт си седи на яхтата на топло...
Новини по държави: