27 Декември, 2013 12:03 1 310 0

Мощен взрив в Бейрут уби бивш министър

  • ливан-
  • взрив-
  • атентат

По първоначални данни при атентата са загинали общо петима души

Силна експлозия разтърси центъра на ливанската столица Бейрут. При взрива е убит бившият министър на финансите Мохамад Шатах и още четирима души, съобщава Би Би Си, като се позова на държавната ливанска информационна агенция.

Шатах, който е сунит, е бил съветник на бившия премиер Саад Харири. Те са част от движението „Ал Мустакбал“, което е враждебно настроено към сирийския режим и подкрепя сирийските бунтовници.

Взривът е причинен от кола бомба, която е избухнала до кортежа на бившия министър в близост до парламента. Колата, в която е пътувал Шатах е напълно унищожена, заявяват свидетели пред Ройтерс. Мястото е близо до резиденцията на настоящия премиер на Ливан – Наджиб Микати, но той не е пострадал. АП съобщава, че експлозията се е чула на стотина места от сградите на парламента и правителството, а гъст черен дим се издига високо в небето.

При атентата са загинали общо петима, а броят на ранените е над 50. По улиците се виждаха горящи автомобили и човешки тела. Към мястото са тръгнали линейки, в околността са разположени войници.

Сирийският конфликт е причината за увеличилите се в последно време сектантски атаки в Ливан. В последно време в страната бяха извършени няколко бомбени атентата в бастиони на Хизбула, взели стотици жертви.

Ливански сунитски мюсюлмански бойци се присъединиха към сунитските бунтовници в Сирия, а шиитското военно движение Хизбула изпрати бойци в подкрепа на правителството на президента Башар ал-Асад.

Посолството на Иран в Бейрут беше взривено миналия месец, като загинаха над 20 души. Иран, който подкрепя Хизбула видя в нападението атака от страна на сунитските ислямисти подкрепяни от Ал Кайда, припомня Би Би Си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА