Last news in Fakti

13 Януари, 2024 04:44 3 021 50

Хусите отвърнаха с ракета на ударите на Вашингтон и Лондон

  • йемен-
  • червено море-
  • русия-
  • оон-
  • сащ-
  • великобритания

Русия осъди в ООН "фрапиращата агресия" и "масирания удар" по територията на Йемен

Хусите отвърнаха с ракета на ударите на Вашингтон и Лондон - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Йеменските хуси са изстреляли противокорабна ракета в отговор на ударите на САЩ и Великобритания по позиции на бунтовническото движение в Йемен, заяви генерал Дъглас Симс от Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ, цитиран от Франс прес и БТА.

"Знаем, че са изстреляли поне една ракета в отговор" на ударите, заяви пред репортери Симс, като уточни, че ракетата не е поразила нито един кораб.

САЩ и Великобритания са атакуваха 30 обекта на хусите, нанасяйки общо над 150 удара, посочи генералът. Той каза, че очаква опити за ответни действия от страна на йеменските бунтовници, които са възприели "доста агресивна реторика".

"Всяка мишена, която поразихме през изминалата нощ, беше свързана с опитите на хусите да възпрепятстват свободното корабоплаване в Червено море", заяви снощи ген. Симс.

На фона на войната между Израел и палестинското радикално движение "Хамас" напрежението в Червено море рязко се изостри, като от ноември насам подкрепяните от Иран йеменски бунтовници извършиха многобройни атаки срещу търговски кораби. Хусите твърдят, че атакуват кораби, свързани с Израел, в знак на солидарност с ивицата Газа.

По-рано вчера висш представител на хусите предупреди, че след ударите "всички американски и британски интереси са вече законна мишена" за бунтовниците.

Подкрепяните от Иран хуси, които контролират голямата част от Йемен, се зарекоха да продължат атаките си, докато населението на напълно обсадената от Израел Газа не получи достъп до повече хуманитарна помощ.

Иран осъди американско-британските удари, а няколко близки до САЩ арабски държави от Персийския залив изразиха тревога.

Американският президент Джо Байдън нарече днес йеменските хуси терористична групировка, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Байдън заяви, че Вашингтон ще отвърне на хусите, ако те продължат скандалното си, както той каза, поведение.

Лондон и Вашингтон твърдят, че въздушните им удари в Йемен, голямата част от който се контролира от хусите, са в отговор на продължаващите от месеци нападения на бунтовническото движение срещу кораби в Червено море.

По-рано говорителят на Белия дом Джон Кърби каза, че президентът Байдън е одобрил американските удари в отговор на атаките на хусите в Червено море. Той подчерта, че САЩ не желаят война с Йемен, но не биха се поколебали да предприемат по-нататъшни действия в отговор на нападенията на хусите.

"Не сме заинтересовани от война с Йемен. Не сме заинтересовани от какъвто и да било конфликт с тази страна", заяви говорителят на Белия дом пред журналисти на борда на президентския самолет.

"Всичко, което прави президентът, е да се опитва да предотврати всякаква ескалация на конфликта, включително и снощните удари", допълни той.

Русия осъди в ООН "фрапиращата агресия" и "масирания удар" по територията на Йемен от страна на САЩ и Великобритания след атаките им срещу подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси, предаде Франс прес.

"Тези държави извършиха масирана атака на територията на Йемен. Не говоря за нападение срещу група вътре в страната, а за нападение срещу населението на страната като цяло", заяви в Съвета за сигурност на ООН руският посланик в организацията Василий Небензя, като осъди използването на самолети, военни кораби и подводници.

Ударите на САЩ и Великобритания по обекти на бунтовниците хуси в Йемен са въоръжена агресия и грубо нарушение на Устава на ООН, заяви на заседанието на Съвета Небензя, цитиран от ТАСС и БТА.

"Ситуацията е пределно ясна. Действията на така наречената коалиция са грубо нарушение на член 2 от Устава на ООН. Това е поредната военна агресия на колективния Запад в дългия му списък с набези срещу изтерзания Близък изток", заяви той на заседанието на Съвета за сигурност във връзка с ударите в Йемен.

Руският дипломат отбеляза, че тези удари нямат нищо общо с правото на самозащита. "Противно на твърденията на западните колеги, масираните удари на САЩ и Великобритания по територията на Йемен нямат нищо общо с упражняването на правото на самоотбрана съгласно член 51 от Устава на ООН. Член 51 не може да се прилага в ситуацията с търговските кораби. Правото на самоотбрана не може да се използва за осигуряване на свободата на корабоплаването, нашите американски колеги прекрасно знаят това", заяви Небензя.

Посланичката на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд на свой ред заяви, че ударите, нанесени в отговор на нападенията на йеменските бунтовници срещу кораби в Червено море и Аденския залив, са законни съгласно международното право.

Ударите, нанесени през нощта, имаха за цел "да разстроят и намалят капацитета на хусите да продължават безразсъдните атаки срещу плавателни съдове и търговското корабоплаване", каза Томас-Грийнфийлд, цитирана от Ройтерс.

Тя отбеляза, че нападенията са принудили от ноември миналата година насам над 2000 кораба да търсят алтернатива на маршрута през Червено море.

"Независимо дали корабът ви плава под американски флаг или под флага на друга държава, дали сте гласували за резолюцията от тази седмица или сте се въздържали, всички наши кораби са уязвими", заяви американската посланичка в ООН, имайки предвид приетата в сряда от Съвета за сигурност резолюция, настояваща хусите незабавно да прекратят атаките си. Русия се въздържа от гласуване.

"Без подкрепата на Иран, който нарушава задълженията си, хусите биха се затруднили да задържат и нанасят ефективни удари по търговски кораби, използващи морските пътища в Червено море", добави Томас-Грийнфийлд, цитирана от АФП.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова по-рано вчера всички страни да избягват ескалация след ударите на САЩ и Обединеното кралство срещу хусите в Йемен.

"Генералният секретар приканва всички засегнати страни да избягват ескалация на ситуацията в интерес на мира и стабилността в Червено море и в района като цяло", заяви на брифинг с журналисти говорителят на Гутериш Стефан Дюжарик.

"Свидетели сме на цикъл от насилие, който може да има тежки последици за политическата сигурност, икономиката и хуманитарната помощ в Йемен и региона", предупреди Съвета за сигурност Халед Хиари, заместник-генерален секретар по политическите въпроси за Азия. "Тези събития в Червено море и рискът от изостряне на регионалното напрежение са тревожни", добави той в началото на извънредното заседание на Съвета за сигурност, свикано по искане на Русия.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    61 13 Отговор
    Егати международното право излиза, че силните четат евангелието както им отърва.

    Коментиран от #10, #14

  • 2 Краварите отново се показаха като лъжци

    58 15 Отговор
    И агресори! Кравари прости, нагли и крадливите, но хубавото е че все повече държави ви мразят и шамарят!
  • 3 Краварите отново се показаха като лъжци

    34 15 Отговор
    И агресори! Кравари прости, нагли и крадливи сте, но хубавото е че все повече държави ви мразят и шамарят!
  • 4 Отново

    47 14 Отговор
    Краварите се показаха като страхливци фъргащи бомби отдалече върху цивилни
  • 5 Следват

    15 32 Отговор
    Ватенките!!!

    Коментиран от #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Абсурдистан

    10 25 Отговор
    Интересна ситуация - примати с руско оръжие!
  • 8 Е и сега

    12 20 Отговор

    До коментар #6 от "Артилерист":

    ако кажеш, че войната в Украйна се води на руска територия...А и да ти напомня да внимаваш с употребата на думата "война", защото може да ти докара от голяма глоба до 20 години затвор в някои държави!

    Коментиран от #21, #26

  • 9 Съвет

    5 4 Отговор
    Абезиян вместо да разтяга локумите да вади тефтер и да си записва момчето
  • 10 Путин

    4 12 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    е голяв евангелист!
  • 11 Борко

    31 5 Отговор

    До коментар #5 от "Следват":

    Да ги започват и “ватенките“ , какво се крият зад горките окраинци...време е над краваррските глави да падат бомби , за да се осъзнаят каубоите какви престъпници държат на власт .
  • 12 Артилерист

    38 4 Отговор
    До коментар N8 от "Е и сега"
    Войната се води на т. нар. украинска земя, но в исторически план тя е руска. По-важно е обаче да се подчертае кои бяха причините руските войски да влязат на тази земя. Тези които започват от "агресията" не желаят да обсъждат предходните събития. Имаше ли геноцид в Донбас, колко пъти руски официални лица предупреждаваха за това, имаше ли Мински споразумения, те изпълниха ли се въпреки, че имаха западни страни гаранти, имаше ли разширяване на НАТО, открити заявки за приемане и на Украйна, разполагаха ли се американски оръжия и биолаборатории по границата на Русия и тн. Какво още трябваше да чака Русия? Да я нападнат ли? Заплахи не ми влияят. Държа на всяка дума, която съм написал.

    Коментиран от #19, #34

  • 13 Калпазанин

    18 1 Отговор
    Всички които предприемат действия срещу неканени "гости" и истината. Вече се наричат като терористи
  • 14 Да попитам

    10 24 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Къде беше международното право и евангелието, когато Русия нападна Украйна?

    Коментиран от #20, #22, #23

  • 15 ерго

    26 5 Отговор
    Ама тези краварски страхливци никога не нападат сами , сега уж не били с нато , но повлякоха със себе си англичаните , , не се изправят сами даже срещу йеменски бунтовници А на Русия се репчат обградени от 40 държави . Егати военната сила
  • 16 Русия днес е прикритТероризъм в действие

    7 22 Отговор
    Зад подстрекаването на хусите, които са въоръжавани и подкрепяни от Иран, да започнат с тероризъм и терористични атаки да нападат търговски кораби в Червено море точно сега, след разпалената война в Газа от терористите на "ХАМАС", се крие дългата ръка на Москва, която планира и не пропуска да разпали въоръжени терористични конфликти и терористични атаки , навсякъде и във всички военно невралгични точки на Света , като част от Асиметрично хибридната военна доктрина на Русия за прикрити войни в сянка срещу САЩ , Великобритания и съюзниците им , целящи да се отклони вниманието им от помоща за Украйна и за да се разконцентрира и разпилее военната им мощ и сила...!!!
  • 17 Сомалийския пират

    5 12 Отговор
    Браво,бой по терористите.
  • 18 Браво на

    26 5 Отговор
    американците и ингилизите! Най-големите “миролюбци” и "защитници на демокрацията и човешките права” подпалиха нова война! Тези в Украйна и Израел не им стигат, ами упорито тикат света към Трета Световна Касапница! И няма да мирясат докато не го направят… Е как да не ги “залюби” човек, такива “убави” хора? И майките им, естествено...
  • 19 Верно бе

    6 19 Отговор

    До коментар #12 от "Артилерист":

    Абе селски
    Какво са казали руснаците отдавна не е важно..така или иначе са излъгали

    Коментиран от #36

  • 20 Ало, копейките.

    3 16 Отговор

    До коментар #14 от "Да попитам":

    Недейте слага само минуси, а отговорете на въпроса.
  • 21 да разбира ме

    13 5 Отговор

    До коментар #8 от "Е и сега":

    че подкрепяш тероризма на сатанистите и не ти пука за обикновенните хора така ли ? еми това сте вие атлантиците !!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Абе ти

    22 7 Отговор

    До коментар #14 от "Да попитам":

    що не попиташ къде беше международната общност цели 8 (осем!) години, когато укрите избиваха собствените си граждали, а тия “защитници на човешките права” скромно мълчаха и магериха едни мински споразумения, дето нямаха никакви намерения да спазват? Къде бяха когато самообявилите се за световен полицай удряха държави и избиваха хора с повод и без по целия свят? Същите тия за нападението на Русия срещу Украйна ореваха орталъка, но пак скромно мълчаха, че този война я готвеха от доста години преди това, трошейки милиарди и въоръжавайки новопръкналите се нацистчета в Киев… За евангелието не питай! То е само четиво за шарани...

    Коментиран от #25, #33

  • 24 хахахаха

    7 10 Отговор
    Прославните християнски русофили станаха големи фенове на ислямски терористи стрелящи по и отвличащи цивилни кораби.
  • 25 хммм

    7 12 Отговор

    До коментар #23 от "Абе ти":

    Кои собствени граждани е избивала Украйна, че нещо не ми е ясно. Под собствени граждани да не имаш в предвид финансираните и въоръжени от Русия сепаратисти?

    Коментиран от #30

  • 26 Някой

    13 4 Отговор

    До коментар #8 от "Е и сега":

    Ако утре започнем да тероризираме и убиваме населението в Кърджали, мислиш ли ,че Турция няма да се намеси по същия начин

    Коментиран от #29

  • 27 Бря бря

    4 10 Отговор
    Рашистите осъдили нападенията! Това е все едно крадеца са вика: ДРЪЖТЕ КРАДЕЦААА.
    ГНУСНИ ДИВАЦИ са руснаците

    Коментиран от #44

  • 28 Ха ха

    3 9 Отговор

    До коментар #22 от "международното право":

    Нервераш ли се, рашистка деводчка
  • 29 пффф

    3 11 Отговор

    До коментар #26 от "Някой":

    Тази пропагандна лъжа, че украинците са тормозили мирното рускоговорящо население в Донбас е до болка изтъркана. До кога ще я използвате? Въоръжени сепаратисти не са мирно население. Компренде?
    Турция въоръжава ли сепаратисти в Кърджалийско, както Русия направи в Донбас? Не. Тогава няма какво да започваме.

    Коментиран от #43

  • 30 Хайде припомни си

    15 3 Отговор

    До коментар #25 от "хммм":

    преди да станат “сепаратисти, финансирани и въоръжени от Русия”, тези хора не бяха ли граждани на Украйна, които искаха да не им се забранява да говорят майчиния си език и бяха против киевските превратаджии… И в отговор на това Потрошенко организира т.н. АТО и започна да избива безнаказано местните, използвайки отявлени националисти, или за по-кратко “нацисти”… Е, какво искаш да се получи при тази ситуация? Русия да стои и да гледа как новопръкналите се нацисти избиват руснаците, живеещи в тези райони ли? Американците за един кирлив наркоман са готови самолетоносач да пращат, а руснаците да дремят ли?
  • 31 ти що си без шапка, бе

    9 1 Отговор
    Ирак " имаше ОМП" - ти що си с шапка. Бой!!!
    Йемен - "не сме заинтересовани от война с тази страна" - ти що си без шапка. Пак Бой!!!
  • 32 Демократ

    2 11 Отговор
    Най-страшният терорист и агресор империята на злото и лъжата Русия е и най- наглата държава в света. Докога ще я търпят в ООН и в Съвета за сигурност, когато извършва нечуван геноцид в Украйна и изпепелява градове и села и минира земя и вода и е заплаха за всички съседни й държави и за света? Оста на злото Русия-Северна Корея-Иран се е развихрила и иска да запали трета световна война и както винаги ще обвинява САЩ. Гнездото на световното зло е в Кремъл и това се вижда дори с просто око. Ако вероломния агресор путлер на беше нападнал Украйна, за да я превземе, това нямаше да се случи. Трябваше цивилизования демократичен свят да разбере отдавна ,че огромният руски звяр не може да бъде опитомен и че винаги ще бъде варварски и войнствен и че няма да позволи развитието напред, а ще дърпа към бездната всички, до които се докосне. Девизът на Путин е " Терористи от всички страни обединявайте се". Убийства,разрушения и разруха искат и постигат. Кой ще ги спре най-после? Какво полезно за света досега е извършила Русия? Нашенците злобни и освирепели поддръжници на путлер да заминават за Москва.

    Коментиран от #39, #42, #45

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Относно теориите

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Историк":

    Мосю, не съм убеден за геноцид и биолаборатории, но определено това което направиха от украинското правителство тръгна като един вид "възродителен процес". Просто при тях излезе от релсите в един момент. Слава богу че и при нас не стана така навремето с турците в България, че щяхме и ние да гледаме фоерверки отблизо.
  • 36 Фъ-16

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Верно бе":

    Щом ти казваш ок! А за краварите що не кажеш,че където са стъпили,трева не никне!?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Наблюдател

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Демократ":

    Всичко това не важи ли за твоите господари,пишман-демократе!!??
  • 43 Пфффф

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "пффф":

    Ами нека и ние да започнем да избиваме "сепаратистите"в кърджалийско и тогава да видиш няма ли да започне Турция да ги въоръжава! Тая думичка "сепаратисти"някакъв нов,модерен натовски термин ли е?
  • 44 Наблюдател

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Бря бря":

    Да не са забременели баба ти през ВСВ,та ги мразиш така!?
  • 45 Драги демократе

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Демократ":

    "простото ти око" е кьораво, щом не вижда кой е причинителят на всичко това, което се опитваш да припишеш на Русия! Русия не е тази, която участва в над 150 въоръжени конфликта за последните 124 години пряко инициирани от САЩ... Публикуването на данните за тези "подвизи" на янките позволяват на Съединените щати да бъдат вписани в книгата на рекордите на Гинес като най-агресивната страна, която е извършила най-голям брой чуждестранни интервенции. Е няма друга такава държава в цялата история на човешката цивилизация

    Коментиран от #46, #48, #49

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Наблюдател

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Драги демократе":

    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.