Last news in Fakti

17 Януари, 2024 09:13 1 210 23

Ердоган обеща увеличение на пенсиите

  • реджеп ердоган-
  • пенсии-
  • пенсионери-
  • турция-
  • турци

Минималната пенсия ще стане малко над 300 евро

Ердоган обеща увеличение на пенсиите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че след заседанието на кабинета е взето решение за допълнително увеличение на пенсиите в Турция с пет процента, съобщи държавната телевизия ТРТ Хабер.

С това общото увеличение на пенсиите в страната за 2024 г. достигна до 42,6 процента. Президентът добави, че минималната пенсия ще бъде повишена от 7 500 турски лири (229 евро) на 10 000 турски лири (305 евро).

Ердоган подчерта, че решението е в подкрепа на пенсионерите и няма да ги оставят в трудно положение, дори ако това означава повишаване на бюджетното натоварване.

Турската лира достигна нов исторически минимум спрямо долара само преди няколко дни. Местната валута достигна своя най-нисък обменен курс с американския долар, като 30 лири се разменят за един щатски долар.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    2 2 Отговор
    Това в родината му сигурно не в България?
  • 2 Шегобиец

    3 1 Отговор
    Това и аз мога да го обещая :)
  • 3 Да бе да

    2 4 Отговор
    Той обеща и нови апартаменти на пострадалите от земетресението, но само обеща. Обеща да подпише и присъединяването на Швеция в НАТО.

    Коментиран от #5

  • 4 Българските турци

    4 4 Отговор
    "Местната валута достигна своя най-нисък обменен курс с американския долар, като 30 лири се разменят за един щатски долар."

    Въпреки това минималната пенсия е 10 000 лири = 625 лева кеш !...
    Като съпоставим цените днес 17 януари 2024 г. на наемите , тока , водата , бензина , природния газ и храните с тия пари един турски пенсионер няма шанс за живот в София !
    И обратното 500 лв = 8 000 турски лири с които един български пенсионер може да си наеме апартамент в Кючюк Чекмедже или Авджълар в Истанбул (6 000 на месец ) и да си плати тока (350 тл), водата (300 тл) , природен газ за отопление (850 тл) и да му останат и 500 лири за бензин или 62 хляба !

    Коментиран от #6

  • 5 Българските турци

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Да бе да":

    Ердоган обеща за една година да построи нови жилища за всички които останаха живи и без дом след катастрофалното земетресение през февруари в югоизточна Турция и 100% ще изпълни обещанието си !!!...Все още не можете да проумеете ,че става въпрос за територия по голяма от България и население колкото около пет Българии , за да разберете че за такова грандиозно строителство са необходими фантастични количества цимент и арматурно желязо , които не се произвеждат толкова лесно и бързо ! Всеки нормален логично мислещ човек, мисля, че може да прецени , каква скъпоценна подкрепа прави Русия на Турция , като доставя цимент и арматурно желязо за това грандиозно строителство !... Кой съюзник от НАТО може или желае да направи такъв жест на Ердоган ?!..."Лафарж" ли ?...Който е построил подземните бетонни бункери -тунели за ИД и ПКК плътно до турската граница по протежение на цялата северна граница на Сирия ?!...
  • 6 Мехмед

    2 7 Отговор

    До коментар #4 от "Българските турци":

    Турският пенсионер обеднявя от ден на ден под управлението на ердоан. Това ли заслужават турците според тебе да се сравняват и мерят с една пиклива българия?

    Коментиран от #8

  • 7 3782

    4 1 Отговор
    Пенсиите винаги ги вдигат така ,че това много вероятно да стане . Минималната пенсия пак според икономическото състояние не толкова зле . А и не всеки взема еднаква пенсия ,някои пенсионери са богати.
  • 8 Българските турци

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Мехмед":

    Сравнявам най "пикливата" турска заплата в Турция със стандарта на живот в Бъргария и Турция която дори не е член на ЕС ! Ти си компетентен ! Хайде представи си едно младо турско семейство с двойно гражданство - съпругът със заплата 50 000 тл нет/ кеш в частния сектор + съпруга учителка в държавно училище със заплата 40 000 тл нет/ кеш = 90 000 месечен доход !!! Живеят в собствен апартамент построен от родителите им ! Имат си по отделно собствени коли с които ежедневно ходят на работа в Истанбул ! Дали биха оставили този турски "конфорт" за да отидат в Германия примерно за по 2000 Э х2 = 4000Э х 33 тл = 132 000 тл(месечен доход) днес на 17 януари 2024 година ?!...

    Коментиран от #11, #15, #18

  • 9 УтреПеки

    6 3 Отговор
    Утре ще си взема пенсията с новото увеличение и като млад пенсионер на 45 години(а има и по млади) ще си я харча навсякаде кадето си изкам и кадето ми е сладко.
    Имам си млад съм харча си където си искам.

    Ако бях в България или бях забегнал по Европа трябваше да чакам още 20 години на социални помощи.
    Надявам се да ме разбирате това са 240 малки пенсии докато вие се пенсионирате.
    240 пенсии 300 авро прави колко да речем 72 000 авро.
    А пък съм си млад и способен да работя.
    Намирам си и работа.

    Пък ако успея да си ги вложа извън алкохола и цигарите мислете му.

    Коментиран от #10

  • 10 166997

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "УтреПеки":

    Значи един човек с мижав интерес сега получава такава малка пенсия нали.

    Да речем аз такъв от неговия калибър с такива условия за да спеяеля тези 72 000 авро трябва да работя като изгубил се по Европа.
    С такава малка неспособност от моя страна мога да работя едва в Испания с минимална заплата 1 000 авро и то като го сметна цели 6 години.
    Е добре но нали трябва и нещо да харча тогава да речем.
    За половината ги спестявам или казано 12 години още да се скапа от бачкане за да мого да ги спестя.
    И после за що годе другите 8 да си имам.
    Турците пак са си при по добри условя.
    Няма увъртане.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мехмед

    0 3 Отговор

    До коментар #13 от "Българските турци":

    Макарна, бол бол булгур, пиринч пилявъ. Месо само в българия, един път на годината.

    Коментиран от #16

  • 15 123

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Българските турци":

    "конфорт":))) Първо се научи да пишеш правилно. Комфорт се пише.Марш на училище!

    Коментиран от #17

  • 16 Българските турци

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Мехмед":

    Гледа си го прасчо у задния двор и цяло лято го угоява !...Сега го клъцна преди нова година и ми се плезиш от тук ли ?!...:
  • 17 Българските турци

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "123":

    Това е "турски конфор-т" !... Не е "пиклив"като "българския комфорт" !!...Но си знаеш граматиката - браво !!!

    Коментиран от #20

  • 18 Някои турци в България

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Българските турци":

    Повярвай ми, ако младите хора в Турция имат възможността да живеят и работят на Запад, млад човек няма да остане в Турция. И като почнат да пращат евра, паунди и долари на роднини в Турция, ще са като крале. В България повечето хора имат собствено жилище (къща или апартамент) от времето на социализма, докато в Турция не е така. Гледам турските новини всяка вечер, убийства, кражби, катастрофи, измами и т.н. Но все пак турските граждани имат пари, колкото и да ги изкарват бедни.
  • 19 Бжжжж

    0 0 Отговор
    Нормалната пенсия,е 17000.минималната е 7500.аз се пенсионирах преди 6 год. С общо 10 год стаж. мои познати взимат 18500 с 25 год стаж
  • 20 123

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Българските турци":

    Hа български пишеш ама много кармашък станало.

    Коментиран от #21, #23

  • 21 Българските турци

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "123":

    Въпрос на сиво вещество и тренинг с много книги е да се ориентираш в "кармашък" литература и свободна проза ! Не е лесно да "начукаш" с клавиатура на телефон свободно съчинение с изрядна граматика, правилен словоред и с подредени препинателни знаци , без да загубиш мисълта и логиката на онова , което искаш да кажеш или отразиш !...

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Е38Е3

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "123":

    Каръна.
    Панимаеш.
Новини по държави: