23 Януари, 2024 16:09 1 017 10

Хамас отхвърли предложението на Израел за двумесечно спиране на огъня, твърди египетски източник

  • хамас-
  • отхвърли-
  • израел-
  • предложение-
  • спиране на огъня-
  • газа-
  • египетски източник

Египетският източник твърди, че "Хамас" отказва да освобождава заложници, докато Израел не сложи край на военната си операция в Газа

Хамас отхвърли предложението на Израел за двумесечно спиране на огъня, твърди египетски източник - 1
Снимка: Shutterstock

Според високопоставен египетски източник, който е поискал да остане анонимен, палестинското ислямско движение "Хамас" е отказало предложението на Израел за двумесечно примирие в ивицата Газа., предаде Асошиейтед прес.

Предложението на Израел е включвало и идеята на намиращите се сега в ивицата Газа лидери на "Хамас" да бъде разрешено да отидат в чужбина. Освен това еврейската държава е предложила да освободи палестински затворници в замяна на освобождаването на хората, взети за заложници от "Хамас" при безпрецедентната атака на ислямисткото движение срещу Израел на 7 октомври.

Египетският източник твърди, че "Хамас" отказва да освобождава заложници, докато Израел не сложи край на военната си операция в Газа и не оттегли силите си от палестинския анклав.

Израелското правителство отказа да коментира тази информация.

Египетският представител каза още, че Египет и Катар, които са играли ролята на посредници при постигането на споразумения между Израел и "Хамас" в миналото, работят за сближаване на позициите на двете страни. Семействата на заложниците настояват израелското правителство да сключи сделка с "Хамас" за тяхното освобождаване.

Израелската армия заяви днес, че е обкръжила град Хан Юнис, който е главният град в южната част на ивицата Газа и който според Израел е бастион на военното ръководство на палестинското ислямистко движение "Хамас", предаде ДПА.

Силите за отбрана на Израел казаха, че са "извършили мащабна операция, при която е бил обкръжен Хан Юнис".

Израелските сили заявиха още, че през последните 24 часа са убили "десетки терористи" в Хан Юнис и че израелските войници се сражават лице в лице с палестински бойци.

Според Израел висши ръководители на "Хамас" се крият в подземни тунели в Хан Юнис и има израелски заложници в тунелите.

Израелската армия заяви вчера, че разширява операциите си в южната част на ивицата Газа, припомня ДПА.

Израел предприе военната си операция в ивицата Газа, след като на 7 октомври бойци на ислямисткото движение "Хамас", което контролира палестинския анклав, извършиха безпрецедентна атака срещу еврейската държава.

Световната програма по прехраната към ООН заяви днес, че от началото на войната в ивицата Газа много малко хранителна помощ е постъпила в районите отвъд Южна Газа и че продължава да има опасност от глад в палестинския анклав, предаде Ройтерс.

"Трудно е да се стигне до местата, до които трябва да стигнем в Газа, особено в Северна Газа", каза Абир Етефа, говорителка на Световната програма по прехраната за Близкия изток.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо Ботев

    10 4 Отговор
    Тоз който падне в бой за свобода той не умира!
  • 2 Последния Софиянец

    11 5 Отговор
    Сега даваха по новините погребения на израелски войници.Хазарите си го получават.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ...

    4 3 Отговор
    Щото половината пленени са мъртви и ще се разкрият като лъжци.
  • 5 Ванга

    9 5 Отговор
    Исраиля ке падне а после 🐮 кравария

    Коментиран от #8

  • 6 Ха-ха-ха

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Аха":

    Непобедимите били.. тук си прав че шепа хамасци им разказват играта, но не само също така и ПИД палестински ислямски джихад им думкат здраво танковете със рпг-та и минохвъргачки еее язък толкова непобедими па със танкове смятай със танкове срещу, свежо месо и пак нищо.. то и танковете са едни танкове меркава направо няма що 🤣🤣 да се смееш ли да плачеш ли наскоро гледах един клип във който палестинец хвърли две гранати и го обезвреди, във момента направо не ми се мисли ако хизбула влязат във пряк конфликт с тях, па не стига и на това ами се дървеха и на иран преди време
  • 7 Естествено...

    6 4 Отговор
    Че ще отхвърлят 2 месечното примирие хамас да не са алтави като жидовете, тъкмо сега ги докопаха и ги хванаха на тясно, тъкмо ги подбраха едно хубаво, че за ден 24 жида наведнъж.. ааа какво удоволствие само, чак пък примирие за 2 месеца и за какво за да си развалят кефа трепийки чефоти.. че то ако направят това примирие с тях, след два месеца тишина жидовете отново ще нахлуят и ще направят още по голям геноцид с палестинците, а заложниците който ще бъдат освободени ще са напразно освободени понеже паузата на войната ще бъде прекалено кратка само 2 месеца ...
  • 8 До колкото се знае

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ванга":

    В пространството има година до която ще съществува !

    Украйна 2024г
    Израел 2027г

    От пророка.

    Коментиран от #9

  • 9 ха ха ха

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "До колкото се знае":

    В пространството има и карта на Русия 2025та и кои територии на кои държави ще бъдат !!! Ей така... от пророка.

  • 10 Хитлер е имал право

    2 1 Отговор
    Кат видиш мутрата на жида в укра и разбиаш че чичко Ади е бил прав за жидовете