Last news in Fakti

27 Януари, 2024 10:50 1 730 5

Пекин засилва военния натиск върху Тайван

  • тайван-
  • китай-
  • сащ

Към острова бяха пратени 30 военни самолета и група военноморски кораби

Пекин засилва военния натиск върху Тайван - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай изпрати повече от 30 военни самолета и група военноморски кораби към Тайван, съобщи министерството на отбраната на острова, предаде Асошиейтед прес.

Военният натиск идва на фона на съобщението, че висши американски и китайски представители се очаква да се срещнат в тайландската столица, докато двете страни се стремят да охладят напрежението.

Китайската народна освободителна армия изпрати 33 самолета, включително изтребители SU-30, и шест военноморски кораба около Тайван, между 6 сутринта в петък и 6 сутринта в събота. От тях 13 бойни самолета пресякоха средната линия на Тайванския пролив - неофициалната граница, която се смята за буфер между острова и континента. Тайван наблюдава ситуацията и използва свои собствени сили в отговор на действията.

Китай твърди, че самоуправляващият се Тайван е негова собствена територия и през последните години демонстрира недоволство от политическите дейности в Тайван, като изпраща военни самолети и кораби.

Тайван твърди, че шест китайски балона са прелетели над острова или през въздушното пространство на север от него дни след като самоуправляващият се остров избра Лай Чинг-те за нов президент. Демократическата прогресивна партия на Лай до голяма степен води кампания за самоопределение, социална справедливост и отхвърляне на заплахите на Китай.

Съветникът по националната сигурност на Съединените щати Джейк Съливан и китайският външен министър Ван И бяха в Банкок за разговори, въпреки че не беше ясно кога ще се проведе срещата или дали вече се е състояла.

В САЩ Президентът Джо Байдън и китайският президент Си Дзинпин се срещнаха в кулоарите на срещата на върха през ноември в опит да поправят развалените отношения, дължащи се на спорове по редица икономически и геополитически въпроси. Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Адриен Уотсън каза, че планираната среща в Банкок продължава ангажимента, поет от Байдън и Си „да поддържат стратегическа комуникация и да управляват отговорно отношенията“.

По време на разговорите външният министър Ван ще изясни позицията на Китай относно Тайван и отношенията между САЩ и Китай и ще обсъди международни и регионални опасения, каза говорителят на министерството Ван Уенбин в петък.

Актуален международен проблем за двете страни е напрежението в Червено море, което преобърна световната търговия, като принуди много спедитори да избягват Суецкия канал. Пекин заяви, че полага положителни усилия за деескалация на ситуацията, в която подкрепяните от Иран бунтовници хуси изстрелват ракети по международни кораби.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    8 5 Отговор
    Да пипитам поддръжниците на Китай...имаха на разположение 74 год. за да го присъединят към КНР...защо не го направиха....

    Коментиран от #2

  • 2 ТаУмВзе

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Тайван е изконно Китайски. Отнет е от Китай, след Опиумните войни на британчето. Таа вещица Историята е странно явление.

    Коментиран от #5

  • 3 ха ха

    4 7 Отговор
    Нема да стане. След опита с Хонконг трудно тайванците ще се съгласят на червено управление.
  • 4 Въздух под налягане

    7 5 Отговор
    Другарят Си трябва да знае, че ако си върне Тайван, американците пръста си няма да мръднат. Това са малки кученца, които много лаят и много се зъбят, но който не е замахнал, той не ги е ритнал.
  • 5 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Да ти помогна...защото до преди малко време Китай изобщо го нямаше на международната сцена..освен по численост...Пооядоха се и надигнаха глава...Историята е такава каквато е...