Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Януари, 2024 19:44 4 777 183

„Бяхме твърде бавни в предоставянето на оръжия за Украйна“

  • руски терористи-
  • жозеп борел-
  • ес-
  • украйна-
  • русия-
  • оръжия-
  • война-
  • владимир путин

Това колебание струваше човешки животи, заяви Жозеп Борел, върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи

„Бяхме твърде бавни в предоставянето на оръжия за Украйна“ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Публикация на Жозеп Борел, върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Европейската комисия:

Началото на 2024 година бе белязано с изсипването над Украйна на безпрецедентно висок брой руски дронове и балистични ракети. Две години по-рано, в първите дни на 2022 г., посетих Донбас и Киев. Вече ясно се усещаше, че предстои война, а Русия струпа над 100 000 войници по границите с Украйна.

Още новини от Украйна

В онези дни Путин се обзаложи, че Украйна няма да може да устои на руска атака и че вътрешното разделение и енергийната зависимост ще попречат на ЕС да ѝ се притече на помощ. Той се готвеше за война с продължителност само няколко дни. Много европейци имаха подобни очаквания. Нещата обаче се оказаха съвсем различни. Путин едва ли си е представял, че две години по-късно Украйна все още ще продължава да се съпротивлява.

Украинските въоръжени сили спечелиха битката при Киев, спечелиха битката при Херсон, освободиха повече от половината територия, завзета от Русия, пробиха блокадата на черноморските пристанища и принудиха Русия да изтегли по-голямата част от флота си от окупирания Крим. Миналогодишната украинска контраофанзива обаче не постигна желаните резултати и руските агресори поддържат натиска върху Украйна и продължават с интензивните бомбардировки. На практика Русия не постигна никакъв напредък на бойното поле през 2023 г., а Путин остава готов да допусне още стотици хиляди млади руснаци да умрат, за да завладеят Киев. Неговата армия и неговият народ страдат, но той не знае какво означава да отстъпиш крачка назад.

В резултат на това отново чуваме твърдения, че Украйна не може да спечели и че западната подкрепа няма да удържи. И отново се надигат гласове за примиряване с положението. Тези твърдения бяха грешни през 2022 г. и остават грешни и днес. Не трябва да им позволяваме да определят политиката ни за Украйна.

Както каза Сам Грийн, експерт по Русия в Кралския колеж в Лондон: „Путин може да иска преговори, но не иска да преговаря“. Самият Путин заяви: „Ние искаме да прекратим този конфликт възможно най-скоро, но само при нашите условия“. Неговите условия? Денацификация, демилитаризация и демонтаж. Три думи, които означават едно нещо: да се предадеш. Той многократно е показвал, че не преговаря добросъвестно и редовно не спазва споразуменията. Кой би могъл насериозно да очаква, че Путин действително ще търси компромис – сега, по-малко от година преди изборите в САЩ, които според него може да благоприятстват имперските му амбиции?

Путин сбърка преди две години. Той сбърка по отношение на възможностите на своята армия. Сбърка по отношение на съпротивата на украинците. Той сбърка по отношение на европейското единство. Той сбърка по отношение на силата на трансатлантическата връзка. Трябва отново да му докажем, че бърка. Вместо да допускаме примирение с положението, трябва да си спомним научените от 2022 г. насам уроци, да не повтаряме грешките и да удвоим усилията си в областите, в които постигнахме успех.

Европейският съюз и държавите членки предоставиха безпрецедентна икономическа, хуманитарна и военна подкрепа на Украйна като доставиха боеприпаси и въоръжение на стойност почти 30 милиарда евро и обучиха близо 40 000 украински войници на европейска територия. Също така войната укрепи трансатлантическото единство, а санкции, които постепенно затягаме с цел да предотвратим тяхното заобикаляне, отслабиха военната машина на Русия.

Наред с това обаче ние често бяхме твърде бавни в предоставянето на базови оръжия за Украйна – действахме едва когато имаше заплаха Русия да вземе надмощие. Това колебание струваше човешки животи. Занапред имаме нужда от промяна на парадигмата – от подкрепа за Украйна „колкото е необходимо“ към ангажиране с „това, което е необходимо“, за да може Украйна да постигне победа.

Трябва да снабдим Украйна с това, от което се нуждае, за да освободи своята територия, включително ракети с голям обсег и други съвременни оръжейни системи. Трябва също да укрепим способностите на Украйна за противовъздушна отбрана. Със засилването на руската кампания срещу цивилни цели и инфраструктура, противовъздушните ракети придобиват решаващо значение за спасяването на животи и за предотвратяването на атаки като неотдавнашния бомбен атентат срещу детска клиника в Харков.

Това трябва да върви ръка за ръка с възраждането на европейската отбранителна индустрия. Войната в Украйна разкри, че тази индустрия далеч не е достатъчно подготвена да посрещне предизвикателствата, пред които сме изправени. Голяма част от най-съществената военна подкрепа на ЕС за Украйна дойде от наличните запаси. За отбранителната индустрия, свита до производство в мирно време, е сериозно предизвикателство да попълва тези запаси, като в същото време предоставя повече оръжия и боеприпаси на Украйна. Въпреки че разходите за отбрана вече са с 40% повече в сравнение с най-ниското им ниво през 2014 г., това обръщане на тенденциите все още не е достатъчно скоростно. Необходими са ни по-интензивни усилия, за да спечелим оспорваната надпревара с Путинова Русия.

Не можем да му позволим да надделее. Нашата собствена сигурност е заложена на карта. Ако стратегията на Путин се окаже успешна, това ще насърчи Русия и други автокрации да наложат имперския си дневен ред. Трябва на всяка цена да не допускаме свят, в който силата прави правото, в който силните държави променят граници според волята си и слабите падат жертва на силните. Допускането на такъв сценарий би хвърлило дълга сянка върху нашето бъдеще за десетилетия напред.

Надделяването на Украйна срещу руската агресия е най-добрата гаранция за сигурността на Европа. Една научила се да живее в рамките на собствените си граници Русия ще означава намален натиск върху съседите ѝ, улеснен път към членство в ЕС за Украйна, а това ще позволи на Европа и на света да насочат вниманието към многото други предизвикателства, които изискват решения. С наша помощ Украйна може да постави имперските амбиции на Русия в историята. Това трябва да ръководи нашите действия и мислене.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 106 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Той

    40 15 Отговор
    Това чака всеки предател!
  • 2 Русофил

    99 33 Отговор
    Бяхте бавни и още сте бавни. Като руснаците стигнат Берлин ще ви вземат и оръжията.

    Коментиран от #17, #85, #103

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Акула

    39 108 Отговор
    Украйна Разгроми Русия
    Путин Унищожи Руския Народ

    Коментиран от #69, #144

  • 5 Госあ

    28 70 Отговор
    Тьота вече.нема денги и копейките са по сметищата за храна!
  • 6 Отец Дионисий

    28 81 Отговор
    Господ да накаже пияния агресор и продажните копейки с децата им бавноразвиващи и гладни.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гост

    29 81 Отговор
    Никой преди войната не е предполагал че Русия е толкова слаба,жалка и безпомощна

    Коментиран от #12, #13, #77

  • 9 Ксаниба

    70 22 Отговор
    но бяхтемного бързи в бисквитките, допинга и снайперистите на найдауна.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хвала на това ЕСЕСе

    71 18 Отговор
    По-неадекватен от този хлебарски отрок не можеш да намериш и да поставиш на този пост.
  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    28 63 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Що му трябваше на пуcин да започва тази война в Украйна и да хвърля колосални средства на вятъра когато можеше да подобри с тези средства живота на ватите, Но paбcия винаги се изживявала като империя с крепостници и психопата пycин се помисли ,че може да се нарече император петър велики и че в болния си мозък от шизофренията си , може да води реваншистка война с целия цивилизован свят за да покаже надмощие над НАТО, Но реалността и истината е друга и руските градове замръзват, и се обстрелват с ракети, магазините се изпразват, икономиката боксува и черните чували с трупове на руски войници пристигат на конвейер и ватите колкото и да да са лъгани и потискани да живеят в мизерни условия, разбират, че са управлявани от терористичен и фашистки режим,който е отговорен за войната в Украйна, където огромни суми пари са похарчени за една безсмислена война , когато можеше да бъдат инвестирани в подобряването на качеството на живот, на руския народ, а не да живее в бедност и лишения...❗❗❗

    Коментиран от #19, #120

  • 13 Така е

    24 55 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Преди войната никой не е предполагал че Русия е толкова слаба,жалка и безпомощна! Посланика на САЩ тогава Херо Мостафа каза че КОВИД-19 за 3 години е взел жертви 500 хиляди човека в САЩ повече от всички войни които е водила досега в историята си- 498 хиляди! Първата,втората световна ,Корейската и Виетнамската войни! А за няма 2 години Русия даде толкова жертви в Украйна колкото САЩ в цялата си история! Амин

    Коментиран от #31

  • 14 Ганди

    28 11 Отговор

    До коментар #10 от "КовидманЯк":

    Ти си представител на най-безхаберното пропагандно ниво, с ядка в семейство СОПрано, нали?
  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    21 57 Отговор
    Кармата на пycлеpoвич е да доведе руската империя на злото до нов разпад ❗ ❗
    И го прави. Списъкът му с "постижения" нараства с всеки изминал ден ❗ ❗
    пycлеp, освен всичко друго прекрасно, ще доведе до катастрофа и шпионската мрежа на Москва. Изгонените досега в Европа и Америка стотици руски шпиони със статут на дипломати са само върхът на айсберга. Тепърва ще бъдат разкривани още шпиони. Особено нелегали. Колкото повече недоволни има в Москва, колкото повече се оформя и разразява борба между клановете на властта, толкова повече засегнати и недоволни ще има. Ще текат като пробита лейка тайните им служби ❗ ❗
    Предателствата ще бъдат много. Умните руски служители с достъп до тайни ще гледат да получат убежище на Запад, като в замяна изтъргуват информацията, която знаят ❗ ❗
    Включително като предадат самоличността на агентурата на Кремъл в държавните по света, включително и у нас. А страната е в зона на нарастващ стратегически интерес❗❗
    Да го имате предвид това руски продажници, "четирихилядници" и вся остальная❗❗
  • 16 Бонев

    63 21 Отговор
    Този Борел все повече започва да прилича на Борат.
  • 17 Румен Решетников

    31 35 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Най-важното е да падне Авдиевка.
    След това Киев, Варшава, Берлин, Париж и Лондон са лесни... 😂
  • 18 Евала на Путин, слава негу

    51 15 Отговор

    До коментар #10 от "КовидманЯк":

    Да обобщим.
    Само он у свето/има го в гинес/без нито едно пушкало взе с референдум-цел полуостров..а па зелен бандерски дашен,му даде пак с референдум-цело море-азовско,заедно със пристанищата..а за десерт му подари-най големио аец у европа и шест реактора отидо в империята.. ей,тва зелените укрофашаги-много дашни.
  • 19 Отец Афанасий

    67 17 Отговор

    До коментар #12 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗":

    Защото братята руснаци винаги са се борили са свободата на Европа и са защитавали православието, Господ да ги пази.
  • 20 Ганди

    16 50 Отговор
    Що трябваше на един 71г. комлексар да си търси белята. С шойгу на лов и риболов(той от друго не разбира), с кабаева и недоносените деца на дачата в Геленджик, на водка с медведя, маша, лавров и песков, мезетата от пригожин, от кадир козара печеното яре. Печелеше по $2млрд. на ден от газ, нефт и ценни метали, на всеки руснак по $15 на ден. Щяха да пият, пеят и да те възхваляват в цяла рабсия. Какво гледаш петър първи, екатерина втора и иван грозни - те са били млади когато са правили грабежите си, двамата починали на 52г., 53г., а екатерина на 67г. Стар глупак си е пуся.
  • 21 СЛОНА

    52 15 Отговор
    БРАТУШКИТЕ ЩЕ ВИ ПРИКЛЮЧАТ !!!
  • 22 Здравей Денис

    54 16 Отговор
    Въпросът е колко са били подготвени противниците и всичките ти изявления в този коментар са излишни.
    И престани да ме занимаваш с този полуразложен труп Украйна защото и ти си като него.,...
    Погледни се в огледалото бе льохман.

    Коментиран от #181

  • 23 Прокопи Катъра

    48 19 Отговор
    Никакви милиарди няма да спасят укронацитата от възмездието.
  • 24 Прокопи Катъра

    20 45 Отговор
    Но за две години,почти, Специална военна операция " загинаха над 530 000 кабзончици, а три пъти повече бяха ранени, някои от тях осакатени. Естествено че Путин ще набира нови и нови военнослужещи за войната срещу Украйна, защото ако загуби тази война, ще загуби и абсолютната си власт и живота си. Все пак Русия, която винаги е изоставала във военните технологии от ,,Запада", разчита на човешкия фактор. С кръв ще удавим германците, е тактиката на маршал Жуков. За това от 50 милиона жертви на ВСВ, 27 милиона са от СССР. Германците дават 6 милиона жертви общо , срещу СССР, Великобритания, Франция, Нидерландия, Норвегия, Полша, Югославия, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Демек Германия воюва от 1939- та година срещу,,Колективния запад", а от 1941- ва година воюва и срещу СССР. Е как тогава, Русия ще претендира че е победила ,,Запада" , след като е победила една страна от ,,Запада" с помощта на всички останали страни на,,Запада" ?

    Коментиран от #64, #124

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Русоробскu фронт

    15 29 Отговор
    Ами нормално,Путларах аkбар принася в жертва на демона Молох малки славянчета в замяна на власт и дълголетие.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Запознат

    48 15 Отговор
    „Бяхме твърде бавни в предоставянето на оръжия за Украйна“

    Направо сте бързаци в Украйна - не съм чул да сте предоставяли оръжия на палестинците които също се защитават срещу агресора Израел - даже предоставихте оръжия на агресора там. И защо така пак с двойни стандарти

    "С наша помощ Украйна може да постави имперските амбиции на Русия в историята" - с ваша помощ или без нея Русия със сигурност ще постави имперските амбиции на господарите ви отвъд океана в историята - светът се промени и не става вие да нападате когото си искате и да правите преврати на неудобни президенти.
  • 29 Да живее РУСИЯ

    45 17 Отговор
    Путин е велик

    Коментиран от #78

  • 30 Сатана Z

    34 9 Отговор
    "Бързата кучка- срам за майстора "
    В Европа медиите подгряват населението с весели колажи за WW3.
  • 31 Здравей аз не съм гост

    43 14 Отговор

    До коментар #13 от "Така е":

    но след всеки един руснак ще дойдат още 100 000 но не джендъри а истински мъже.
  • 32 Джамбaза

    51 13 Отговор
    На снимката е дете, убито от украинци в Донбас.

    Коментиран от #66

  • 33 Тото

    40 13 Отговор
    И тук ми пишете за руска пропаганда!!!😂😂😂😂!!!! Тази статия със тази снимка отпред е чиста пропаганда !!!😂😂😂
  • 34 Иво

    35 11 Отговор
    Бля бля бля джендърски брътвежи

    Коментиран от #179

  • 35 кйхйк

    44 11 Отговор
    Много тежка снимка , и всичко заради един наркоман
  • 36 Реалист

    38 10 Отговор
    Сега ще се обясняват соросите с години колко са жалки.
  • 37 Деца

    45 13 Отговор
    На снимката се предполага едно от убитите деца в Донецка област от украинците в процеса на АТО.

    Сега в Донецк има Алея на ангелите на 350 деца убити от фашизираните Бандеровци-украинците в периода 2014-2022 година.

    Коментиран от #176

  • 38 12345

    39 13 Отговор
    С тези коментари само губят гласоподаватели, а идват евроизбори. Твърдите поддръжници на помощите за Украйна се топят, а и на есен са изборите в САЩ. Вижда му се края на това безумие.
  • 39 Тити

    16 32 Отговор
    Не бавни. а закъсняхте с 10 години още през 2014 трябваше НАТО да е в Украйна както и сега

    Коментиран от #75

  • 40 Пълен Провал

    34 9 Отговор
    Корнелия каза, че един пантрон не сме изнесли за Украйна. Помните ли??? В същото време във военните заводи бачкаха на 3 смени 24часа без да спират. Само печалбата беше над 3 милиарда лева. И излизат Корнелия и Кико от Канада, и се бият в гърдите, вдигнахме икономиката на крака, разправят.... Помните ли??? .
  • 41 Швейк

    14 32 Отговор
    Крайно време е в Черно море да пристигнат самолетоносачи носещи демокрация.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Лизач русовил

    14 30 Отговор
    Респект за мнението.!!
    Давайте каквото трябва и да приключва тази болна шизофренна руска агресия. То и за руснаците ще е по-добре.

    Коментиран от #67, #72, #106

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 да де

    30 7 Отговор
    колективния запад се оказват шайка лицемерни лъжци , чиято жажда за чужди територии придобити с преврати е ненастна , не им се връзвайте , те ще се скрият в бункерите си а ние ще мрем от радиация
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Нагъл фашист си Жозел

    32 10 Отговор
    Лицемерие и фашизъм това е ЕС
  • 55 Ден

    29 7 Отговор
    Борел да лови пушката и да заминава!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Е да де.. щтъ правим за нобел

    18 5 Отговор
    Ако се забавих още .. ще бъде най добре за света Европа и всички хора!!!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 НАЛОЖИТЕЛНА ДЕАМЕРИКАНИЗАЦИЯ

    29 9 Отговор
    Бяхте в голяма грешка, че въобще насъскахте окрайна срещу Русия. Който сее ветрове жъне бури.
  • 60 стоян георгиев

    2 10 Отговор

    До коментар #58 от "Стоене":

    Като майкати

    Коментиран от #63, #70

  • 61 Дякон Унуфрий Араллампиев

    18 4 Отговор
    Не Бяхте прекалено самоуверени и нагли
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Майка ми

    5 4 Отговор

    До коментар #60 от "стоян георгиев":

    Поне жена, а тъй гейзерам, да?

    Коментиран от #68

  • 64 Начо Крика

    23 12 Отговор

    До коментар #24 от "Прокопи Катъра":

    Мосад публикуваха данни от собствени разследвания:150 000загинали от руска страна, 750 000 от украинска, плюс 2-3хиляди наемници. Може би защото украйна воюва най-добре в слуховете, които пуска

    Коментиран от #87, #178

  • 65 С.П.

    20 9 Отговор
    На 1.12.2024 г., т.е. след 10 месеца, дядо Борел излиза в пенсия и може да не ни занимава сега с тези свои объркани мисли, а да ги включи в мемоарите си, които ще седне да пише някой ден като пенсионер.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 максим

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Акула":

    кога стана това? ?или от съседката,го чу?
  • 70 Баща

    6 3 Отговор

    До коментар #60 от "стоян георгиев":

    Ти научил тебя, так?
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 А где у тебя

    4 2 Отговор

    До коментар #68 от "стоян георгиев":

    Ручка? Жопа, да?

    Коментиран от #76

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 максим

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    кой е слаб,то се види! гостите,нямат нищо да ни покажат!!! камо ли да ни докажат.
  • 78 Гост

    8 4 Отговор

    До коментар #29 от "Да живее РУСИЯ":

    Точно
  • 79 РУСИЯ Е ВЕЛИКА СТРАНА!

    22 12 Отговор
    "ВСТАНЕМ" - песен на ШАМАН! ПОЗДРАВЯВАМ ВСИЧКИ..И БОРЕЛ... ЩВ СТАНЕМ ВСИЧКИ!КАТО ЕДИН. - СРЕЩУ БАНДЕРА ФАШИСТИ..СРЕЩУ САТАНАТА - САЩ=НАТО=УБИЙЦИ!!!

    Коментиран от #82

  • 80 Тото

    21 9 Отговор
    Гледайте в Юу Тюб българския документален филм "Донбаска пролет" и след това ни говорете за Украйна колко са невинни. Чисти убийци са.

    Коментиран от #180

  • 81 Диамантената ръка

    9 10 Отговор
    Стига приказки, ракети и самолети трябват.

    Коментиран от #86

  • 82 Шейтан

    6 12 Отговор

    До коментар #79 от "РУСИЯ Е ВЕЛИКА СТРАНА!":

    КАКЪВ Е ТОЗИ ШАМАН,БЕ?
    ВИЕ В БЛАТОТО СЪВСЕМ ИЗПЕРКАХТЕ.

    Коментиран от #118

  • 83 Тома

    18 9 Отговор
    А какво ще кажеш за минските договори братко борел.Кой ги наруши и кой започна геноцит в донбас и луганск
  • 84 Филип Киркоров

    4 0 Отговор

    До коментар #76 от "КОТарАК":

    Чакам тееееее
  • 85 Бегай

    7 14 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    То , рашките са па много бързи. С това темпо-по градче на 3-4 месеца- ще са в Берлин през 3765-а година.
  • 86 Рико

    12 8 Отговор

    До коментар #81 от "Диамантената ръка":

    Няма да има кой да ви опее петколониците НПО на Сорос

    Коментиран от #89, #93

  • 87 кон ашенков

    7 16 Отговор

    До коментар #64 от "Начо Крика":

    Къде го е публикувал това Мосад ? Пълни измислици на рубладжия.
    Изобщо нищо вярно няма ,гладна кокошка просо сънува .
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Гошо като ГОСТ

    4 2 Отговор

    До коментар #86 от "Рико":

    Важното е теб да те опеят

    Коментиран от #99

  • 90 ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА РУСИЯ!

    21 3 Отговор

    До коментар #71 от "Хачо":

    НЕ ТРОГАЙТЕ РОССИЮ!!!
    ГОСПОДА ФАШИСТИ!!!
    САМ БОГ Е С РУСИЯ!!!
    ШАМАН - Встанем!!! С ТАКИВА МЛАДИ ХОРА! ТОВА Е. РОССИЯ!!!

    Коментиран от #166

  • 91 Намай

    1 2 Отговор

    До коментар #74 от "Грешка":

    ка ти впут ката.

    Коментиран от #158

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Диамантената ръка

    8 11 Отговор

    До коментар #86 от "Рико":

    Що, вас четирихилядниците ракетите на Путин ви заобикалят ли, щото в Украйна гледам падат по главите и на такива като тебе...

    Коментиран от #100

  • 94 АБСОЛЮТНО ВЯРНО!

    19 7 Отговор

    До коментар #74 от "Грешка":

    А В ЦЕЛИЯ СВЯТ ДВЕ ТРЕТИ ОТ ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА СА НА СТРАНАТА НА РУСИЯ! И САМ БОГ Е С РУСИЯ!!!

    Коментиран от #101, #164

  • 95 Сълзи и с0п0 ли

    2 2 Отговор
    Δжαμ δαζε Τ0 пак се ραζцΝβρΝ 🤣🤣🤣
  • 96 Да си знаете.

    4 11 Отговор
    Бял ден няма да видят окупаторите.

    Коментиран от #116

  • 97 Българин 🇧🇬

    13 7 Отговор
    Ще регистрираме партия Единна България ще си сътрудничм с Единна Русия. Да изметем соросите от България за да има бъдеще бъкгаеския народ.

    Коментиран от #161, #162

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Рико

    9 5 Отговор

    До коментар #93 от "Диамантената ръка":

    Гладен ли си сорос.ня да ти купя една кифла с мармалад ако искаш?

    Коментиран от #153

  • 101 Цял свят бил с Русия.

    7 11 Отговор

    До коментар #94 от "АБСОЛЮТНО ВЯРНО!":

    Ама Третият свят.И то не баш целият.И половин Судан.

    Коментиран от #104

  • 102 Българин

    4 13 Отговор
    Ще гласувам за,, Единна БЪЛГАРИЯ" за да изметем шайката на козяк заедно с нейния водач в сянка Румен Радев шпионина.
  • 103 Сметах, сметах

    4 8 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Вече трябваше да са в околностите на Вашингтон.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Антируснак

    10 14 Отговор
    Това бавене и усукване на Свободния свят пред жестоката агресия на чебуреките беше крайно позорна!!!

    Коментиран от #112

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Механик

    15 10 Отговор
    Не бяхте бавни,а бяхте бедни. И сега сте. не можете да предоставяте нищо вече.
    Тракторите ще ви правят на компост.
    А на Окраина каквото и да и давате, все няма да им стига.
    Дадохте им хамарси, барактаре, брадлита, леопарди, сесари, какво ли не им дадохте и пустата "вата" пак ви магани с лопатите.

    Коментиран от #117

  • 108 В.В.П.

    6 2 Отговор
    Бяхме ,ШЕ ,и ще бъдем .!..Идиоти..
  • 109 Ами аре

    4 7 Отговор
    Позабързайте се.
  • 110 Не е вярно

    11 4 Отговор
    Не струваше човешки животи, а спаси човешки животи. Още повече животи щяха да не пострадат, ако изобщо не бяхте започнали и подклаждали тази касапница.
  • 111 Христо

    15 4 Отговор
    А убитите от Украйна 2014 - 2022 година хиляди невинни граждани на Донбас не забелязвахте....

    Коментиран от #154

  • 112 Ха-ах-ха

    9 1 Отговор

    До коментар #105 от "Антируснак":

    Окупираният свят бил свободен. Е да -от собствени решения.
  • 113 Братвурст

    5 6 Отговор
    Войната свършва до един месец.

    Коментиран от #160

  • 114 Акула

    13 5 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ДА ЖИВЕЕ ПУТИН ДА ЖИВЕЕ
    РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  • 115 граф Монте Кристо

    10 3 Отговор
    М и борел,действай по-бръжко,сърчено и експедитивно,какво чакаш,отивай на фронта да подкрепяш бандеровци.Те вътре в Германия са цъфнали и вързали,кусура им и с окраина да се занимават,бунтове на фермери,хаос,нашествие на пришълци,ислямизация.Вместо да се осафери и да покани руснаците да му помогнат да изгонят американците и пришълците,той напротив,колкото по-зле,толкова по-добре.Пак ще се оправят един ден ,ама по трудни я начин,руснаците пак ще трябва да отиват в Берлин и да въдворяват ред.
  • 116 Да не би да знаеш

    5 5 Отговор

    До коментар #96 от "Да си знаете.":

    Начин да изгониш янките от Виетн... пардон -България?
  • 117 007

    6 1 Отговор

    До коментар #107 от "Механик":

    а ти не си Нито Човечен Нито Нормален Защото се Присмиваш Над индвалидите
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Днес

    8 4 Отговор
    Краво и по бързи да бяхте все тая .Искате славянски те народи да се бият вместо вас англосакскибоклуци
  • 120 Днес

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗":

    Овца тая статия колко пъти ще я пишеш тук
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲

    14 4 Отговор
    Буреле тракторите са в Белгия вече скоро и Брюксел ще бъде в блокада като Париж никой вече не ви иска евроатлантическите ви ценности филма свършва Русия пак печели

    Коментиран от #125

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Курд Околянов

    7 5 Отговор
    Значи украинците пазели Европа във войната си с Русия, само че Русия ще използва ядрено оръжие, ако почне да губи и край на живота в Европа.
  • 127 Лут

    1 0 Отговор
    Амин
  • 128 Не се научиха

    9 3 Отговор
    Пропагандата на Борел гарнирана с тази снимка от Донбас прави антипропаганда.
  • 129 В.В.П.

    6 3 Отговор
    Като пелтечи тоя помак Жосеп ,и ми става мъчно за бъдещето на тая Европа..Разпали война в Европа ,Урсул фашиста ,Шолц ,Макрон и Джо цървула. Зелю го обесиха много отдавна .Това е двойник..
  • 130 Изумен

    6 1 Отговор
    Войната руснаците не приключили за три дена, казва тоя !? За три дена може само с гъбите.
  • 131 гумата

    7 10 Отговор
    Искам да напиша няколко думи за покъртителната снимка на бащата, който страда над своето убито момче.
    Може би на повечето от вас това никога няма да се случи. Може би и дано никога никой от вас да не преживее това. Няма баща, който е готов да преживе това иняма родител , който да го заслужава. Може да е житейско изпитание и плащане на дълг от минал живот, но тази болка е тежка за понасяне. Това, обаче е само съдба. Какво да напиша за този, който натисна спусъка, за да лиши едно момче от живот? Неговото име е Медведев, или който и да е мазнещ се олигарх- един от стотиците, които поощряват скръбта и смъртта. Грехът е сторен и никой няма да бъде подминат в Русия. Те ще си изстрадат наказанието, а вие ще го видите. Като се казва:"няхме твърде бавни", трябвада се каже:" Много от нас бяха твърде обвъзани и нямах честта да защитават свободата и справедливостта заради своите дребни печалби срещу убиваните невинни жертви!" Истината за моралния запад е брутално лоша. Те са срамно алчни и неморални. Руснаците не са християни, а Западът е тежко греховен! Гледам убитото момче и безпомощния баща Не питам къде е Римския папа и хилядите НПО-та- правозащитници? Защото всичките те бяха слепи и глухи за алчността и жестокостта. Западът нахрани Кремъл и му даде самочувстието да започне да убива и граби хора и земи, за да ги превръща в роби, а днес е безсамно да се пише:"Закъсняхме!" Не закъсняхте! Вие така искахте и не се намесвахте! Руските пари ще ви бият като кървава град

    Коментиран от #141, #147

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Фактите

    9 5 Отговор
    Фактите са, че украинците са на привършване. Над милион и двеста хиляди са избитите и осакатените, и около 20 млн бежанци от общо 45 млн население.
  • 134 123

    6 4 Отговор
    Каза Борел уискито.
  • 135 дали

    9 7 Отговор
    Пълни глупости...Първо ако Путин водеше война на всяка цена да за три дни щеше да я спечели...ако не бяха разни Бандеровци и подобни които се криеха в болници и жилищни сгради...това спря Путин при Киев не, че украинците са го отблъснали. Украйна продължава да се съпротивлява благодарения на две неща...първо защото целия ЕС и НАТО са впрегнали целия си ресурс оръжия и пари срещу Русия и второ защото както казах Русия не воюва на всяка цена и избягва доколкото може невинни жертви.

    Коментиран от #155

  • 136 хммм

    4 1 Отговор
    По-добре изобщо да не доставяме!
  • 137 Гого

    9 4 Отговор
    Я па тоа. Тоя в кой свят живее? Каква победа на Украйна? Какви 5 лева бе? На зеления дните му вече са преброени, а тоя сънува победи. Не вижда ли, че Украйна е пред разгром и никакви оръжия няма да и помогнат. То се видя вече. Русия доминира на бойното поле и си играе със зеления като котка с мишка. Що се отнася до войната за няколко дни, е, нека тоя си спомни началото. За 3 дни руските войски бяха в Киев. След това запада ги излъга с Минските споразумения и те се изтеглиха. Сега се води война не на изтощение, а на изтребление на украинската армия. За жалост. Два братски народа да се избиват заради желанията на англосаксонците. Европа наложи санкции. Русия дръпна напред с икономиката. Западната взе да умира. Да се продължава подкрепата на този нацист е лудост и самоубийство за Европа. Но на тези които сега са на върха на ЕС не им остава много време. Перспективата за евро либерализма е плачевна. И по добре. Защото иначе Европа я чакат мрачни времена.

    Коментиран от #140, #156, #177

  • 138 Ние не бяхме

    2 1 Отговор
    Вие бяхте!
  • 139 Дениз и Борел! Фабрика за Лъжи

    5 1 Отговор
    И маниполации!!
  • 140 Курд Околянов

    5 5 Отговор

    До коментар #137 от "Гого":

    В началото на войната целта на Путин беше да сплаши украинците за да свалят антируското си правителство. Това начало беше неуспешно. Сега целта на Путин е да накаже жестоко украинците и го прави. Целта му не е нито нови земи, нито ресурси, защото Русия си има предостатъчно.
  • 141 Тагаренко, по-кратък бъди друже

    5 3 Отговор

    До коментар #131 от "гумата":

    Лакардиите ти вече омръзнаха и на Големия Бял Вожд от Белия дом.
  • 142 Да, бе

    4 4 Отговор
    Тая огризка още ли представлява ЕССР, а ние с кой сме събрали... На тоя психиатъра не е в ред.
  • 143 Няма никаква Гаранция, какво е Казал

    4 1 Отговор
    Борел и това, което преразказва Дениз! Свободен Прерасказ!!
  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Акула

    1 1 Отговор

    До коментар #144 от "хахаха":

    Напълно Трезвен Съм Приятна Вечер
  • 147 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #131 от "гумата":

    Хапчетата,не ги забравяйте!После мислете за надника!
  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Щурчо

    4 3 Отговор
    Това недоразумение трябва да се скрие някъде и да не се показва. Ситуацията при укритие е такава заради такива като тази биологична единица.
  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Степан

    3 2 Отговор
    Демократичните ,,Факти’’ можете само да търкате коментарите и Украйна се надига скоро няма го скриете. Зеленски е пътник.
  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Диамантената ръка

    2 0 Отговор

    До коментар #100 от "Рико":

    С 4000 рубли ли, няма да стигнат...
  • 154 Завърнал се

    1 0 Отговор

    До коментар #111 от "Христо":

    Ти ги видя ли?
  • 155 Меси

    2 1 Отговор

    До коментар #135 от "дали":

    Ти викаш няма да се съпротивляваш, гащите са свалени и чакаш Путин или който дойде.
  • 156 Бате Георги

    1 0 Отговор

    До коментар #137 от "Гого":

    Много си наивен, Саше, даже глупав
  • 157 Бяхте бавни

    0 0 Отговор
    Но бързата кучка слепи ги ражда.
  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Слава на САЩ ЕС НАТО

    3 0 Отговор
    САЩ ЕС НАТО правят това което трябва - помагат на света да се защити и отърве от руската фашистка чума и сатанизъм!
    Зеленски прави това което трябва - защитава Европа и украинския народ от руските терористи които от осем години извършват ежедневно геноцид и военни престъпления срещу цивилни украински граждани - деца, жени, невинни хора!
    Европейските държави никога няма да бъдат руски губернии!
    Европейците никога няма да станат руски роби!
    Украйна (България) предпочете за свое бъдеще ЕС и НАТО пред руския Гладомор!
    Вечна Слава на Зеленски нисък на ръст но Великан по дух, Светъл Лъч който разпръсна Мракът на кремълската империя на злото и нейния кървав фюрер Путин!
    Слава на Украинските Майки които раждат Герои!
    Слава на САЩ ЕС НАТО и Украинските антифашисти които прочистват Планетата от руския нацизъм и колониализъм!
    Благословена си Ти Земя на Украйна с такъв президент като Зеленски!
  • 160 🤭😁😂🤣

    2 0 Отговор

    До коментар #113 от "Братвурст":

    Това го слушаме от две години, хихихи
  • 161 Истински Българин 🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    4 1 Отговор

    До коментар #97 от "Българин 🇧🇬":

    По принцип русофилите не са българи!
    русофилите винаги са били и ще бъдат най големите предатели и врагове на България!
    Дори един от тях искаше да направи България шестнайсета съветска губерния!

    Време е да освободим България от продажниците майкопродавци "възраждане (на комунизма)" които за жълти копейки сеят лъжите на русия и простотокостя!
  • 162 Костя Купейкин:

    2 2 Отговор

    До коментар #97 от "Българин 🇧🇬":

    Искам България да стане руска губерния!
  • 163 Реалист

    4 1 Отговор
    Щом Путин не е постигнал нито една от целите си заради които русия нападна Украйна значи руснаците не са победили! За каква руска победа бълнуват платените кремълски пропагандисти?!
  • 164 Наблюдателен и православен

    3 1 Отговор

    До коментар #94 от "АБСОЛЮТНО ВЯРНО!":

    Бог не е с русия, защото и русия не е с Бог!

    Кремъл се управлява от сатанисти начело с антихриста кагебеец ис ля мофил Путин член на сатанинската комунистическа партия която седемдесет години воюваше и унищожаваше християнството, събаряше църкви, убиваше истинските православни свещеници и ги подменяше с агенти на КГБ. Днес същите комунистически сатани отново управляват Кремъл! Затова русия е пръв приятел и съюзник на антихристиянски комунистически и ислямистки режими като китайския и иранския - смъртни врагове на православието!
    Или си с Христа или си в коалицията на Сатана и неговия отбор - русия, китай, иран които воюват с Бог!
  • 165 Слава на Украйна

    4 2 Отговор
    Зеленски направи русия жалка!
    руската армия е непобедима...само по руските телевизии!
    От руската "мощ" останаха само тленни мощи!
    Кремълските нацисти треперят - знаят че им остава малко време на земята!
  • 166 ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА ЕВРОПА

    2 2 Отговор

    До коментар #90 от "ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА РУСИЯ!":

    НЕ ПИПАЙТЕ ЕВРОПА!!!
    ГОСПОДА КРЕМЪЛСКИ ФАШИСТИ!!!
    САМ БОГ Е С ЕВРОПА!!!
    ШАМАН:
    От време на време бесове обсебват някоя нация!
    В момента бесовете виреят у руснаците!
    Само им погледнете пропагандистите на кремъл - имат нужда от екзорцист!
  • 167 Реалността е следната

    3 0 Отговор

    До коментар #74 от "Грешка":

    На всички избори българите отказват станат роби на кремълската олигархия!

    На последните избори Путин и русия и прокремълската опозиция с рекордно ниско доверие сред българските избиратели. Видя се че русофилите са ок. 10% предимно на преходна възраст!
    Реват копейките на умряло - знаят че им остава малко време на земята!

    България никога няма да бъде руска губерния!
    Българите никога няма да станат руски роби!
    България предпочете за свое бъдеще ЕС и НАТО пред руския Гладомор!
  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Сбогом зло русия

    2 2 Отговор
    Цял свят видя че в кремъл управляват фашисти и терористи!
    Естествено че САЩ ЕС и НАТО ще помогнат на света и Украйна да се защитят от агресията на кремълските нацисти!
    Тумора който трови света се нарича русия и трябва да се ун ищ ожи!
    Само без русия ще има мир на земята!
  • 170 русия най голямото зло

    2 2 Отговор
    Бъдещето принадлежи на САЩ ЕС НАТО.
    брикс е пробито корито. Фашистка русия паразитира в упадък.
    иран трепери - знае че му остава малко време на земята!
    Трябва да се държим за НАТО.
    САЩ отстояват справедливостта и свободата по света.
    САЩ ще смачка всички фашистки отпадъци по света както го е правил винаги и ще ни освободи от тиранията на кремълските нацисти!
  • 171 Само без русия ще има мир на земята

    2 1 Отговор
    Световния крадец и агресор русия ограбва 1/6 от земната суша и продължава да прави колониални войни за да колонизира още земи по всички континенти! Милиони са жертвите на руската алчност и наглост!
    Проблемът на руснаците е че са нация от пар аз ити! Време е руските колонизатори да се научат да си изкарват прехраната сами по почтен начин, а не да правят колониални войни и да грабят чужди богатства от народите които са колонизирали!
  • 172 русия загуби

    2 1 Отговор
    Каквото и да ви говорят руските тр ол ове,
    нашите украински братя тепат руските пос ер ковци и кремълопутлеровските ут а йки с със военната техника на НАТОвските съюзници!
    НАТО направи русия жалка!
    Само когато кремълските нацисти бъдат напълно унищожени, тогава само може русия да бъде изличена от списъка с нацистките държави
  • 173 антифашист

    2 1 Отговор
    Подкрепящите фашизма в русия също са фашисти!
  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 този

    0 0 Отговор
    докато се наведе и охлювчето избяга в тревата и по добре
  • 176 А не ви ли е мъчно

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Деца":

    за 3500-те украински деца, избити от руските фашисти.
  • 177 Руската фашистка чума

    0 0 Отговор

    До коментар #137 от "Гого":

    ще бъде унищожена, а ти ще полагаш венци в Москва пред мемориала на жертвите на путинизма.
  • 178 От руска страна

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "Начо Крика":

    загиналите са 380 хил. Основно за сметка на загинали тежко ранени, които руснаците не евакуират от бойното поле.
  • 179 Джендъри,

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Иво":

    ама те управляват. Гласи вазелинчето. Да не те боли, когато си поискат.
  • 180 Български,

    0 0 Отговор

    До коментар #80 от "Тото":

    ама с руско финансиране. Що се излагате да пишете глупости.
  • 181 Значи Русия наистина е толкова зле,

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Здравей Денис":

    щом 2 години с един полуразложен труп не може да се справи.
  • 182 Зиленски

    0 0 Отговор
    Скоро и жива сила ще ни трябва . Молим те борел прати си синовете , да отстояват фашистките ни интереси . Кравария ще ти благодари радушно .
  • 183 Бавняри

    0 0 Отговор
    На снимката Путин помага на малко окраинче