Last news in Fakti

6 Януари, 2014 10:25 2 404 0

Студ под минус 30° сковава САЩ

  • сащ-
  • студ-
  • минусови температури-
  • зима-
  • канада

Арктически студове нахлуват в Северна Америка

Студ под минус 30° сковава САЩ - 1
Снимки АП/БТА

Ниските температури и необичайно студеното време все още сковават Северна Америка. Арктически студ се очаква да завладее северната и централната част на Съединените щати и Канада. На места температурите рязко се понижиха от полярния циклон (гъст, студен въздух), който нахлу в страната.

Голяма част от Съединените щати  не са преживявали такъв студ от близо две десетилетия, заявяват от Националната метеорологична служба на САЩ. Те очакват температури от минус 30 до минус 50 градуса заради силния студен вятър, съобщава Си Ен Ен.

„Това е опасен студ", предупредиха метеоролозите, които определиха условията като животозастрашаващи. При толкова ниски температури хипотермията и измръзванията може да настъпят много бързо.

До момента полярният циклон отне живота на 16 души. Повече от 3700 полета са анулирани.

Властите в Чикаго, където се очаква температурите да паднат рекордно, предупредиха хората да не излизат от домовете си. Училищата в града ще бъдат затворени, а голяма част от работниците са освободени от работа, съобщава Би Би Си.

Последният подобен арктически циклон премина през САЩ през 1994 година, припомнят метеоролози.

Предупреждения за необичайно студено време са издадени за районите от Монтана до Алабама. Засегнати от най-студеното време са щатите Охайо, Южна Дакота, Кентъки, Тенеси и Илинойс. Заради ледения вятър температурите може да се усещат като минус 50 и 60 градуса. Властите предупреждават жителите да стоят на топло и да не излизат от домовете си.

Силният снеговалеж засегна Ню Йорк, Кънектикът и Масачузетс. За момента снежната покривка е достигнала над половин метър.

Очаква се полярният вихър да понижи температурите до минус 31 градус в Северна Дакота, минус 35 в Минесота, минус 35 градуса в Минесота, и минус 26 градуса в Чикаго. Дори в щати в дълбокия юг като Джорджия и Алабама се очаква температурите да паднат до минус 17 градуса.

Интензивните снеговалежи и ледените дъждове, които паднаха през уикенда, доведоха до анулирането на повече от 3700 полета. Очаква се студената вълна да премине днес и утре и температурите да достигнат до нормалните за сезона.

Самолет от Торонто се подхлъзна при кацане и излезе от пистата на летище Джей Еф Кей в Ню Йорк в неделя. За щастие при инцидента няма пострадали, но всички полети бяха спрени за два часа.

Необикновеният студ обхвана и Канада, където в източната част на провинция Алберта и в северозападно Онтарио бяха отправени предупреждения за екстремно ниски температури. В Квебек термометрите показваха минус 38, а в Торонто - минус 29 градуса по Целзий. На  остров Нюфаундленд хиляди хора остават без ток вече часове наред заради прекъснат от силния сняг електропровод.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА