Last news in Fakti

7 Януари, 2014 10:29 1 214 1

187 млн. американци в ледникова епоха - Видео

  • сняг-
  • сащ
187 млн. американци в ледникова епоха - Видео - 1
Снимка:АП/БТА

Изключително студено време скова половината от населението на САЩ, живеещо от Монтана до Мерилен. Още по-критично е положението в в кандската провинция Онтарио, където температурите паднаха до минус 40 градуса, а силният вятър допълнително изостря чувството за студ, предаде Би Би Си. Близо 1000 домакинства в Нюфаундленд са без ток.

В „мини ледникова епоха“ са хванати като капан 187 млн. американци, съобщава Ей Би Си. Властите обявиха, че необичайното студено и сурово време е причинило смъртта на 16 души.

Арктическият циклон, който метеоролозите вече нарекоха полярен вихър, който донесе необичайни студове и снеговалежи отмени 4500 полета, като най-сложна е ситуацията на летищата в Чикаго, Сейн Луис, Бостън, Индианаполис и Нашвил.

Най-силно засегнати са Средният Запад и североизточната част на страната. В Илинойс извадиха военна техника, за да помага в разчистването на снега. 

Най-силни снеговалежи и студове, невиждани от 20 години, се отчитат в Средния Запад.

Според данни на Националната метеорологична служба в щата Минесота термометрите са паднали до минус 48 градуса, в Комъртаун – Монтана – минус 53 градуса,в Чикаго - до минус 37 градуса, а в Сейнт Луис - до 31 градуса под нулата. Без електроснабдяване са над 40 000 домакинства. В същото време на Южния полюс и Иркутс бяха измерени минус 33 градуса.

Губернаторът а Ню Йорк Андрю Куомо обяви, че част от магистралите ще бъдат затворени временно, за да могат службите да ги почистят. Пътната обстановка допълнително се усложнява от ниските температури от минус 26 градуса и силния вятър.

От мощния циклон пострадаха и южни щати като Алабама, Луизиана, Тексас и Оклахома. В тези райони зимата е мека и без сняг.

Синоптиците прогнозират, че застудяването ще продължи и в сряда. Рекордни отрицателни температури ще бъдат отчетени в половината щати, предупреждават медии.

Икономисти предупреждават, че лошото време застрашава съществуването на стотици ферми, които трябва да търсят свежи капитали за покриването на евентуалните щети по реколтата и животните, отбелязва АП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Да им пратим помощи на горките хамериканци.