Last news in Fakti

8 Януари, 2014 12:11 1 713 0

Бивш военен министър на САЩ критикува Обама

  • сащ-
  • барак обама-
  • робърт гейтс-
  • мемоари-
  • афганистан-
  • война

Робърт Гейтс написа мемоарите си

Бивш военен министър на САЩ критикува Обама - 1
Снимка АП/БТА

Бившият американски министър на отбраната Робърт Гейтс написа книга, в която разкритикува част от външната политика на президента Барак Обама, съобщава Би Би Си.

В книгата си „На служба: Мемоарите на един военен секретар“ Гейтс пише, че президентът е бил скептичен за успеха на афганистанската стратегия на своята администрацията.

"Никога не съм се съмнявал в подкрепата му за войниците, а само в подкрепа му за мисията", пише бившият военен секретар, който изпълняваше длъжността по време на президента Джордж Буш-младши и първия мандат на Барак Обама. Той е първият ръководител на Пентагона, който е служил при президенти на различни партии, преди да се оттегли от политиката през 2011 година.

Въпреки че описва Обама като "човек с личностна неприкосновеност", който е вземал правилни решения по отношение на Афганистан, Гейтс казва, че президентът не се е чувствал комфортно за войните в Ирак и Афганистан, които наследи от администрацията на своя предшественик Джордж Буш.

Той също така пише, че Обама е бил недоверчив към военните, които  му предлагали различни сценарии за развоя на войната.

В мемоарите си Гейтс разкрива, че през март 2011 г. Обама не вярвал на генерал Дейвид Петреъс - военен командир на САЩ в Афганистан през 2010-2011 г.,  и "не можел да понася" афганистанския президент Хамид Карзай.

Президентът "не смяташе, че войната е негова", пише Гейтс и добавя: "За него всичко се свеждаше до въпроса кога САЩ ще се измъкнат".

В книгата си бившият министър на отбраната изразява разочарование от контрола, който Белия дом по времето на Обама се опитвал да упражни над Пентагона. Президентската администрация постоянно се намесвала в делата на държавния департамент, въпреки че цивилните нямат познанието, което им е необходимо за военни операции.

Служителите по национална сигурност в Белия дом "взеха микроуправлението и оперативната намеса на ново равнище" пише той, сравнявайки подхода с този по времето на Никсън от 1970 г.

В мемоарите си Гейтс не сдържа възторжения си тон на възхвала към бившия държавен секретар Хилари Клинтън.

Извадки от мемоарите на Гейтс бяха публикувани във вестник „Уолстрийт Джърнъл“ преди книгата официално да бъде издадена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА