Last news in Fakti

17 Януари, 2014 11:42 879 0

САЩ следял 200 млн. СМС-и на ден

  • сащ-
  • подслушване-
  • барак обама-
  • следене

Днес Барак Обама ще обяви реформи в разузнаването

Американските програми за електронен шпионаж ще бъдат променени изцяло. Това заяви президентът на САЩ Барак Обама само час след като медиите в Обединеното кралство излязоха с информация, че САЩ са събирали и съхранявали по 200 милиона текстови съобщения на ден от абонати по целия свят, пише Би Би Си.

Разкритието излиза след проучване на документи, предоставени от бившия сътрудник на разузнаването Едуард Сноудън на в. "Гардиън".

Една от  програмите на Агенцията за национална сигурност на Щатите „Dishfire“ е събира по около 200 млн. текстови съобщения дневно. Така разузнаването получавало информация за местоположението, контактите и финансовите данни на хората, пише в. "Гардиън“, като се позовава на свое изследване съвместно с телевизионния канал Channel 4, основаващо се на документи от Едуард Сноудън.

Според изданието тези документи сочат и че британската Правителствена централа по комуникациите също е ползвала базата данни на щатското разузнаване, за да събира сведения за комуникации на хора в Обединеното кралство.

През април 2011 г. програмата Dishfire е събирала средно по 194 млн. SMS съобщения, сред които и на хора, които не са заподозрени в незаконна дейност.

По повод на тези твърдения Обама побърза да огласи реформите в програмите за електронен шпионаж на Агенцията за национална сигурност (АНС). Те имат за цел да възстановят общественото доверие в разузнавателната общност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА