Last news in Fakti

13 Февруари, 2024 19:42 1 183 15

Израел планира огромни лагери за стотици хиляди палестинци?

  • израел-
  • хамас-
  • палестина-
  • газа-
  • рафах-
  • бенямин нетаняху

Еврейската държава смята Рафах за последния бастион на терористичната организация "Хамас" в ивицата Газа

Израел планира огромни лагери за стотици хиляди палестинци? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Много палестинци избягаха на юг преди израелската сухопътна операция в град Газа. В момента в Рафах живеят над един милион души. Израел обаче готви настъпление там. Какво ще стане с тези хора?

Според информация в медиите Израел е предложил преди планираната военна офанзива в Рафах населението на града да бъде евакуирано в палаткови лагери. Както съобщава "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на египетски официални лица, в югозападната част на крайбрежната ивица ще бъдат създадени 15 лагера с по около 25 000 палатки. Египет, който граничи с Рафах, ще отговаря за тяхното изграждане, четем в публикация на германската общестевно-правна телевизия ARD.

Израел смята Рафах за последния бастион на терористичната организация Хамас в ивицата Газа. По данни на ООН обаче в града, който преди войната е имал около 300 000 жители, междувременно живеят 1,3 милиона души. Повечето от тях са избягали там от други части на ивицата Газа - отчасти и по нареждане на израелските военни.

Терористите от Хамас планират да ползват цивилното население в Рафах като жив щит, заяви вчера говорителят на израелското правителство Ейлон Леви. Затова те трябва да бъдат изведени на безопасно място преди офанзивата. В тази връзка говорителят призова хуманитарните организации на ООН да съдействат.

"Няма да участваме в разселването"

Планираната от Израел военна офанзива в Рафах среща силна международна критика. При всичко, което се случва в южната част на региона на границата с Египет, трябва да се подсигури защитата на цивилното население, заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик: "Няма да участваме в разселването на хора", категоричен е той. Аргументите му: в ООН се съмняват, че в ивицата Газа са останали сигурни убежища: "Не можете да връщате хора в райони, които са осеяни с боеприпаси. Да не говорим за липсата на подслон там", е цитиран още да казва той.

Подобно предупреждение отправи и американският президент. Вчера Джо Байдън заяви, че операцията не трябва да започва, без преди това да е изработен "надежден план за осигуряване на безопасността и подкрепата на повече от един милион души, които търсят закрила там" (в Рафах, б.ред.). Правителството на САЩ винаги е давало ясно да се разбере, че е против всякакъв вид експулсиране на палестинци от ивицата Газа.

Йорданският крал Абдула II също предупреди, че израелската офанзива "със сигурност ще доведе до нова хуманитарна катастрофа". Китай пък призова Израел да прекрати военната си операция в южната част на ивицата Газа и да направи всичко по силите си за недопускане на нова хуманитарна катастрофа, посочва ARD.

Мирен план за граничния район с Ливан

В същото време пристигат съобщения за подготвян от Франция мирен план, който трябва да осигури спокойствие по границата между Израел и Ливан. Ливанският министър-председател Наджиб Микати вече е информиран за френския план, който предвижда бойците на подкрепяната от Иран терористична организация Хизбула, както и на други милиции, да се изтеглят на десет километра от границата с Израел, като същевременно в района бъдат разположени до 15 000 войници от редовната ливанска армия, съобщи Ройтерс.

Пред агенцията високопоставен член на Хизбула е казал, че те няма да обсъждат "никакви въпроси, свързани със ситуацията в Южен Ливан", преди да спрат атаките срещу Газа, добавя ARD.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гробар

    13 4 Отговор
    1 милион души са нищо за щатските еврейски изверги.

    Коментиран от #9

  • 2 Реалист

    14 4 Отговор
    Евреите плануват нови концентрационни лагери
  • 3 Хаха

    0 1 Отговор
    Аз съм Мария Силвестър и сега ще ви кажа КСК да станете акционери в Болерон 🖕
  • 4 ха ха

    2 2 Отговор
    Работата се захамаси... Нетаняху се оказва нов пророк на алла - осигурява девиците за мъчениците...
  • 5 да де

    1 1 Отговор
    в комплекта влиза и газова камера ,бонус от доставчика на помощи за израел
  • 6 А газови камери

    3 0 Отговор
    ще направят ли?
    Да питат оня бандеровец в Канада за конструкцията им. Или да искат от Шолц техническата документация.
  • 7 Мдаа

    2 3 Отговор
    Старите българи са казали - да бе мирно стоело не би чудо видело.Израел на тия от ивицата им даде работа, всеки ден около 20 000 души са минавали границата сутринта и са се прибирали вечерта за да работят в Израел. И с какво отвърнаха - с масови убийства на невинни цивилни граждани,деца ии бебета.Еми явно търпението свърши.А да те питам защо тия от ивицата не ги щат никъде?Ни в Египет ги искат ни в Иран ни никъде?Що ли?
  • 8 Да, бе

    3 0 Отговор
    Холокост, ли, Холокост 2.0,ама истински и който оцелее ще съжалява...
  • 9 ГЕРБЕР

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гробар":

    Да ги слагат в лагерите като американски индиянци. Евреите са ни приятели в борбата срещу турската вяра.
  • 10 Българка

    2 1 Отговор
    Пускайте помпите с водата в тунелите на Газа и приключвайте с ХАМАС
  • 11 Че фот

    2 1 Отговор
    Не се притеснявайте за този милион. Скоро няма да живеят в Рафах. Ше ги изтрепем.
  • 12 Хитлеряху

    3 0 Отговор
    планирал огромни конц. лагери за стотици хиляди палестинци...... Що ли ми изглежда познато ?

    Коментиран от #15

  • 13 И нека някой сега да каже

    3 2 Отговор
    Че Израел не бил нацистка държава и не бил осъществявал геноцид .

    Коментиран от #14

  • 14 Българка

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "И нека някой сега да каже":

    Няма геноцид Израел беше подло напасната на 7-ми октомври 2023г . Агресорът е ХАМАС. банда от изнасилвачи и убийци
  • 15 Българка

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Хитлеряху":

    Хитлеристка са ХАМАС