Last news in Fakti

24 Февруари, 2024 21:03 2 762 32

САЩ отправиха остри критики към Косово

  • косово-
  • сащ-
  • сърбия-
  • габриел ескобар-
  • балкани-
  • евро

Косово прие за официална валута еврото през 2002 година, макар да не е член на еврозоната

САЩ отправиха остри критики към Косово - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар заяви, че с неизпълнението на американското искане по въпроса със сръбския динар косовското правителство не третира Вашингтон като партньор, съобщи албанската редакция на Радио Свободна Европа, цитирана от БТА.

„Не искам да говоря какви са всички последствия, но мисля, че нашите публични изявления са показали ясно накъде отиват дипломатическите и политическите ни отношения (с косовското правителство). Много сме загрижени, защото правителството на Косово не ни третира като партньор, те не работят с нас за регионална стабилност и подкопават диалога, процес, с който САЩ са напълно ангажирани. Мисля, че (американският посланик в Косово Джефри) Ховениер го каза най-добре: това усложнява способността ни да помогнем на Косово да се интегрира в трансатлантическата общност“, каза Ескобар в интервю за „Гласът на Америка“ на сръбски, цитирано от Радио Свободна Европа.

От 1 февруари в Косово влезе в сила решение на Централната банка на Косово, което предвижда еврото да бъде единствената валута за разплащания в брой, припомня Радио Свободна Европа. Това засили притесненията на местната сръбска общност, която получава сръбски заплати и пенсии в динари и ги използва за покупки и разплащания в Косово. Международната общност призова Косово за въвеждане на преходен период.

Косово прие за официална валута еврото през 2002 година, макар да не е член на еврозоната. САЩ поискаха решението да бъде отложено, като се аргументираха с това, че то е било одобрено без предварителни консултации и без вземане предвид на негативното влияние, което ще окаже то върху сръбската общност в Косово, която използва националната валута на Сърбия – сръбския динар.

Сърбия не признава обявената през 2008 година независимост на някогашната си област. Двете страни водят преговори за нормализиране на отношенията си с посредничеството на ЕС. Около 110 държави признават независимостта на Косово, но не и Русия и Китай, както и пет страни членки на ЕС – Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания. Според Ескобар незачитането на американските искания затруднява работата на САЩ да помогне на Косово в присъединяването към международни организации, включително Съвета на Европа, НАТО и Европейския съюз.

„Колкото пъти говорим за Косово с други партньори, особено с тези, които не го признават, те виждат, че Косово не изпълнява задълженията си по диалога (със Сърбия), който е под егидата на ЕС (...) Затова ни става трудно да защитим по какъвто и да е начин аргументите на Косово, включително членството в ЕС и НАТО, в Съвета на Европа и в много други организации”, каза Ескобар.

Ескобар каза, че Косово трябва да изпълни ангажимента си за създаване на Съюз на сръбските общини (ССО), който произтича от постигнатото през 2013 г. Брюкселско споразумение по диалога със Сърбия. Според Ескобар чрез Съюза би могъл да се реши и въпросът с използването на сръбския динар, като решението трябва да бъде направено чрез прозрачен процес и в съответствие със законите на Косово.

По-рано този месец помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Джеймс О'Брайън заяви, че САЩ може да не третират Косово като партньор, ако то взема решения, без да се консултира с тях. След това изявление на О'Брайън косовският премиер Албин Курти заяви, че партньорството на Косово със САЩ не е застрашено. Американският посланик в Прищина Джефри Ховениер обаче каза, че решението за забрана на динара като разплащателно средство в Косово е повлияло на качеството на отношенията между САЩ и косовското правителство.

Косовският президент Вьоса Османи заяви в петък, че въпросът със забраната за използване на сръбския динар за разплащания може да се реши вътре в Косово и че той не е трябвало да създава конфликт между Прищина и съюзниците ѝ. Централната банка на Косово каза, че решението ще се изпълни чрез облекчен преходен период, който ще продължи не повече от три месеца. Косовското правителство от своя страна заяви, че скоро ще излезе със списък от десет мерки, свързани с това косовските граждани да не бъдат засегнати по време на преходния период при прилагането на решението.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе

    34 3 Отговор
    Критики към косово, критики към израел от сащ? Всъщност е точно обратното. Яко финансиране, за да има кютек...

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Шопо

    26 4 Отговор
    Косово е колония на САЩ, имат право да отправят критики, към България също.
  • 4 Механик

    26 3 Отговор

    До коментар #1 от "Да бе":

    Специлано по повод Косово, САЩ се изтеглят и от тоя потъващ кораб. Пак ще се качват по колесниците на самолетите. Точно като във Виетнам, Афганистан, О-краина и пр, потъващи "партньори"/
  • 5 кокосово

    24 10 Отговор
    е измислена държава-терорист и създадена за сметка на територията на Сърбия и Черна гора. Поддържана на командно дишане от американските терористи. Сега усетиха резултатите от глупостите си на Балканите и се правят на сърдити, но това нищо не променя. Това са плачевните резултати от американската външна политика от които ще патят всички, а сега и ние на Балканите.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тикволандия

    19 3 Отговор
    Кокосово е мафиотско образувание, не е държава. Шиптърската мафия си работи с евро отдавна. В брой.
  • 11 Слава

    14 9 Отговор
    Русия🇷🇺🇷🇺🇷🇺

    Коментиран от #16

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бендида

    24 1 Отговор
    Наскоро имаше анализ в,, Политико " за провала на щатите в Косово след войната. Правеше се паралел между малкото Косово и голямата Украйна. Изводът беше нещо от рода, че САЩ ги бива във военните конфликти, но не и при справянето с последиците.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 У нас

    8 20 Отговор

    До коментар #11 от "Слава":

    е пълно с руски малумници.

    Коментиран от #18, #29, #30

  • 17 Търсисио

    2 0 Отговор
    Хранабатал
  • 18 А теб

    12 3 Отговор

    До коментар #16 от "У нас":

    Кой те излъга, че си умна и красива ?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Дрън, дрън !

    25 2 Отговор
    Върховна наглост и лицемерие !
    Значи, може USA да води война срещу една независима държава за да направи държава за едно малцинство от нея, НО НЕ МОЖЕ друго малцинство, което е мнозинство в една малка част от тази нова държава да получи даже право на автономно управление или да се присъедини към държавата от която е откъснато насила?!
  • 21 Заради Косово

    11 0 Отговор
    Градушките унищожиха реколтата в колонията през 1999-та.
    Някое ГМО може да попита, що.
  • 22 ЖЕКО

    8 0 Отговор
    АМА ТЯ И АМЕРИКАНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ БИЕ
  • 23 хххх

    11 0 Отговор
    Бидона знае ли с кого се здрависва въобще??
  • 24 Ако бяха приели долара

    7 6 Отговор
    Проблеми нямаше да има. Иначе сърбите да си харчат динарите в Сърбия.
  • 25 Географ

    10 1 Отговор
    В следващата карта на Европа може да няма държави като Косово, ,Украйна, СМ и Белгия
  • 26 ЗОРО

    5 16 Отговор
    Сърбия най-добре да се разпадне още!!! Няма по-нахъсани промити мозъци от сърбите на целия Балкански п-в и дори Европа.
  • 27 Ддд

    10 0 Отговор
    Американския посланик в Косово, Ескобар. Точният човек. То в Косово кой да изпратят

    Коментиран от #31

  • 28 Фотографа Тенчо

    12 0 Отговор
    Когато Косово се бореше да се отдели от Сърбия и да стане независима държава,САЩ го подкрепиха,включително и с военна сила.Когато ДНР и ЛНР се бореха да се отделят от Украйна и да са независими държави,САЩ подкрепяха Украйна да не им позволи това.Защо ли са тези двойни стандарти? Може би защото те бяха населени с етнически руснаци,а не с мюсюлмани?Етно демокрация. - за албанците може,за руснаците- не.
  • 29 Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "У нас":

    Да-да, световни терористи са САЩ
  • 30 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "У нас":

    НЕма да се оплаквате ! Сами направихте хората русофили . Гледат престъпници и измамници с мезонети , къщи-имения , луксозни коли , а те не могат на едно море да отидат лятото, сега даже и за море не мислят , а за сметките за ток , парно и храна . Русианите, на такива лишения , не са подлагали обикновенните работещи хора. За това , подкрепата ни е за Раша ...Слава на нашата Освободителка !
  • 31 Дърт Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ддд":

    Внукът на Ескобар.То се знае че Косово е гара разпределителна.Явно повечето ластици са използвани за €.
  • 32 като в Газа

    1 0 Отговор
    Американците играят ролята на "доброто ченге", а всъщност подкрепят косовските власти да издевателстват над сръбското население в региона.