Last news in Fakti

16 Февруари, 2024 04:25 1 019 3

САЩ обвини мексиканския наркобарон Ел Майо в престъпления с фентанил

  • сащ-
  • наркобарон-
  • фентанил-
  • ел майо

Шофьори на камиони протестираха срещу вълната от убийства на техни колеги по време на магистрални грабежи

САЩ обвини мексиканския наркобарон Ел Майо в престъпления с фентанил - 1
Снимка: YouTube

Американските федерални прокурори обвиниха Исмаел "Ел Майо" Самбада, съосновател на мексиканския наркокартел Синалоа, в заговор за производство и разпространение на фентанил, според изявление, публикувано вчера от прокурорите в Ню Йорк, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Самбада основава картела Синалоа заедно с вече задържания Хоакин "Ел Чапо" Гусман, а американските прокурори твърдят, че продължава да ръководи организацията, като се укрива.

Обвиненията, свързани с фентанил, се прибавят към множеството обвинения за престъпления, свързани с трафик на наркотици и организираната престъпност.

"Фентанилът е най-смъртоносната заплаха от наркотици, с която американците са се сблъсквали някога, а картелът Синалоа продължава да бъде най-големия трафикант на фентанил в Съединените щати", заяви Ан Милграм от ДЕА в изявление, публикувано от министерството на правосъдието на САЩ.

Фентанилът е водещата причина за смъртта на американците на възраст между 18 и 45 години, каза още Милграм.

Междувременно шофьори на камиони организираха протести на оживени магистрали край столицата на Мексико в знак на протест срещу вълната от убийства на шофьори по време на магистрални грабежи, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Камионите се движеха много бавно или блокираха някои от лентите за движение. Протестът беше организиран от Мексиканския алианс на организациите на шофьорите, известен с инициалите си Аmоtac, който настоява правителството да засили патрулите по магистралите.

"Магистралите на Мексико са изцапани с кръв", гласеше плакат, закачен на един камион.

Крадците отдавна отвличат камиони по магистралите в централната част на Мексико, но обикновено изоставят шофьорите и камионите им, след като откраднат стоката, която превозват. Сега обаче, казват представители на бранша, бандите често убиват шофьорите и откарват камионите на паркинги, където ги разглобяват и продават за части.

Министерството на вътрешните работи днес направи изявление, в което се казва, че разговорите с други групи на шофьори на камиони са довели до споразумения за повече патрулни автомобили.

То обаче твърди, че протестите на Amotac са "необосновани и неоснователни, като се има предвид, че се водят преговори за решаване на повдигнатите от тях проблеми".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акула

    2 0 Отговор
    Съд Прощава но Бог Никога
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 да де

    4 2 Отговор
    На америкусите все някой друг им е виновен, а всъщност е много просто когато има търсене от наркоманите ще има и предлагане от наркотрафикантите на това май му викат пазарна икономика.
Новини по държави: