11 Януари, 2014 14:42 4 720 7

Почина Ариел Шарон, 11-ият министър-председател на Израел (обновена)

  • ариел шарон-
  • почина-
  • израел-
  • кома-
  • премиер-
  • погребението

Политикът е издъхнал в болница в обкръжението на семейството си

Почина Ариел Шарон, 11-ият министър-председател на Израел (обновена) - 1
Снимка: АП/БТА

11-ият министър-председател на Израел Ариел Шарон издъхна малко след 14 ч. днес в медицинския център „Шеба“ в Тел Хашомер, след като преди няколко дни състоянието му драстично се влоши, съобщи „Джерусалем поуст“.

Бившият премиер на страната от 8 години бе в кома след прекаран инсулт. Следващият месец той щеше да навърши 86 години.

Семейството на Шарон се събра в болницата, за да бъдат близките му заедно с него в последните му мигове, разкри изданието. Синовете на политика – Омри и Гилад, са били неотлъчно до баща си още от 1 януари, когато състоянието му се влоши. Редица органи, включително и бъбреците му, в последните дни отказали да функционират.

Ариел Шарон е голямо име в израелската военна и политическа история, макар често решенията му да са предизвиквали противоречиви реакции в света, коментира Би Би Си.

ххх

Министър-председателят Пламен Орешарски изпрати съболезнователен адрес до министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху по повод кончината на Ариел Шарон. Премиерът Орешарски отбелязва, че моментът е тежък за израелския народ. „Ариел Шарон беше сред най-ярките фигури, отдали живота си за каузата на изграждането на Израел, такъв, какъвто е днес. Радетел за стабилност и сигурност за израелските граждани, Ариел Шарон остави в политическата история на Израел ярка следа”, изтъква министър-председателят Орешарски. Той подчертава значението, което страната ни отдава на двустранните отношения с Израел – отношения, които стъпват на дълбоки исторически връзки и споделени ценности.  

ххх

Президентът на САЩ Барак Обама изрази съболезнованията си във връзка със смъртта на бившия израелски премиер Ариел Шарон и подчерта: „Той бе лидер, който посвети живота си на израелската държава”.

„От името на американския народ Мишел и аз изразяваме нашите най-дълбоки съболезнования към семейството на бившия израелски премиер Ариел Шарон и към израелския народ”, се посочва в изявление на Барак Обама, цитирано от Белия дом.

„Ние потвърждаваме нашата непоклатима решимост да подпомагаме сигурността на Израел. Ние се стремим към траен мир и обезпечаване на сигурността на израелския народ, включително и чрез стремежа ни към създаването на две независими държави, които да съществуват съвместно в мир”, се допълва в изявлението.

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън ще оглави делегацията на страната за отдаването на почит и погребението на Шарон в Израел. Според в. "Джерусалем Поуст" то ще се състои в понеделник, 13 януари, но информацията все още не е обявена официално. Шарон ще бъде погребан до съпругата си Лили в семейното имение в пустинята Негев, както приживе е пожелал.  

Бившият премиер на Израел Ариел Шарон бе една от най-значимите за своята страна фигури, той взимаше смели и спорни решения, но винаги се стремеше към мир, заяви британският премиер Дейвид Камерън.
„Днес Израел изгуби един своите важни лидери”, се отбелязва още в изявлението на Камерън, което бе разпространено във връзка със смъртта на Шарон.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел изрази съболезнованията си във връзка със смъртта на бившия премиер на Израел Ариел Шарон, съобщи говорителят на германското правителство Щефан Зайберт.

„Ариел Шарон бе израелски патриот, неговите заслуги пред страната са огромни. Със своето смело решение да изведе израелските заселници от територията на Ивицата Газа той осъществи историческа стъпка към постигането на примирие с палестинците и към решаване на близкоизточния конфликт чрез съвместното съществуване на две независими държави”, се отбелязва в съобщението на германското правителство, като също така се подчертава приносът на Шарон за развитието на германско-израелските отношения.

Президентът на Русия Владимир Путин изрази своите съболезнования пред премиера на Израел Бенямин Нетаняху във връзка със смъртта на бившия министър-председател Ариел Шарон, съобщи пресслужбата на Кремъл.

„Президентът на Русия оцени високо личните качества на Ариел Шарон и неговата дейност за защита интересите на Израел, като отбеляза уважението, с което той се ползваше сред своите сънародници, и неговия висок авторитет на международната сцена. Руският държавен глава подчерта, че в Русия Ариел Шарон ще бъде запомнен като последователен поддръжник на развитието на дружеските руско-израелски отношения, който има голям личен принос за укрепването на взаимноизгодното двустранно сътрудничество”, се отбелязва в телеграмата.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че израелският народ ще пази вечно паметта за бившия министър-председател Ариел Шарон, който почина в клиника в близост до Тел Авив.
„Израелската държава се покланя пред починалия бивш премиер Ариел Шарон. Неговата памет ще се пази завинаги в сърцето на нацията”, подчерта Нетаняху, който също така изрази „дълбоката си скръб” заради смъртта на Шарон.

Президентът на Франция Франсоа Оланд изрази своите съболезнования на роднините и сънародниците на бившия премиер на Израел Ариел Шарон, който почина в събота след осем години в кома. Френският лидер го определи като една от главните фигури в историята на своята страна.
„Той бе една от ключовите фигури в историята на страната си. След дългата си военна и политическа кариера Шарон взе решението да започне диалог с палестинците”, отбеляза президентът на Франция.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изрази съболезнованията си във връзка със смъртта на бившия премиер на Израел Ариел Шарон.
„Генералният секретар бе огорчен от новината за смъртта на Ариел Шарон. Той изразява своите съболезнования на семейството на починалия, а също така на правителството и народа на Израел”, се посочва в специално изявление на пресслужбата на Бан Ки-мун.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 martin dinkov

    3 0 Отговор
    пълно безумие 8 години хвърляне на пари на вятъря, понеже бил някъв си премиер

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Владислав Димитров

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "martin dinkov":

    Не някакъв си примиер, а национален герой от многочислените арабо-израелски войни !
  • 3 Сульо

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "martin dinkov":

    Не е някакъв си премиер, а истинска мутра! Престъпник от световна величина!
  • 4 Владислав Димитров

    1 1 Отговор
    Може и да е мутра но, едва 20-годишен е командвал взвод и не веднъж е рискувал живота си защитавайки страната си ! Ако в България стане някоя война сигурен съм, че нашите пеевци, костовци, воленовци, ахмедовци и всички други мутри, първи ще запрашят някъде зад граница !
  • 5 Бай Иван

    1 0 Отговор
    Ми дошло му времето!Сега всеки дядка който умре ли ,ще поменаваме?
  • 6 ЛУД ЛЕР

    0 2 Отговор
    ЕДИН ПЪТКАН ПО МАЛКО
  • 7 Stone Kold

    0 0 Отговор
    Чудесна новина.....сипвам си ракиика....да го дадат на арабите да го погребат как си знаят те