Last news in Fakti

20 Февруари, 2024 21:36 2 480 17

Парадокс в Германия: търсят се кадри, а съкращават хора

  • германия-
  • безработица-
  • работни места-
  • олаф шолц-
  • икономика

Водещи германски концерни извършват големи съкращения - хиляди служители, включително висококвалифицирани, остават без работа

Парадокс в Германия: търсят се кадри, а съкращават хора - 1
Снимка: Shutterstock

Водещи германски концерни извършват големи съкращения - хиляди служители, включително висококвалифицирани, остават без работа. Същевременно почти навсякъде има недостиг на кадри. Какво е обяснението за този парадокс?

Технологичният концерн SAP ще съкрати 8000 свои служители по света. В Bosch също предвиждат да намалят работните места с поне 1200 през следващите две години. Съкращения планират и в автомобилния концерн Volkswagen, както и във фармацевтичния гигант Bayer, съобщава германската обществена медия ARD и уточнява, че по сходен начин стоят нещата и в строителството и банковия сектор.

Старите бизнесмодели вече не функционират

"Външните рамкови условия се променят" - така звучат в повечето случаи аргументите за съкращенията. И наистина: предприятия и дори цели браншове трябва да реагират на тези промени, ако искат да останат конкурентоспособни. Политици и инвеститори настояват икономиката да бъде съобразена с опазването на климата, отражение дава и напредващата дигитализация, която не само променя вида и начина на производството, но и налага преструктуриране в организационен план. Поради това на проверка се подлагат цели сектори - дали си заслужава да бъдат запазени, дали дялове от фирмите да бъдат продадени или пък да се търси тясно сътрудничество с други фирми, за да се улесни разработката на иновации.

Всичко това дава отражение върху наличните работни места и върху очакванията към способностите на служителите. "Трудовият свят става по-бърз и комплексен", казва пред германската медия Юта Румп от Института по заетостта в Лудвигсхафен. "Промените се превръщат в нормално състояние и трябва да им бъде намерен отговор." Проблемът обаче е, че няма един универсален отговор за преодоляване на многобройните предизвикателства.

Енцо Вебер от Института по трудовия пазар се опитва да внесе успокоение. "Миналата година уволненията наистина бяха повече, но ако се направи сравнение в дългосрочен план, квотата остава толкова ниска, колкото не е била никога", казва икономистът пред ARD.

Търсят се друг вид умения

Особеното в сегашната ситуация е, че много от новите процеси текат паралелно и се обуславят взаимно. Така например във фирма, специализирана в двигателите с вътрешно горене, вече няма нужда от висококвалифицирани кадри в тази сфера, но пък спешно се търсят работници и служители, които могат да произвеждат електромобили. А добре подготвени специалисти отсега не достигат.

Положението ще се изостри още повече, когато в следващите години се пенсионира поколението на т.нар. "бейбибумъри". "Чисто математически по демографски причини до 2035 година ще имаме 7 милиона работници по-малко", изчислява Енцо Вебер.

Ситуацията се усложнява още повече поради следния факт: изискванията на фирмите към новите им служители и квалификацията на търсещите работа често не съвпадат. Дори хора с висока квалификация не намират работа безпроблемно.

"Време на необичайно големи шансове"

За да предложат нови перспективи на служителите, големи германски концерни са създали т.нар. "Алианс на шансовете". Целта е чрез преквалификация да се даде нова възможност на хора, които вече не са нужни в определен бранш.

"Живеем във време на необичайно големи шансове", смята икономистът Енцо Вебер. Той е убеден, че покрай възобновяемите енергии, водородната технология, дигитализацията и изкуствения интелект ще възникнат съвсем нови бизнесмодели. "За целта ще има нужда от хора, които са с висока техническа квалификация", казва експертът.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    29 3 Отговор
    Санкциите в действие!
  • 2 Яшар

    12 14 Отговор
    Така е защото в германия и най вече великобритания са се сабрали утаиките и неудачниците от цял свят ...само Бг неудачниците в Ес са над 2-3 мелиона ....Въпреки че тука вече има заплати над 1500 € ....

    Коментиран от #15

  • 3 Така ли?

    22 4 Отговор
    Може би вече се търсят немски квалифицирани кадри, а се съкращават неквалифицираните пришълци.
  • 4 Хохо Бохо

    2 24 Отговор
    А в Русия не останаха бачкатори.
    Няма кой да прави танкове.
    Всички заминаха на фронта и повечето се върнаха с Гнус 200.

    Мъка, мъка....
  • 5 Сократ

    37 1 Отговор
    Сега швабите ще видят какво е да ти унищожат държавата. Нашата я ликвидираха. Сега и тези демократи да видят кон боб яде ли

    Коментиран от #7

  • 6 Урсула фон дер Келепир

    22 2 Отговор
    А Урсула муа руски чер хайвер с шампанско в компанията на няколко от новите инженери
  • 7 Диди

    0 7 Отговор

    До коментар #5 от "Сократ":

    Мечтайте си.
  • 8 Хаха

    23 1 Отговор
    Няма недостиг има обяви за работа менте. ЕС се опитва да скрие мизерията си
  • 9 Точно за това

    32 2 Отговор
    нито снаряди няма да имат и никога няма да имат нищо!
    Ние се подлъгахме на лъскавите им коли и на касетофоните им 90-те години, НО тази система е на много по-ниско обществено развитие от нашия бивш социализъм!
    Днеска те уволняват, трябват им други. И докато ги намерят, обучават... А ти си търсиш друга работа и се преквалифицираш, сменяш град, страна.... Има държава, ама няма общество. Държавата им е само на хартия и нищо не може да каже на фирмите. Парите им са изяли всичко. Корупция и нехайство. Има силни фирми, да. Но фирмите не са цялата страна и те гледат само себе си. Курсовете на борсата да им се качват. Дори една Северна Корея им показа, какво е силна страна. Тя военно днес е по-силна от Япония и Германия взети заедно. За нашата "демократична" армия няма и смисъл да говорим. Държавата днес нямала пари и за 20 съвременни самолета, докато 1980-та година имахме над 600 най-съвременни военни самолети за времето си... Капитализмът е въздух под налягане! Това не е общество, а всеки гледа мене си... И пропадаме...

    Коментиран от #11

  • 10 Парадокс

    20 1 Отговор
    Вместо да насърчават преквалификация (с пари) на гражданите си, германските власти дават парите на нацисти. Историята се повтаря като фарс.
  • 11 Спомен

    10 3 Отговор

    До коментар #9 от "Точно за това":

    Касетофоните бяха японски!

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Е, да!

    14 3 Отговор

    До коментар #11 от "Спомен":

    Но имаше и немски. Японските бяха много по-напреднали тогава.
    Първото ми впечатление от западен Берлин 1989-та г. беше, че е "многоцветен"!
    Още тогава имаше НЕевропейци и то много.
    И си помислих още тогава: "Тези няма да ги бъде!"

    Коментиран от #14

  • 13 Гошо

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Спомен":

    Блаупункт ,какви бяха
  • 14 Гошо

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "Е, да!":

    Да , когато за първи път / мисля беше 83г/ минах от другата стана на Фридрих щрасе ,абсолютно същото си помислих
  • 15 Мунчо

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Яшар":

    Ей, Яшарееее..... много от тези, които избягаха са от такива "грамотни" като теб, а и като повечето "началници и шефове" между другото.... Ама то трябва и акъл за да се замислиш за тези "незначителни" подробности...! 🤣
  • 16 Колко много

    7 0 Отговор
    Празни приказки, за да се прикрие факта, че америка направо изкорми Европа и най-вече Германия и тотално унищожи конкурентната и икономика! Зелен преход, зелена сделка, санкции срещу Русия, взривени газопроводи… А цялото германско управление подпомага убийството - също като у нас, впрочем.
  • 17 Селянин

    5 0 Отговор
    Нищо общо с истината. Компаниите искат да запазат печалбите съответно бонусите на висшето ръководство и за целта освобождават високоплатените си специалисти с идеята с малко увеличение нископлатените да поемат нещата, или да намерат същите такива специалисти на по ниска заплата. Обаче сами се застрелват в крака, защото такива специалисти няма. Аз самият работя в такава компания и виждам нещата отвътре. Колеги в подобни компании споделят същото. Алчноста ще погуби света. И тези компании, чийто ръководители осъзнаят това, ще прескочат трапа. Останалите ще бъдат закупени от други по гъвкави. Неслучайно Китайците къртят по всички направление. Там бизнес моделът е съвсем различен от Европа където акционерите са дали цялата власт на няколко меринджея които ползват компаниите са собствена изгода и да си заработват гигантските бонуси без да се интересуват от това ккаво ще стане след няколко години с компанията която им е поверена. Акционерите са доволни когато дивидентите вървят, без да ги интересува на каква цена се постигат.
Новини по държави: