14 Януари, 2014 11:19 1 284 0

Сноудън се научил на хакерство в Индия

  • едуард сноудън-
  • индия-
  • курс-
  • обучение-
  • програми-
  • агенцията за национална сигурност-
  • сащ

Интересът му към методите на кибер-престъпността влизали в разрез с етичното хакерство за предпазване на компютрите

През 2010 г. Едуард Сноудън е преминал 6-дневен курс по хакерство и програмиране в професионална школа в Ню Дели, Индия, твърдят от Foreign Policy, позовавайки се на информация от служители на учебното заведение Koenig, както и на други източници, на които е било известно пътуването на Сноудън. По онова време той е имал договор за работа към Агенцията за национална сигурност на САЩ, припомня журналистът Шейн Харис.

„Сноудън е работил с личен инструктор. Той е преминал курс по „етично хакерство“ - овладял е висши техники за хакване на компютърни системи и как да се възползва от недостатъците на програмното осигуряване. Основната цел на курса е да бъдат предпазвани компютрите и съдържанието им от крадци и шпиони. Именно затова участниците в него биват обучавани сами да взломяват компютри и да крадат информация“, пояснява изданието. Според публикацията, американецът се интересувал от методите за реинженеринг на най-популярните световни набори за онлайн престъпност.

На следващата година, когато Сноудън трябвало да усъвършенства своите умения за достъп до най-високата категория класифицирана информация, той не уведомил инспекторите за своето пътуване до Индия. Според Агенцията, именно благодарение на това Сноудън е получил достъп до секретните материали, които впоследствие похитил. Американските чиновници обвинили за това фирмата, която, по мнението им, не е проверила Сноудън достатъчно внимателно.

"Нашето списание изясни, че пътуването му до Индия не би трябвало да бъде загадка за властите или разузнавателните служби на САЩ. Сноудън пристигна тук в качеството си на служител с договор към Агенцията за национална сигурност, за да окаже в посолството на САЩ в Ню Дели помощ като технически специалист“, пише изданието.

Американецът казал на инструктора си, че работи за АНС и е дошъл в командировка.
Бивши сътрудници на американското разузнаване коментират, че държавните служители и сътрудници на Агенцията не са длъжни при проверка да обявяват своите задгранични пътувания с официален характер, а понякога дори ги задължават да мълчат по този въпрос,ь за да не нарушат секретността на разузнавателната операция.

Не е ясно с какво точно се е занимавал Едуард Сноудън в посолството на САЩ в Ню Дели. Авторът на публикацията издига хипотезата, че е работил с устройства за следене. В документите, огласени от него, е описана програмата Stateroom, която събира електронни съобщения с помощта на техника, с каквато разполагат всички американдски посолства по целия свят.

Сноудън казал на инструктора си, че иска да учи информатика. Той заплатил от собствения си джоб за обучението и жилището там. Бил тих, усърден и рядко ползвал почивки по време на занятията. Добре се справял с информатиката, хакерството и програмирането. Освен "етично хакерство", Сноуден изучил и програмиране на езика Java.

Интересът на американеца към анализ и реинженеринг на вредоносни програми от типа на ZeuS, Fragus и SpyEye бил необичайно голям и той потенциално влизал в разрез с принципите на „етичното хакерство“. Според Шейн, тези програми се използвали от кибер-престъпниците за овладяване на чужди компютри и кражба на финансова информация.

Сноудън не изкарал докрай всички курсове – в един момент той пратил електронно писмо, че тлябва да се вдърне в Япония, където по онова време работел, заради медицински консултации. Експрет разяснил, че американци често се обучават в Индия, където им излиза по-евтино.  През същата школа и във филиала й в Дубай ежегодно преминавали от 50 до 100 американски военни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания