Last news in Fakti

15 Януари, 2014 09:31 8 539 9

Плашещото сходство: 1914-2014

  • първа световна война-
  • конфликти-
  • лидерство

Историци и икономисти откриват все по-големи паралели между 2014 г. и началото на Първата световна война

Плашещото сходство: 1914-2014 - 1
Снимка: AP/БTA

Човечеството е заплашено от сериозната опасност да повтори грешките, които доведоха до началото на Първата световна война, смята авторитетният историк, професорът от университета Кеймбридж Маргарет Макмилан.

Историята е пълна с парадокси. Един от основните е, че тя никога не се повтаря изцяло. Историята може да се сравни със стих, в който се повтарят едни и същи рими. Историкът Маргарет Макмилан смята, че 2014 г. съдържа твърде много плашещи паралели с 1914 г.

В началото на ХХ в. механизираните армии унищожиха милиони души на бойните полета на войната, започнала от Балканите. В Първата световна война участваха над 600 млн. войници от пет континента. Почти всеки шести от тях беше убит, а милиони се върнаха по родните домове като инвалиди.

Формалната причина за началото на военните действия послужи убийството на австрийския престолонаследник ерцхерцог Франц Фердинанд. Днес не съществува Австро-унгарската империя, нито престолонаследници, но съвременният еквивалент на атентата в Сараево могат да станат събитията в Близкия изток.

Ако Иран получи атомна бомба, то в региона ще започне надпревара в ядреното превъоръжаване.

И без това неспокойният Близък изток ще се превърне с буре с барут.

Ще е нужна и най-малката искра, за да „хвръкне всичко във въздуха“.

„Историята точно не се повтаря, но съвременният Близък изток плашещо прилича на Балканите от преди сто години, отбелязва Маргарет Макмилан в есе за водещият изследователски център в САЩ – Бруклинския институт.

Съществуващата в региона отровна смес от национализъм може да въвлече в конфликт САЩ, Турция, Русия и Иран. Всяка една от тези страни има свои интереси и съюзници в региона, които трябва да се защитават, припомня Маргарет Макмилан.

Смяна на лидерите

Съвременните ислямски терористи като две капки вода приличат на революционерите и анархистите, които извършиха немалко убийства в името на философията, която позволяваше да се отнема човешки живот в името на изграждането на по-добър живот според техните разбирания.

През 1914 г. Германия беше водеща сила в Европа и се противопоставяше на Великобритания. В наши дни паралелът е в съперничеството между САЩ и Китай.

Смяната на една световна супердържава с друга винаги е ставало с бурни периоди на сътресения.

Така е било и ще бъде. Достатъчно е да припомним, че в края на 20-те години на миналия ХХ в. във Вашингтон разработваха планове за война с Британската империя. Основният театър на бойните действия е трябвало да стане Канада. В Белия дом били уверени в наближаването на конфликт, при смяната на Обединеното кралство като супердържава.

Както и в навечерието на Първата световна война и днес се наблюдава избуяването на национализма и десните сили.

Има още една гореща точка в света, която може да замени Близкия изток, ако палестинците се договорят с Израел, а Иран успокои Запада за своята ядрена програма. Това е Далечният изток. В Китай и Япония се засилват патриотично-националистическите настроения, които са провокирани от спора за необитаемите острови в Източно китайско море. В Поднебесната империя те са известни като Дяоюйдао, а в Страната на изгряващото слънце – Сенкаку.

Ръстът на военните разходи на Пекин и стремителното строителство на военно-морски флот, пише Маргарет Макмилан-кара американските стратези да мислят, че Китай се готви да хвърли ръкавицата на предизвикателството на Америка за контрол над тихоокеанския регион. В момента наблюдаваме надпревара във въоръжаването между двете държави. В. „Уолстрийт джърнъл“ притежава информация от много надеждни източници, че в Пентагона за всеки случй се разработват планове за война с Китай.

Без голям риск от грешка можем да предположик какви планове се разработват в Генералния щаб на Северно-американското командване.

Ситуацията в Далечния изток се усложнява и от договора между САЩ и Япония за взаимна отбрана при нападение. През 2012 г. Белият дом успокои Токио, че документът се отнася и за Сенкаку. През ноември миналата 2013 г. Пекин едностранно разшири зоната за противовъздушна отбрана и над спорните атоли. Няколко дни по-късно два американски бомбардировачи В-52 прелятяха над Сенкаку, хвърляйки ръкавица на Китай.

Съблазнително е да се сравняват днешните отношения между Белия дом и Пекин – пише Маргарет Макмилан- с острото съперничество, съществуващо преди сто години между Германия и Великобритания.

Историкът отбелязва разстящото раздразнение и тревога сред американците от ръста на китайските инвестиции в Америка. От своя страна Поднебесната империя се оплаква от отношението на САЩ към нея като второразрядна страна.

Опасното самоуспокоение

Британският историк Маргарет Макмилан отбелязва и още един паралел.

Днес в света се е наложила тезата, че глобална война в XXI в. между водещите страни е невъзможна след толкова дълъг период на мир.

Точно такива пацифистки настроения са съществували и в началото на ХХ в.

„Сега, както и тогава – не се съмнява Маргарет Макмилан – настъпващата глобализация ни приспива и лъжовно ни дава чувството на сигурност. Стогодишнината от началото на Първата световна война ни кара сериозно да се замислим за нашата уязвимост пред грешките, внезапните катастрофи и чистите случайности“.

Уроците със стогодишна давност заставят днешните лидери да се замислят как с общи усилия да изградят здрав световен ред.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Mustafa Mehmed

    4 0 Отговор
    еми то и тука ше почне да става бунтове
    то не може едните да карат луксозни коли
    и да живеят в замаци
    а други да бъркат кошчета и да спат в кашони и под мостове
  • 2 velichko kostadinov

    4 0 Отговор
    Нас това не ни притеснява и без това държавата загива дали по рано или по късно все тая може дори и да не до4акаме тази война

    Коментиран от #3

  • 3 Венцислав Михайлов

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "velichko kostadinov":

    За разлика от 1914 сега пропадаме :)
  • 4 nakata88bg .

    2 0 Отговор
    през 2014 война заради убийство на който и да било няма да стане, но пък може да стане заради желанието на някои държави да се освободят от долоровото робство и последваща атака от сащ - точно както стана с Ливия

    Коментиран от #5

  • 5 Венцислав Михайлов

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "nakata88bg .":

    малко ме раздвоява твоето мнение. Смятам, че Либия е част от поредицата на тлеещи конфликти.....

    Коментиран от #6

  • 6 nakata88bg .

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Венцислав Михайлов":

    Кадафи искаше да създаде златна валута за цялата Африка, и беше в много напреднал стадий на преговори с другите държави. Въвеждане на златна валута - на мига изпарява всяка друга валута от (най-малко) целия континент - точно заради това го убиха. След убийството на Кадафи, другите африкански държави спряха дори да коментират създаване на златна валута
  • 7 Венцислав Михайлов

    0 0 Отговор
    Кадафи стана неуправляем и затова беше свален..... Африка със своето богато колониално минало предпочита все пак долари или евро отколкото имагинерна за този етап обща валута за Черния континент...

    Коментиран от #8

  • 8 nakata88bg .

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Венцислав Михайлов":

    именно - беше НЕУПРАВЛЯЕМ. не само че прекарваше независимо вътрешна политика, не само прекарваше независима външна политика, не само че започна да се бърка в европейска вътрешна политика с надежда да получи повече влияние в международни организации, но и беше решен за създаване на златна валута - това му бяха "греховете", които го убиха.

    P.S. златна валута - това е валута подкрепена със златен резерв, в момента в светя няма такава валута, ако беше се опявила - моментално щеше да стане най-търсена, желана и СТАБИЛНА в света
  • 9 Nikolay Tsonchev

    0 0 Отговор
    Мммм Дааа погледнато чисто математически населението на земята от 1900 год до сега се е увеличило близо 5 пъти какви са изводите всеки може си ги направи