Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Февруари, 2024 05:18 2 375 27

The Washington Post: Европа не може да произведе обещаното въоръжение на Украйна

  • европа-
  • украйна-
  • нато-
  • въоръжение

В същото време няма признаци, че Русия изпитва недостиг на ракети и дронове, пише изданието

Европейският военно-промишлен комплекс (ВПК) е изправен пред сериозни проблеми при увеличаването на производството на оръжия за нуждите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), пише вестникThe Washington Post.

Според оценките на изданието пълното изграждане на оръжейно производство от европейския военно-промишлен комплекс „може да бъде постигнато твърде късно“ за Киев, ако Вашингтон не окаже военна помощ. Както отбелязва вестникът, властите на ЕС признават, че ще могат да осигурят на Украйна само половината от предварително поставената цел от 1 милион 155-мм артилерийски снаряда до пролетта. Това се дължи на факта, че европейският военно-промишлен комплекс е изправен пред системни ограничения - липса на необходимите инвестиции в продължение на много години, правни бариери пред съвместното производство, по-малки пазари на оръжия от САЩ.

Още новини от Украйна

Украинските власти заявиха, че се нуждаят от минимум 200 000 артилерийски снаряда на месец, но, както отбелязва WP, общото производство на Европа е само 50 000 снаряда на месец и само малка част от тях в момента се доставят в Украйна. В същото време самите украински въоръжени сили, подчертава изданието, съобщават, че на бойното поле значително отстъпват по численост на руската артилерия. Украинските войски са принудени да ограничат използването на различни боеприпаси и снаряди.

Освен това, продължава изданието, проблемите не се ограничават само до артилерията. По този начин, ако доставките на системи за противовъздушна отбрана за Киев бъдат спрени, украинските въоръжени сили може да се сблъскат с големи проблеми през следващите месеци, „докато няма признаци, че Русия изпитва недостиг на ракети и дронове“.

Източникът на изданието от НАТО нарече проблема с европейския военно-промишлен комплекс „криза, която назрява от много години“, отчасти защото страните-членки на ЕС не са се стремили да финансират увеличаване на капацитета за производство на оръжия. В същото време военните разходи са непопулярни в много европейски страни.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    61 6 Отговор
    Европата скоро нищо няма да може да произвежда и скоро ще се доближи до Африка .

    Коментиран от #25

  • 2 Гориил

    52 5 Отговор
    Европа вече не може да преодолее бариерата на новите търговски правила, създадени от Китай, Индия, Русия, Иран, Бразилия и други бързо развиващи се икономики по света.

    Коментиран от #23

  • 3 Без сантименти

    60 2 Отговор
    Европа вече не може да осигури безопасността на гражданите си,достоен и спокоен живот...А вие за производство на снаряди говорите-какво произвежда Европа-нови безумни ценности,нео либерална диктатура...и постоянен приток на хора от други държави-товарещи евро икономиките и бюджетите им.Европа беше ЕВРОПА преди две десетилетия-когато имаше адекватни политици и обществото не беше толкова "промито".... Нео либералната диктатура уби онази Европа за която цял свят мечтаеше-факт,който само слепците не виждат.И не е въпроса дали могат да произвеждат снаряди-а пътя по който върви Европа начело с безумците от Брюксел-а този път хич не е хубав-както в политически план-така и в икономически обществен и социален аспект.,.

    Коментиран от #5, #12, #13

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българин

    11 52 Отговор

    До коментар #3 от "Без сантименти":

    Европа трябва да изостави сантиментите си и масово и поголовно да започне да изхвърля от обществата си най-вредните за тях граждани - руските наколенки.

    Коментиран от #14, #16

  • 6 Българин

    46 4 Отговор
    слабо ме вълнуват тия нацисти във окрайна какво се случва там

    слава на великата руска армия казах ли?
  • 7 Българин

    40 3 Отговор
    окрайна загубия тая война
  • 8 От страни

    44 2 Отговор
    Щото никой не иска да ги произвежда без пари. А условието е баш такова - произвеждаш и изпрщаш. Само баламите от Арсенал си мислят че некой ще им плати стоката и де ли бачкат в три смени. А когато се окаже че нанай паре ще фалират.
  • 9 Зеления иска

    35 0 Отговор
    Мани ги снарядите, че после трябва да ги препродавам. Аз повече се вълнувам от обещаните пари във банковата ми сметка, защото мойта (О)Еленка харчи повече от старо BMW.
  • 10 Я я какво ?

    34 0 Отговор
    Е нали натуту бяха по-силни от Русия ? Ц ц ц.... стига така сте писали ,прецаквате евротроловете ,те ни обясняват как натуту са по-силни от Русия и имат много повече ,е , за пореден виждаме че НЯМАТ !
  • 11 Тия лакоми психари

    29 0 Отговор
    докато не съсипят окончателно Европа икономически, няма да мирясат
  • 12 Е, ти пък

    32 1 Отговор

    До коментар #3 от "Без сантименти":

    нали поне узакониха марихуаната, еднополовите бракове и вече наричат Киев , Кийв Малко ли е?
  • 13 Прав си

    4 27 Отговор

    До коментар #3 от "Без сантименти":

    Ама що рашките все към ЕвропЕ напъват да живеят.

    Коментиран от #15

  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Европейският съюз не е Европа❗❕❗
    САЩ е са Америка ❗❕❗
  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 4 Отговор

    До коментар #13 от "Прав си":

    Ами те отдавна си живеят в Европа ❗❕❗
    Що не провериш МаЦква на кой континент е ❓❔❓
  • 16 Николай Стоименов

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Тъп си като гъдулка бе хюмне

    Коментиран от #26

  • 17 реалист

    15 0 Отговор
    То още не се е почнало, до тук беше само прегледа.
  • 18 един

    2 20 Отговор
    Споко,скоро Европа ще даде на Украйна около 170хил. снаряда,отделно Чехия с помоща на Канада и Англия ще изпрати около 800хил. снаряда/тия които президентът на Чехия обеща и за които нямаше пари/,така че да му мислят ватенките,ако мислят че Украйна вдигна бялото знаме жестоко се лъжат,битката продължава!

    Коментиран от #22

  • 19 Механик

    21 0 Отговор
    "В същото време няма признаци, че Русия изпитва недостиг на ракети и дронове"- се посочва в подзаглавието.
    А аз вече над две години чета праведните източници и там ми обясниха, че руските нямат ракети, а танковете ги вадят от музеите, па и са на привършване.
    Всичките тия неща бяха писани не еднократно от ISW, Британското разузнаване, Бесарапския фронт, Медуза и други "уважавани" източници. Дори Урсула каза, че руснаците масово крадат украински перални за да им взимат чиповете.
    п.п.
    Като не можете да произведете толкова оръжие, какво можете? Да повикате мечката и с нея да ядете боровинки ли? За тая работа се иска мнооооого здрави гащи! И огромен евро-памперс.
  • 20 Калпазанин

    11 0 Отговор
    Простото днес не се ее ли събудило заедно със Ана толийй, да почнат да ни убеждават в противното
  • 21 дядо поп

    16 0 Отговор
    Ами като не може да му кажат на Зеленко , че не могат повече да помагат , стига са гинали млади хора заради неразумните дъртаци управляващи запада , на които курбана им е сварен и изобщо не им пука какво наистина може да се стовари върху измъчената ни планета Земя!
  • 22 дядо поп

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "един":

    Не е маловажно също и колко от тези снаряди ще стигнат читави до фронтовата линия! Така можеш да ги смяташ само ти , както се казва 1000 кучета – 2000 та.... ! Да , ама , не!
  • 23 Калпазанин

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гориил":

    И по точно нвма да има от какво с какво и и с кого да го произведе, и да го произведе някак си на кого ли ще го продаде, китайците вече произвеждат повече автомобили от швабите например то да се само това, нека да слушат говеда и да налагат санкции те тръгнаха вече по нанадолнището
  • 24 Джоко

    5 1 Отговор
    И в този сектор ли Европа се самосанкционира!? Нищо 15 пакет санкции ще заобиколи 8 и ще се разреши проблема временно.
  • 25 Българин 🇧🇬

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА":

    Точно така , затова има голям наплив от европейците да заминават за русия понеже там е само цветя и рози .
  • 26 Българин 🇧🇬

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Николай Стоименов":

    Николайчо много остър ум имаш . Не е истина .
  • 27 123

    1 0 Отговор
    Развявайте белите гащи