Last news in Fakti

27 Февруари, 2024 11:25 762 13

Джо Байдън: Израел е готов да спре ударите в Газа по време на Рамазана

  • газа-
  • израел-
  • хамас-
  • бенямин нетаняху-
  • джо байдън

В същото време Байдън не призова за прекратяване на войната, която беше предизвикана от смъртоносната атака на "Хамас" срещу Южен Израел на 7 октомври, отбелязва АП

Джо Байдън: Израел е готов да спре ударите в Газа по време на Рамазана - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Израел е готов да спре войната си срещу "Хамас" в Газа по време на предстоящия месец за пости на мюсюлманите - Рамазан, ако бъде постигната сделка за освобождаване на някои от заложниците, държани от екстремистите, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Преговарящите от САЩ, Египет и Катар работят по рамково споразумение, според което "Хамас" ще освободи някои от десетките заложници, които държи, в замяна на освобождаване на палестински затворници и шестседмично спиране на бойните действия. По време на паузата ще продължат преговорите за освобождаването на останалите заложници.

За момента няма израелска реакция на коментарите на Байдън, станали публични днес.

Началото на Рамазана, около 10 март, се смята за неофициален краен срок за сключване на споразумение за прекратяване на огъня. В течение на месец стотици милиони мюсюлмани по света спазват целодневен стриктен пост.

Байдън заяви вчера, че се надява споразумението за прекратяване на огъня да влезе в сила до следващата седмица.

В същото време Байдън не призова за прекратяване на войната, която беше предизвикана от смъртоносната атака на "Хамас" срещу Южен Израел на 7 октомври, отбелязва АП.

Агенцията посочва, че американският президент е оставил "отворена вратата" за евентуална израелска сухопътна офанзива в град Рафах в южната част на Газа, на границата с Египет, където повече от половината от 2,3-милионното население на Газа е избягало съгласно израелските заповеди за евакуация.

Байдън заяви вчера, че според него Израел е намалил бомбардировките си срещу Рафах. "Те трябва и поеха ангажимент пред мен да се погрижат да има възможност да евакуират значителни части от Рафах, преди да отидат и да унищожат останалата част от "Хамас" ... но това е процес", каза той, цитиран от АП.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бидон деменц

    4 1 Отговор
    С-500 "Прометей" е най-новата зенитна система, способна да поразява цели в близкия космос. Особеност на комплекса е възможността за работа по широк спектър от цели на височина до 200 км и на разстояние до 600 км.

    Коментиран от #6, #7

  • 2 ТаУмВзе

    9 1 Отговор
    Бай Деменция, първо да посочи Къде е Израел на картата, после къде е Палестина де!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 АРГОН

    10 1 Отговор
    Жо Бидоня дали е разбрал, че е президент?
    Мотото на Бидоня е: "Да направим Америка смешна".
    Вижте видеото в тубата от италианска телевизия каква пародия са направили с Бидоня. Смях.

    Коментиран от #9

  • 5 ЗОРО

    12 1 Отговор
    САЩ и тъй нареченият запад се управляват от самозабравили се психопати!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Иии

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "бидон деменц":

    Куха шамандура
  • 8 ЗОРО

    6 1 Отговор
    Хитленяху, байпън и руши бунак на съд в Хага за геноцид и военни престъпления и след това веднага на въжето!
  • 9 по това ще разбереш

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "АРГОН":

    кои държави са независими. Във васална БГ няма начин да се появи саркастичен материал да ВСИЧЦКО от Колективния ЗападНАЛ.
  • 10 Генерал

    1 3 Отговор
    Няма спиране Джо. Бойните действия ще продължат до пълното унищожение на ХАМАС. Няма друго положение
  • 11 1234

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Бай Дън":

    Споко, с ГАЗА е почти приключено. Град Рафах му идва редът Ще бъде мощно атакуван! Кьорав джихадист няма да остане

    Коментиран от #12

  • 12 обективен

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "1234":

    Ти като коментираш мислиш ли с главата си? След "джихадистите" ще дойде и вашия ред, но всъщност джихадистите май са ционистите в случая.
  • 13 Генерал Колев

    1 1 Отговор
    Докато в Газа и останалите селища има и едно място, където терористите от Хамас да могат да се скрият, бойните действия на израелската армия трябва да продължат. Докато и последният джихадист от Хамас не бъде изпратен при 72-те девственици в техният рай, офанзивата на армията не трябва да спира. Докато има и един единствен будала, който да си мисли, че с фанатични мюсюлмани може да се живее в мир, офанзивата на израелската армия трябва да продължи до пълна победа. Египет да не се прави ни лук яла, ни лук мирисала, ами да отвори границите си и приеме палестинците да мигрират на нейна територия. Една вяра са.