Last news in Fakti

16 Януари, 2014 13:36 935 1

ООН подхвана педофилията във Ватикана

  • ватикана-
  • сексуалното насилие-
  • оон-
  • педофилия

През декември Ватикана отказа да предостави информация

ООН подхвана педофилията във Ватикана - 1
Снимка Архив АП/БТА

В Женева започна изслушването на доклади, представени от служители на Ватикана за случаите, свързани със сексуална злоупотреба с хиляди деца, съобщава Би Би Си.

"Светият престол вярва ли, че педофилията е нещо, което може да се преодолее успешно?", беше един от въпросите на Комисията  за защита правата на децата.

Архиепископ Силвано Томази заяви пред представителите на ООН, че Светият престол вижда всяко дете като "неприкосновено - тяло, ум и дух" .

Как Ватикана смята да обучава свещениците да работят с деца? Какъв надзор ще има в  католическите институции като училища, както и какви са плановете за събиране на данни свързани със сексуално насилие над деца? Бяха част от останалите въпроси.

Архиепископ Томази, който е пратеник на Ватикана в ООН, заяви, че е важно да се отбележи, че свещеници не са пряко подчинени на Ватикана, а на гражданите на страните, в които проповядват. Отговорът му бе ехо на причината, която Ватикана изтъкна през декември, когато отказа да предостави информация, поискана от ООН, относно предполагаемо сексуално насилие над деца от свещеници, монахини и монаси.

Архиепископ Томази заяви, че е важно да се установи истината за това какво се е случвало в миналото, за да не се случва отново. Трябва да възтържествува справедливостта и жертвите да получат изцеление.

Ватикана би приветствал всякакви предложения от страна на ООН за изпълнение на задълженията си, каза още той.

Очаква се комисията на ООН за защита правата на децата да зададе още широкообхватни въпроси, принуждавайки Светия престол да се защитава публично за първи път.

Светият престол на Римокатолическата църква е изправен пред обвинения, че е допуснал сексуално малтретиране на хиляди деца и е крил информация за свещеници педофили за сметка на пострадалите.

През юли миналата година, Комисията поиска подробна информация за всички случаи на сексуално насилие, за които Светият престол е бил информиран, след 1995 г.

Сред въпросите бяха и питания като: дали свещеници, монахини и монаси, обвинени веднъж в сексуално посегателство към деца, впоследствие са имали контакт с малолетни и непълнолетни; какви правни действия са предприемани срещу тях; дали Църквата е изисквала от духовниците да докладват на светските власти в съответните страни за постъпките и дали подобни сигнали не са били прикривани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    ООН-то явно иска да обезлюди Ватикана.