Last news in Fakti

4 Декември, 2013 10:38 966 0

Ватикана крие от ООН информация за сексуално насилие над деца

  • ватикана-
  • педофилия-
  • оон-
  • сексуално насилие

Комисията на ООН за защита правата на децата е поискала информацията още през юли 2012 г.

Ватикана крие от ООН информация за сексуално насилие над деца - 1
Снимка Архив ЕПА/БГНЕС

Ватикана е отказал да предостави информация, поискана от ООН, относно предполагаемо сексуално насилие над деца от свещеници, монахини и монаси, съобщава Би Би Си.

Светият престол на Римокатолическата църква заяви, че тези случаи са отговорност на съдебната система на всяка една от страните, където е имало злоупотреби.

Комисията на ООН за защита правата на децата изпрати до Ватикана подробен въпросник още през юли миналата година. С него се изискваше за подробна информация за всички случаи на сексуално насилие, за които Светият престол е бил информиран, след 1995 г.

Сред въпросите бяха и питания като: дали свещеници, монахини и монаси, обвинени веднъж в сексуално посегателство към деца, впоследствие са имали контакт с малолетни и непълнолетни; какви правни действия са предприемани срещу тях; дали Църквата е изисквала от духовниците да докладват на светските власти в съответните страни за постъпките и дали подобни сигнали не са били прикривани.

В отговора си до ООН Светият престол настоява, че тази институция е отделна от Римокатолическата църква и не влиза в нейните практики да разкрива информация за религиозната дисциплина сред духовенството освен ако няма конкретни искания от светските власти на държавата, в която дадените духовници служат. Той твърди, че са променени критериите при подбора на свещенослужителите, а вътрешните правила гарантират, че духовниците са по-дисциплинирани.

Светското общество обаче разкритикува реакцията на Светия престол, настоявайки, че той работи с "желязна структура на командване и контрол над Църквата по целия свят". То обвини Ватикана, че се крие зад технически правни подробности.

Служители на Ватикана се очаква да бъдат разпитани за злоупотреба с деца, както и по други въпроси, от Комитета на ООН за защита правата на децата през януари.

Още с поемането на папския престол през март, папа Франциск заяви, че справянето с проблема е от жизненоважно значение за доверието на хората към Църквата. Той заяви, че е необходимо "да се действа решително, тъй като случаите на сексуално насилие пораждат загриженост и притеснение, въпросът стои над всичко и трябва да има мерки за защита на малолетните, които да помагат на претърпелите такова насилие в миналото (и) необходимостта да бъдат наказани виновниците.“

Неговият предшественик, папа Бенедикт XVI, обеща да отърве Своята Църква от "мръсотията" на чиновническата сексуалната злоупотреба. Според наблюдатели, той отиде по-далеч от всякога за справяне с проблема, макар критиците да казват, че не е направил необходимото, обвинявайки го, че не е защитил децата от педофили свещеници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: