Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Март, 2024 07:00 5 058 25

Китай видя подходящи условия за диалог за мир в Украйна

  • китай-
  • украйна-
  • русия

Западът трябва да преразгледа гледната си точка за войната, смятат китайски експерти

Китай видя подходящи условия за диалог за мир в Украйна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Условията Китай да съдейства за политическо уреждане на украинската криза стават все по-благоприятни, тъй като в безизходната ситуация за Киев Москва не е против преговорите, а членовете на международната общност все повече говорят за необходимостта от възстановяване на мира. Тази гледна точка беше изразена от китайски експерти, цитирани от вестник Global Times.

„Китайските анализатори вярват, че този път Китай може да играе по-оптимална роля в насърчаването на диалога и установяването на мир, тъй като настроенията срещу войната по света нарастват“, се казва в публикацията в редакционна статия, посветена на скорошна среща в Москва между специалния представител на китайското правителство по евразийските въпроси Ли Хуей и руския заместник външен министър Михаил Галузин.

Още новини от Украйна

„Това създава по-благоприятни възможности за мирни преговори и инициативи за посредничество.“

Както отбелязва анализатор в учебния център "Китай - Шанхайска организация за сътрудничество", за насърчаване на международното взаимодействие и сътрудничество в областта на правосъдието Цуй Хенг, украинският конфликт отнема силата не само на Русия и Украйна, но също така изтощава Европейския съюз, както и Съединените щати.

„Това създава повече възможности за мирни преговори и усилия за посредничество“, каза той.

Според експерта в настоящата ситуация Китай „повече от всякога може да играе решаваща роля в улесняването на политическо решение“. Цуй Хенг припомни, че руският президент Владимир Путин е изразил готовност за преговори. Китайският политолог също смята, че през пролетта метеорологичните условия в района на бойните действия „не са подходящи за мащабни военни действия“, така че не трябва да очакваме драстични промени на фронта през следващите месеци.

Неговият колега, професор в Академията за регионално и глобално управление към Пекинския университет за чуждестранни изследвания, Цуй Хунджян, припомни, че през последните две години КНР „последователно насърчава мира и диалога“. Според експерта опасността от увеличаване на мащаба на въоръжената конфронтация в Украйна все още съществува. Политологът подчерта, че разширяването на НАТО и военните маневри в съседство с Русия могат да доведат до допълнително нарастване на напрежението. Той специално отбеляза, че Западът „трябва да преразгледа подхода си към конфликта и да осъзнае сериозността на ситуацията“.

Цуй Хенг вярва, че Пекин е в състояние да помогне за преодоляване на „огромната пропаст в позициите между участващите страни“ и да посредничи за консенсус, включително по въпроси като хуманитарна помощ и предотвратяване на ескалация. Експертът също така припомни високото ниво на доверие между Китай и Русия.

Цуй Хенг смята, че консултациите за Украйна "не могат да бъдат еднократно събитие" и трябва да бъде непрекъснат процес. „Въпреки че предстоят още много предизвикателства, все още има надежда за преговори за прекратяване на огъня между Русия и Украйна, подобно на замразения конфликт на Корейския полуостров“, заключи той.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро П@рапета

    25 3 Отговор
    Словашкият премиер Роберт Фицо заяви, че е шокиран от коментара на британския посланик в републиката към дипломата относно позицията на словашкото правителство за Украйна.
    Британският посланик в Словакия Найджъл Бейкър по-рано публикува видеообръщение на страницата на дипломатическата мисия в социалната мрежа X, в което заявява, че е изненадан от изказванията, че Западът не подкрепя мира в Украйна, и изразява несъгласие с такива позиция. Той отбеляза, че самата Словакия е част от Запада, член на НАТО и Европейския съюз.
    „Бях шокиран от начина, по който британският посланик в Републиката Найджъл Бейкър говори за политиката на словашкото правителство. Представете си, ако нашият посланик говори в Лондон и коментира политиката на британския кабинет и британския премиер. Изумен съм, че посланикът е изненадан от моите позиции, че Западът не подкрепя мира в Украйна“, написа Фицо на страницата си в социалната мрежа Facebook.
    Според Фицо би било по-добре британският посланик да обясни на словашките граждани каква роля е изиграл бившият британски премиер Борис Джонсън, когато малко след избухването на конфликта в Украйна е повлиял на украинското ръководство, така че то да не подпише мирен договор с Русия. Това споразумение, според Фицо, гарантира на Украйна европейска перспектива и военен неутралитет.

    Коментиран от #3

  • 2 😆😆😆

    12 0 Отговор
    До довечера ще изредят държави от половин свят, че виждали същото 🙄
  • 3 соломон напасания

    24 2 Отговор

    До коментар #1 от "Киро П@рапета":

    Кажи му нагло - сакс и не го обиждай повече !
  • 4 Данчо Ментата от ДПС

    30 14 Отговор
    Аз също виждам условия за мир но Одеска , Херсонска и Харковска области трябва да бъдат свободни от укронацизма .
  • 5 Последния Софиянец

    26 7 Отговор
    Вчера след официалната част на Шипка стана голяма блъсканица и паднаха загражденията и хората се смесиха с официалните лица .Почнаха да налагат Росен Желязков и антуража му и извадиха въже с примка.Радев го измъкна от мелето и го предаде на НСО които на бегом го изведоха.

    Коментиран от #24, #25

  • 6 Отец Дионисий

    12 23 Отговор
    Господ да накаже пияния агресор и продажните копейки с децата им бавноразвиващи и гладни.
  • 7 Последния Софиянец

    6 17 Отговор
    Но от това миене на чинии са ми постоянно мокри ръцете и не мога да пиша, а и в миалното долу няма нет, та все забравям да ви кажа, че няма в мире по пропаднало, продажно, крадливо и лъжливо от пияния блатник и прегладнелия му проскубан балкански раб, а вие си говорете каквото си щете и аз бях заблуден като вас и чаках на оная опoвpъщаната да ме нахрани и се наслушах на лъжи и пиянски истории! Сега си бачкам и всичко е наред, рядко минавам тук да видя старите дрогаре до къде са потънали, понякога даже ми е жал за тях.
  • 8 ТаУмВзе

    18 22 Отговор
    Що трябваше на един 71г. комлексар да си търси белята. С шойгу на лов и риболов(той от друго не разбира), с кабаева и недоносените деца на дачата в Геленджик, на водка с медведя, маша, лавров и песков, мезетата от пригожин, от кадир козара печеното яре. Печелеше по $2млрд. на ден от газ, нефт и ценни метали, на всеки руснак по $15 на ден. Щяха да пият, пеят и да те възхваляват в цяла рабсия. Какво гледаш петър първи, екатерина втора и иван грозни - те са били млади когато са правили грабежите си, двамата починали на 52г., 53г., а екатерина на 67г. Стар глупак си е пуся
  • 9 Тити

    14 16 Отговор
    На Китаец и Рашист не може да се има доверие.
  • 10 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    17 30 Отговор
    За 2 години пълномащабна война русия не успя да завземе нито една цяла област в Украйна, дори тези, които е записала в собствената си щонституция като руски. Редовната руска армия беше разбита и се наложи на пусин да мобилизира цивилното население. Умря легендата за "великата" руска армия. Половината от модерното въоръжаване на русия беше унищожено. Над 400 000 са човешките загуби за русия на фронта. Милиони от най-активното руско население избягаха от страната. руски градове се превърнаха във фронтови с всекидневни обстрели, окопи и укрития. русия се оказа в пълна изолация от цивилизования свят. руската агресия възроди НАТО и удвои общата дължина на границата с Алианса. Заради руската агресия Финландия се присъедини към НАТО, а всеки момент това ще стори и Швеция. Над 300 млрд. долара руски активи бяха замразени и конфискувани. Европа прекъсна зависимостта си от руски енергийни източници. русия загуби целия си пазар на газ и нефт в Европа, който гради дълги години. пуcин превърна страната си във васал на китай, като разпродава на безценица природното си богатство. Този период на русия ще стане част от срамната история на страната.

    Коментиран от #15

  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    13 19 Отговор
    Кармата на пycлеpoвич е да доведе руската империя на злото до нов разпад ❗ ❗
    И го прави. Списъкът му с "постижения" нараства с всеки изминал ден ❗ ❗
    пycлеp, освен всичко друго прекрасно, ще доведе до катастрофа и шпионската мрежа на Москва. Изгонените досега в Европа и Америка стотици руски шпиони със статут на дипломати са само върхът на айсберга. Тепърва ще бъдат разкривани още шпиони. Особено нелегали. Колкото повече недоволни има в Москва, колкото повече се оформя и разразява борба между клановете на властта, толкова повече засегнати и недоволни ще има. Ще текат като пробита лейка тайните им служби ❗ ❗
    Предателствата ще бъдат много. Умните руски служители с достъп до тайни ще гледат да получат убежище на Запад, като в замяна изтъргуват информацията, която знаят ❗ ❗
    Включително като предадат самоличността на агентурата на Кремъл в държавните по света, включително и у нас. А страната е в зона на нарастващ стратегически интерес❗❗
    Да го имате предвид това руски продажници, "четирихилядници" и вся остальная❗❗
  • 12 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    9 18 Отговор
    Най важното е гнус 200 да не спира да върви с пълни камази и вагони към блатницата и онова страхливото с
    токчетата и имлантите да фулира памперса през час под миндера в калния бункер и всичко ще е наред!
    А копейките да си стенат в тинята цял живот с пошлата си челяд, както най си обичат!

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 питанка

    13 9 Отговор

    До коментар #12 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Слава Русия Путин
  • 15 О. Ч. З

    10 8 Отговор

    До коментар #10 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Толкова глупости отдавна не бях чел важното е да си вярваш
    За великата руска армия не знам но историята помни доста интересни неща за нея
    А и тя не е обиколила половината свят уж да са миротворци
    За изолирани малко вероятно във това консуматорско няма как да се случи просто така наречените санкции наложени от запада ги плаща обикновеният човек всичко скочи във пъти
    За руският нефт и газ около 70 процента на гориво идваше от руснаците и са въпросът
    Как Европа има все още гориво при положение че никой от другите държави добиващи тези горива не е увеличил добива им не са намалили доставките си към другите клиенти за да пратят на Европа повече

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 О. Ч. З

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "Делю Хайдутин":

    Жалко че се пишеш Делю хайдутин а се оказваш най обикновен на селска поръчка и то тъпа
    Но я ми отговори от това което написах какво не ти хареса
  • 18 Госあ

    9 4 Отговор
    Аха да започнат мирни преговори и сатанистите от империята на злото ще пратят нови оръжия ! Най отвратителното е, че това май не изненадва никой….
  • 19 Мишел

    9 10 Отговор
    Русия няма да търси и да се съгласи на преговори за мир в момент, когато ВСУ се разпада , бяга на запад и се предава лавинообразно на изток. Преди 15 дни в Русия имаше 28 000 пленени украински войници, на 1 март бяха вече 36 000.

    Коментиран от #20, #23

  • 20 Госあ

    7 2 Отговор

    До коментар #19 от "Мишел":

    За Русия, а и за света, сега е най удобния момент да преговаря докато бандерите са натиснати и нямат оръжие. Аз дори си мислех, че покровителите им нарочно го правят да ги накарат да преговарят, но явно в момента и те нямат. Скоро обаче ще пратят и конфликта ще продължи и ще се задълбочи.
  • 21 пътник

    2 1 Отговор
    А бе,Путин дали прати изгонените си шпиони на фронта-таман да му "попълнят"силиците .Или директно ги прати в Сибир,че знаят мръсни негови тайни.На китайците очите им тесни и на 180 градуса ги въртят,но едното винаги гледа към Тайван ,Курилите,Филипините.Пък и по-надалече-към Африка.Не става само с търговска експанзия,нужна е дипломация.Те са търпеливи,отдалече се целят.
  • 22 С две думи

    6 3 Отговор
    Русия започва да кляка, а Китай се предлага!
  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "Мишел":

    Като се събудиш,русията ти станала московия.....Вчера развя ли за последно кремълският флаг,а руска .........
  • 24 Това е мокрия сън

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    На един Русофил! Жалко, реалността е съвсем, съвсем друга!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания