Last news in Fakti

16 Март, 2024 21:02 3 315 55

Как ПП-ДБ попаднаха в политическия клинч на ГЕРБ

  • герб-
  • пп-дб-
  • георги лозанов-
  • бойко борисов-
  • кирил петков

С каквито и резултати да завърши преговорният процес между двете коалиции, той ще е в полза на ГЕРБ-СДС

Как ПП-ДБ попаднаха в политическия клинч на ГЕРБ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Георги Лозанов:

Независимо от властовите отношения, в които влязоха, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ си останаха основните противници в борбата за управлението на страната. В този смисъл създаването на "сглобката" преди девет месеца беше победа на ПП-ДБ, които макар да бяха втора политическа сила, направиха в мандата си свое правителство с подкрепата на първата сила, съгласила се само на един вицепремиер. Това стана възможно, защото за властта, особено ако нямаш парламентарно мнозинство, не е достатъчна изборната легитимност - необходима е и гражданска. Гражданинът не е тъждествен с избирателя, който е ограничен от предлагането на политическия пазар, и има далеч по-обхватни очаквания, претенции, критерии. А и средства да ги защитава извън и дори срещу аритметиката на вота, най-радикалното от които са площадните протести. Именно те през 2020-а година оспориха властта на ГЕРБ и отвориха вратата на парламента за нови играчи. Така ПП-ДБ успяха след изборите през 2023-а година да надделеят над ГЕРБ-СДС, въпреки че бяха с по-малко гласове, но с прибавена към тях много по-голямата гражданска легитимност.

Девет месеца по-късно ситуацията в България рязко се обърна - с каквито и конкретни резултати да завърши преговорният процес между двете коалиции, той ще е в полза на ГЕРБ-СДС. Правителството ще е тяхно и с техен мандат, което ПП-ДБ предварително приеха, вместо ротацията да смени единствено местата на премиера и вицепремиера, както изглеждаше в зората на сглобката. Но дори и да не стане така и да се стигне още сега до избори, те пак ще са в полза на ГЕРБ-СДС, защото те, според социологическите проучвания, ще увеличат преднината си спрямо ПП-ДБ и дори вече не няма да е изключен вариант да управляват без тях.

Как се стигна дотук

Сглобката даде шанс на ГЕРБ-СДС, докато с едната ръка подкрепят ПП-ДБ, с другата неспирно да им нанасят имиджови удари. Атаката в началото беше по линията "Вие сте същите като нас", а после по линията "Вие сте по-лоши от нас". И започнаха да ги целят по най-силните им места, като ги обвиниха, че взимат рушвети и даже, че служат на Путин. Нищо, че не по тяхно време беше създадена корупционната схема на Еврото и Нотариуса или бе разписана пътната карта на "Руски поток", наречен "Турски поток". ПП-ДБ от своя страна почти не отвръщаха на ударите, вероятно от липса на тренинг в подобни битки и от неоправдана с нищо политическа доверчивост.

В бокса техниката, използвана от ГЕРБ-СДС в политиката, се нарича клинч, при който отстрани изглежда, че боксьорите на ринга са се прегърнали, но единият с цялата си тежест се е облегнал на другия, за да го изтощи и да му попречи да нанася точни удари, докато сам го поразява именно по този начин. Клинчът, определян като "мръсен бокс", по принцип е забранен, но често реферът се обърква, защото му се струва, че двамата противници си почиват, подпрени един на друг. С помощта на политически клинч ГЕРБ успя да пренесе негативите, които носеше от управленското си минало, върху ПП и за времето на една бременност да се превърне едва ли не в политическо новородено. Та чак и на Пеевски съдейства да влезе в тази невинна роля заедно с целия Магнитски на гърба му. А електоратът в случая е в положението на объркания рефер, на когото му е все по-трудно да прецени кой какъв бокс играе.

Мисията на ПП-ДБ

Обратът във вътрешната политика в немалка степен бе предизвикан и от обрат в международната, дошъл от перспективата Доналд Тръмп да се завърне в Белия дом. Това авансира авторитарния режим на Путин и неговите по-меки варианти, каквито има не само в Азия и Латинска Америка, а и в ЕС, и им даде самочувствие, че скоро ще могат да "пенсионират" либералната демокрация. А именно ПП-ДБ са политическите ѝ представители у нас и заедно с нея попаднаха в "слабо време", което съвпадна с ротацията. Като прибавим и ефекта от клинча, за момента не им остава нищо друго, освен да минат в защита.

Това значи да участват не толкова в парцелирана подялба на управлението (по аналогия с печалния опит на тройната коалиция), колкото да са негов "граждански борд", който отвътре да възпрепятства лошите му практики по целия терен. Значи да има кой в общата криза на либералната демокрация да удържа ценностите и процедурите ѝ от името на диалог с гражданите, които дадоха двойна легитимност и вкараха във властта ПП-ДБ. И ако си свършат работата в "сглобка 2" по-добре, отколкото в "сглобка 1", макар да са в по-неблагодарна роля, можем да се надяваме, че на следващите избори няма да дойде и у нас някакъв тип авторитарен режим като този на Орбан, на Ердоган или направо на Путин. Първият знак, че сме тръгнали натам, ще е отпадането на министър Тагарев от правителството.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Папионков

    34 6 Отговор
    цял живот на хранилка , и той реши да се изтропа на метеното !
  • 3 Голата истина

    19 32 Отговор
    При Бойко беше по ефтино и по добре се живееше

    Коментиран от #53

  • 4 погнусен либерал програмист от Младост 3

    32 13 Отговор
    Кироо, Асенаа и Христооо Бойкикиев! Вий сте позор! Срам ме е, че ме излъгахте и така лекинко хлъзнахте да гласувам 1 път за вас, лъжливи бизнесмени тарикати такива!
  • 5 Голата истина

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Нали има ограда как са минали
  • 6 Боко тиквоча

    29 7 Отговор
    Американските ми партньори ме държат здраво за топките, иначе отдавна да съм ги поръчал всичките тези негодници...
  • 7 а репортаж никуда!?

    15 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Защо не е отразена акцията по краварските медий като успех!? Нали ни казаха, че нямало никакви бежанци...
  • 8 Толупа е пътник

    29 10 Отговор
    Рано или късно тиквата ще си получи заслуженото,ако не от съдебната система, то от божието наказание...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мда

    17 10 Отговор
    Георги Лозанов от сдс пак се опитва да върти, върти, върти за някой друг долар.
  • 11 МЕН МЕ ИНТЕРЕСУВА

    23 8 Отговор
    БОРИСЛАВА ЙОВЧЕВА..БОРИСОВ АКО Е МЪЖ ДА СИ ПРИЗНАЕ, ЧЕ ИМА ДЪЩЕРЯ ОТ БОРИСЛАВА ЙОВЧЕВА..НЕ ПОЗНАВАМ ЧОВЕК КОЙТО ДА МРАЗИ ТОЛКОВА ХОРАТА КАКТО БОРИСОВ...

    Коментиран от #22, #48

  • 12 Лозанов

    18 7 Отговор
    Ти си най- долнопробното нищожество!
  • 13 дон

    23 10 Отговор
    Професор Михайлов им го каза още преди да направят правителството.

    Прегръдката на Борисов води до ешефода където п п д б ще бъдат обезглавени публично

    Не може да направиш добра сделка с демон
  • 14 Бендида

    23 5 Отговор
    Никой от изброените политици не попаднал в капан. Всичко е по взаимно съгласие. Уйдурма и мошенгия.
  • 15 ЩЩД Веле

    15 5 Отговор
    Това за Натегарев е 100 процента НАМЕСА във вътрешните работи!
  • 16 Ами да

    25 6 Отговор
    Не са нужни много думи! От много месеци даваме акъл на ППДБ по много сайтове, но те се оказаха политически глупаци и не вдяват! Или просто са користни! Загубиха моралното предимство, което имаха от изборите! Ще изпаднат и от властта!
  • 17 Напиши коментар

    10 9 Отговор
    И си гледаме джоба - при ГЕРБ - пенсии по 100 лева - на днешни цени - имаше и такива - богаташите - 270 лева, щедрост, това е.

    Сега има някаква надежда, пак е диктатура, пак има феодалчета.
  • 18 Пътници са

    16 11 Отговор
    И 5% няма да вземат на следващи избори ДБ и ПП предателите.
  • 19 хххх

    7 9 Отговор
    По-точно как ГЕРБ се нанизоха на надървеното на ПП/ДБ. Понеделник ще го видите!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Рошавия

    9 4 Отговор
    Голям разбирач стана и той акъл дава ние му се подсмиваме но той се е взел насериозно.
  • 22 BG гражданин и данъкоплатец

    7 6 Отговор

    До коментар #11 от "МЕН МЕ ИНТЕРЕСУВА":

    Не, той Б.Б. не мрази хората - на него му липсва емпатия, сетивност за човешките емоции. Не е отгледал дете или животно - как да се научи на любов и уважение?!
  • 23 Тия са шушляци

    11 1 Отговор
    Баце като го даваше с двеста на европейските премиери, тия не знаеха на кои ора са.🤣
  • 24 Споко, пич,

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "Мигрант":

    На тебе мозъка ти се е разпаднал отдавна.😃
  • 25 Попаднаха

    7 2 Отговор
    в капана на народа, че хората спряха да гласува и ги е страх от избори.
  • 26 ........

    8 5 Отговор
    ПеПейките и ДеБлейките по-добре експерименталните бъркочи срещу ковид да обвинят отколкото която и да било друга политическа формация.Никой не им е виновен,че се държат неадекватно и всички се чудим в мозъчна мъгла от ваксините ли са или от кристалните пици.Отделно ...от лъжи им растат носовете и се забелязва с просто око.Да спрат малко с "маркеринговите опаковки" на лъжите,защото не се трае!
  • 27 Избирател

    12 5 Отговор
    "Как ПП-ДБ попаднаха в политическия клинч на ГЕРБ"

    Ами първо като излъгаха избирателите си че "в никакъв случай нямало да правят коалиция с герб" и щели да ги вкарват в затвора но по нареждане на посолството направиха тъкмо това защото можеха да направят коалиция с другите партии и наистина да поставят гербаджиите в изолация но пък това не беше изгодно за посолствоТО защото намаше да има помощ за Украйна и останалите дивотии.

    Второ за да направят сглобката трябваше да изперат ББ и той вече чист като сълза може да им подлее.

    Та проблема си е техен - щом интересите на господарите им са по-важни даже и от съществуването им като партия - на следващите избори даже и с ала-бала няма да съберат 7-8% а по вероятно е изобщо да не влязат в парламента.
  • 28 Артилерист

    5 4 Отговор
    Дантеленият нагаждач обикаля, обикаля по тъча, за да си дойде накрая на думата за "диктаторите" и най-вече Путин, разбира се. И агента Тагарев- всички атлантици са се юрнали да го бранят, защото като го махнат, ще лъсне, че 80-те %, които ги ненавиждат, са прави-има си хас. Не знам и с какви очи дантеленият намесва и термини като "диалог с гражданите", въобще със сглобката и поотделно със съставните й. Най-добре този "диалог" се открои по време на тържествата, по случай Националния празник- Трети март-денят на Освобождението на България от турско робство от Русия, когато сглобката се беше скрила в миши дупки, а онези, като Желязков на ШИПКА, които се показаха, щяха да бъдат издухани от освиркване от отвратения от тях народ. Залудо се напиня и дантеленият Лозанов. Краят на сглобката идва. Не се гаси туй, що не гасне!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Мафия ни управлява

    6 5 Отговор
    ПП/ДБ алчни за власт и пари,станаха част от Мафията !
  • 31 ха ха

    2 2 Отговор
    зелето пее за тагарев , щото са собственост на клептократите , а припевите за либерлна демокрация звучат доста фалшиво в случея
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Фен

    2 4 Отговор
    Ами вие, соросоидите, стойностни хора няма как да привлечете. А с материала, който имате, това ви чака.
  • 34 Глупости

    3 2 Отговор
    Няма никакъв клинч Това беше единствената възможна коалиция в бг Преди нея попадналите според гошо в клинч ППДБ бяха в още по голям клинч .. с две кремълски партии. Ако ББ не създава от време на време проблеми с емоционални изказвания Коалицията щеше да си работи без никакво напрежение ..
  • 35 Борисов

    3 3 Отговор
    се вижда, че е много болен маниак, както Радев и той е путинист, както и Пеевски. Изборите миналата година ги фалшифицираха с помощта на гълъбарника. В 17.00 даваха преднина на ПП- ДБ с 10- 12 процента, а ИТН не влизаше. И обърнаха нарочно резултата. По време на изборната кампания тогава, само Борисов лееше злост върху опонентите си. И изведнъж обърна палачинката, след като посети посолството на САЩ сам. Той е проклятието на България заедно с Доган, както и ДС сътрудниците.

    Коментиран от #38

  • 36 Защо е недосегаем

    2 2 Отговор
    Борисов използва Пернишки м.ангали за убийства на Българи в цяла България!
  • 37 1302

    1 2 Отговор
    Ха, ха.
    Това, че оня с папионката не вижда, че царят е гол, си е негов проблем.
    Ние виждаме: Царят е гол.
    И ще им го покажем на 9 юни
  • 38 Страхил

    3 4 Отговор

    До коментар #35 от "Борисов":

    Глупости на търкалета !По голям путинист от Киро няма . Напълни гушата на Путин от дерогацията . Кога ПП-ДБ са водели с 10- 12 % ? Вярно имаше ала бала с президента, Рашков обикаляше като глуа кучка да плаши хората , ама толкова % само в твоята глава . ПП са си едни неможачи и нищо повече . Липсва им политическа култура и не само тя . Допускам ,че не са и предполагали , че ще се стигне до ротация , но не можаха да овладеят службите , загубиха електорат за тия 9 месеца и сега си седнаха на задника . Забравиха за мурмурандума и са съгласни на всичко , каквото каже Баце иначе парламента през крив макарон. Само не мога да разбера защо много държат на Асен Василев , човек без образование, много "умен мошеник , който съсипа финансите .

    Коментиран от #43, #45

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ТТТ

    1 1 Отговор
    Тулупа задръсти политическия и исторически хоризонт на България. Всеки който гласува за него и подобни би следвало да се замисли.
  • 41 Тежка Диктатура

    0 0 Отговор
    МВР контролира цяла България - политици, Прокуратура, Съд, ДАНС, п.роститутки, дрога, мутри, роми - всичко!
  • 42 Циник

    0 2 Отговор
    Ох, целият смешен плач бил за да се запази пиленцето Тагаренко. Горкото атаманче!
  • 43 Никакви

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Страхил":

    аргументи в този глуповат коментар.
  • 44 ХХХХ

    0 0 Отговор
    От къде джебел и ята има милиони, защо не проверите, хората всеки се чуди, ако са му чисти ок, но дайте инфо, снимайте, публикувайте, измряха турци, българи, малко скромност, бре сержо, много му били завиждали, асла за завист си е, кой ви финансиеа стройфирмата, кой, до него има и др, но по скромно го дават от неделино ардино, а тоя човек какво мисли да прави, това не е държава, всеки краде, ако някой му ги е дал, кажете на народа, защо едни европейски градове ги превърнахте в мизерия, а други в сграда до сграда и сега бяха уж с герб, а пращат бсп, то те 35 г са заедно дпсгербсп. Едни и също от 80 г. Имайте милост от бога, утре и вашите внуци това ги чака, геноцид, а може и да свърши света с тая ваша алчност плевели евн, старчета с млади синоптички ок е и кой ли бе, дядо Еконт и той
  • 45 Аз съм прост като Бочко

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Страхил":

    Ти с какво образование си, че понятието Харвард/колеж и университет/ не ти говори нищо? ГЕРБерски получател на пачки не си с твоето килийно образование, но лиз.ач може да си!!!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 БОЙКО И КИРО ГИ КРЕПЯТ ОТ ПОСОЛСТВОТО

    1 0 Отговор
    ТЕ СА КАТО БРАТЯ - ЕДИНИЯТ ОБАЧЕ ДОВЕДЕН ОТ БАЙДЪН !
  • 48 АЗ ПЪК ПОЗНАВАМ БОКЛУК МРАЗЕН ОТ

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "МЕН МЕ ИНТЕРЕСУВА":

    ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ - ТОЛУПА !
  • 49 ТИКВАТА И КИРЛЬО

    1 0 Отговор
    НА СИ ТИ КУКЛИТЕ , ДАЙ СИ МИ ПАРЦАЛКИТЕ !
  • 50 бай село

    0 0 Отговор
    Абе комунисти прекръстили се на социалисти вие сте си оррстъпници и такива ще си останете.Бойко е най доброто което сме имали след освобождението от престъпния комунистически режим.
  • 51 КРОКОДИЛА

    0 0 Отговор
    ПЕТКОВ НЕЩАСНИК / ИНФЛАЦИЯТА РАСТЕ БЕ ........
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.