Last news in Fakti

11 Март, 2024 05:02 793 10

Предупреждение: ЕС не е готов да се справи с екстремните горещини, горските пожари и по-сериозните наводнения

  • климат-
  • бедствия-
  • европейски съюз

Заключението е на Европейската агенция по околна среда

Предупреждение: ЕС не е готов да се справи с екстремните горещини, горските пожари и по-сериозните наводнения - 1
Снимка: eea.europa.eu

Опасностите, свързани с изменението на климата, се увеличават и Европейският съюз не е подготвен да се справи с екстремните горещини, горските пожари и по-сериозните наводнения, предупреди в понеделник Европейската агенция по околна среда (ЕАОС), предаде ДПА, цитирана от БТА.

Опасностите от извънредните климатични заплахи "нарастват по-бързо от готовността на обществото ни", Леена Юля-Мононен, която оглавява агенцията.

Първата оценка на риска от изменението на климата на ЕАОС установи, че са застрашени множество области - от обществената инфраструктура и финансите до здравето и околната среда, като някои от тях са в по-голяма опасност, отколкото се смяташе досега.

ЕАОС констатира, че все по-голямото засушаване и повишаването на температурите застрашават не само производството на култури в Южна Европа, но също и централноевропейските страни.

Затоплянето създава заплаха и за преноса на енергия, тъй като топлината оказва влияние върху електропроводите, а засушаването засяга производството на енергия в системите на атомните електроцентрали. Наводненията също биха могли да засегнат системите за производство на енергия в Южна Европа.

Екстремните горещини оказват влияние и върху преждевременната смъртност, като излагат голяма част от населението на топлинен стрес, особено в южните райони на ЕС. В момента в Южна Европа е толкова горещо, че комарите могат да пренасят тропически болести.

Предупреждението бе отправено ден преди Европейската комисия да публикува стратегия за повишаване на способността на блока да се адаптира към изменението на климата.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тото

    12 1 Отговор
    😂😂😂😂😂 Това не е важно !!!!! Важни са Оръжията за Украйна !!!!!!
  • 2 Ами като не са,

    15 0 Отговор
    Защо се занимават с други глупости, които нямат нищо общо с ЕС? Милиарди за Укра, усилват военните производства, дават милиарди за тази чужда война, но не могат да си решават нашите си проблеми??? Този съюз е неадекватен. Разпад!
  • 3 12343211

    7 0 Отговор
    Ресурса трябва да се пренасочи,а не да се спи.
  • 4 Дон-чо Кихот

    12 0 Отговор
    А аз се борих с вятърни мелници.
    Акушерката ли ще ни спасява - за един приятел питам?
  • 5 Билиони

    13 0 Отговор
    се пилеят , чиновници в Брюксел пропукват безмилостно и излишно електроенергия , без да им пука ни за климатичните промени , ни за вредите , носещи безгрижния им луксозен живот ! Загрижеността им за климата е само на приказки и това е явно за всеки !
  • 6 УмноКрасив

    7 0 Отговор
    Нека бъдем честни, ще сме готови, имаме 2-3 месеца още за подготовка- от Тв и Интернет ще се бълва пропаганда, така че и в Януари да се потиш като в сауна, бойните ни групи за палене на оределите гори и храсталаци ще бъдат на позиция, а отрядите за компрометирането на диги, речни корита и язовира ще са на линия! Разбира се с горещата подкрепа на Администрация, Медии и НПО-та!
  • 7 Антициклон

    3 0 Отговор
    От ЕС могат да наложат санкции.
  • 8 факуса

    3 0 Отговор
    с тез политици за нищо не е готов,само слугинаж
  • 9 Подобно

    4 0 Отговор
    оправдание звучи несериозно и поставя под въпрос ангажираността и компетентността на ЕК, а оттам и от функционалността на ЕС в подобни ситуации.
  • 10 Верно ли

    2 0 Отговор
    Е, по-рано ЕС викаха руснаците на помощ за горските пожари, а сега решиха да изтребят собственото си население за да "се справят"!