Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Март, 2024 04:18 1 509 59

Запорираните в ЕС руски пари ще се използват срещу войските на Путин в Украйна

  • украйна-
  • европейски съюз-
  • русия

МВФ разреши отпускането на 880 милиона долара за бюджетна подкрепа на Киев, "черният списък на спонсори на войната" може да отпадне

Запорираните в ЕС руски пари ще се използват срещу войските на Путин в Украйна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съвет одобри предложението доходите от запорираното в ЕС руско имущество заради войната в Украйна да бъдат използвани в полза на украинската страна, предаде БТА. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция след края на първия ден от заседанието на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС в Брюксел.

Има голяма подкрепа за предложението с тези средства да се осигури военна помощ за Украйна, уточни тя. По нейните думи тези приходи се очаква да бъдат по три милиарда евро годишно, като един милиард евро може да бъдат осигурени до юли. Оставаме с Украйна, както сме обещали, трябва да продължим да подкрепяме усилията на страната да отвръща на натиска на бойното поле, добави Фон дер Лайен.

Още новини от Украйна

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза, че ЕС е готов да действа много бързо. Посланието към Кремъл е, че сме решителни и бързи в приемането на решения по най-важните геополитически въпроси. Не сме притиснати, устойчиви сме и ще продължим да защитаваме мира, напредъка и сигурността, посочи той.

Фон дер Лайен съобщи, че ЕК е изготвила предложение за повишаване на митата за вноса на зърно от Русия и Беларус. По нейните думи това ще намали натиска над пазарните цени, от които страдат европейските земеделци.

Мишел изрази очакване до края на Белгийското председателство на Съвета на ЕС през юни да бъде свикана първата междуправителствена конференция с Украйна. Той настоя Съветът на ЕС да одобри бързо преговорната рамка, предложена от ЕК.

Съветът на изпълнителните директори на Международния валутен фонд одобри трети преглед на програмата за заем на Украйна от 15,6 милиарда долара и разреши отпускането на 880 милиона долара за бюджетна подкрепа, с което общите плащания достигнаха 5,4 милиарда долара, съобщи МВФ, цитиран от Ройтерс и БТА.

Глобалният кредитор каза, че рисковете пред Украйна остават изключително високи, особено несигурността около войната с Русия и перспективите за външно финансиране, въпреки че шефът на мисията в Украйна Гавин Грей каза пред журналисти, че МВФ все още очаква войната в Украйна да приключи до края от 2024 г.

Грей каза, че цялостното представяне на Украйна по програмата на МВФ е останало силно през първата си година и е изпълнила всички, освен

един от количествените критерии за ефективност. Неизпълненото е за средства от данъчни приходи, но включва много малка сума.

Украйна трябва да получи средствата през следващите дни, каза Грей.

Това трябва да е добре дошла новина, тъй като Конгресът на САЩ продължава да обсъжда одобрение на допълнителен пакет от помощ от 61 милиарда долара за Украйна. Грей каза, че МВФ ще трябва да проучи въздействието върху нивата на дълга на Украйна, ако законодателите на САЩ решат да конвертират част от това финансиране в заем вместо да остане безвъзмездна помощ.

Сана Надим, заместник-ръководител на мисията на МВФ за Украйна, каза, че МВФ е одобрил нов анализ на устойчивостта на дълга за Украйна, който не е променил съществено макроикономическия анализ, но е изключил около 3 милиарда долара дълг от руски еврооблигации, който беше оспорен от украинските власти.

Надим каза пред журналисти, че е постигнат достоверен напредък по преструктуриране на търговския дълг на Украйна и МВФ очаква технически дискусии по този въпрос през следващите седмици.

Междувременно става ясно, че до дни Украйна може да премахне своя черен списък на „спонсори на войната“, който е централен в кампанията на Киев за разкриване на компании, които правят бизнес с Русия. Това ще бъде направено след реакция на няколко държави, включително Китай и Франция, казаха двама представители, запознати с въпроса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според източниците Украйна може още днес да премахне не само списъка, но и свързан с него сайт, който дава подробна информация за лица, на които са наложени западни санкции, за конкретни компании и за произхода на компоненти за руски оръжия.

Черният списък няма юридическа сила, но постави в неудобно положение около 50 големи компании, изброени поименно, че действат в Русия и помагат на войната на Кремъл в Украйна, например чрез плащаните от тях данъци.

Ако стане факт, отказът от кампанията за опозоряване би бил показателен за това как на Киев може да се наложи да смекчи позицията си като същевременно за Украйна става все по-трудно да поддържа глобална подкрепа за военните си усилия повече от две години след началото на пълномащабната инвазия.

„Става дума за Китай, но не е само Китай“, каза добре запознат източник. Той намекна и за натиск на Франция да бъдат премахнати от списъка веригата магазини за търговия на дребно „Ошан“ (Auchan) и „Льороа Мерлен“ (Leroy Merlin) за стоки тип „Направи си сам“.

Пекин, основен потребител на украинско зърно, настоя през февруари Киев да премахне 14 китайски компании от списъка за „елиминиране на негативните въздействия“.

Въпреки че Китай се смята за съюзник на Русия, Киев каза, че се надява втората по големина икономика в света да вземе участие в срещата на върха на световните лидери тази пролет, където да се даде тласък на визията на президента Володимир Зеленски за мир.

Вторият източник каза, че Австрия, Китай, Франция и Унгария са упражнявали натиск върху Киев във връзка със списъка и добави, че той може да бъде свален от интернет до дни.

Трети източник каза, че има разочарование от Украйна за това, че взима на прицел компании от държави, подкрепили Киев.

Унгария отдавна е в обтегнати отношения с Киев и поддържа връзки с Москва. Макар че премиерът Виктор Орбан осъди руската инвазия, правителството му отказа да изпрати оръжия за Украйна и многократно е настоявало за мирни преговори.

През 2023 г. Унгария заплаши да блокира военната подкрепа на Европейския съюз за Украйна и санкциите срещу Русия, освен ако нейната банка OTP не бъде извадена от черния списък. Това беше направено месеци по-късно.

Австрия, която продължава да използва руски газ и действа като хъб за руски пари, зае подобна позиция. В края на миналата година правителството заяви, че няма да се съгласи на налаганите от Европейският съюз санкции, докато австрийската Райфайзен банк International, най-голямата западна банка в Русия, не бъде извадена от черния списък. Името на Райфайзен също беше премахнато.

Списъкът включва девет американски компании и по четири от Франция и Германия.

Източниците казаха, че е възможно списъкът, който е изготвен от Националната агенция за борба с корупцията, да бъде прехвърлен под компетентността на украинската агенция за военно разузнаване и да продължи да се поддържа.

При този сценарий не беше ясно дали списъкът ще остане публичен.

При първата индикация за нарастващо напрежение във връзка със списъка, във вторник правителството направи изявление, че същия ден е имало среща на висши държавни служители и чуждестранни дипломати.

В изявлението се казва, че списъкът е имал "отрицателно въздействие" върху приемането на „важни решения за противодействие на руската агресия“ и че дипломатически представители са се оплакали от „липса на нормативна база“ по отношение на списъка.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Zаря

    9 68 Отговор

    До коментар #1 от "Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲":

    Скоро няма да им ЕС, а ще им срещо путлер процес.
  • 3 Краси

    73 5 Отговор
    К Р А Д Ц И.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хммм

    77 4 Отговор
    Започва вече да ми се гади от ЕС. ЛГБТ, мигранти, някакви безумни зелени зделки сега и кражба. И защо е всичко това? Защо е това неистово желание Нато да е в Украйна? Просто това е лудост.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Уса

    57 2 Отговор
    Ще ги връщате с лихвите и еврото бавно си отива добре че не си обърнах доларите в евро
  • 11 ТОВА ЩЕ ГО ВРЪЩАТЕ СТОТОРНО!!!

    59 3 Отговор
    С ВСЕКИ ИЗМИНАЛ ДЕН СЕ ПРИБЛИЖАВАТЕ ДО ПОСЛАНИЕТО ЧЕ ИСКАТЕ ДА ПОЛУЧИТЕ РАКЕТИ. И ТОВА ЩЕ СТАНЕ КАТО ВИ ГЛЕДАМЕ КАК НАСТЪРВЕНО СИ ГО ТЪРСИТЕ.
    ЕВРОТАЛИБАНИТЕ В МЕТАТАМОРФОЗА- ТРАНСФОРМИТАТ СЕ В ЕВРОПИРАТИ , СЛЕД КОЕТО ИМ ИДВА КРАЯ .
  • 12 Уса

    58 3 Отговор
    Чалмарска Европа ще се разпадне
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ами..

    60 1 Отговор
    И после защо Путин ги нападал...
  • 15 Уса

    50 4 Отговор
    Ама и вие сте много интересни...Какво очаквате от държави,които от началото на своето същетсвуване са воювали срещу себе си и околните?Това е Европа и никога няма да се промени.Ако ги почнем поотделно ще се хванем за главата,то не бяха лудите църковници,които избиха най-умните и продължим с Римската империя безумия и оргии,накрая затрита от един вулкан и дървен кон и слава богу....Следват Наполеон и Хитлер най-великите побърканяци по онова време без айфони и стигнем до днес.Какво се е променило в Европа,като изключим мнението на бедните слуги от България?Малко повече пари за една пералня и ремонт за къщата на село,това е,нищо повече
  • 16 Наблюдател

    66 3 Отговор
    Алоуууу. Европейските разбойници. Туй не са ви африканските племена или южно американските индианци или разните индонезийски васали, да грабите без последствие и да оставите там хората голли и боси в послествие на грабежа ви. Руснаците винаги идват за своето и ще си го вземат по един или друг начин от вас, т.е. и от нас! Работих с руснаци и те първо са резервирани и предпазливи, после, като те преценят, са щедри и дружелюбни. Винаги коректни и си плащат без отмятания, когато си получат продукта или услугата, както е договорено.
  • 17 Вземете ги а какъв ответен ви чака.

    58 1 Отговор
    Погледнете го тоя дебил , дивак , с излъчване - нахилен простак.!!!Грам интелект няма .Такива ги позват за да бия тъпана стях. Каква низост е да видеш такова на управлечески пост . Без грам логика,без грам дипломация ,само шаблони мантри за крадене.
  • 18 Уса

    52 1 Отговор
    Парите трябва да отиват за доброто на хората и планетата а не за оръжия

    Коментиран от #24, #35

  • 19 Ха-ха-ха

    60 1 Отговор
    Незнам дали разбирате какво означава това? Не ми е до Русията ама тази конфискация само показва че вече няма институция на която можеш да разчиташ. Още по времето на протестите на канадските шофьори си пролича, когато им блокирана банковите сметки. Още по лошо ще стане когато премахнат кеша.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Дааа

    4 42 Отговор
    Значи трябва Украйна да анексира няколко руски области за да може после да ги размени срещу украинските градове анексирани от Путин
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 За добро

    4 34 Отговор

    До коментар #18 от "Уса":

    дело отиват - ще се унищожава кремълския режим с тях.

    Коментиран от #49

  • 25 Иван Крумов

    39 2 Отговор
    Западът забравя неколкократно - че има имена - като Суворов, Жуков, не е само един - на практика - от военна гледна точка - нещата са дълбоко свършили, те търсят сега - някакви маневри - няма такива - това е логика - военната професия също има своя логика, не е само - маршируване.

    Край, искаха война с Русия - получиха я и сега е това. Това са реалностите - пък - мечтите са друго нещо.

    Впрочем никой не иска нищо зловещо - Русия иска просто да си бъде уважавана, като нация - защо трябва да я унижават непрекъснато.

    Това е основата и на дипломациите по принцип.
  • 26 Нормално

    4 40 Отговор
    Законодателството разрешава конфискация на имуществото на престъпници.

    Коментиран от #38

  • 27 Калин

    35 3 Отговор
    Ами...КРАЖБА!
  • 28 Ти да видиш

    33 4 Отговор
    Тия пари били за Укрия... а Укрия ще бъде руска скоро, а и репарации трябва да плаща!!!

    Коментиран от #33

  • 29 АЛО ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ

    38 2 Отговор
    Е СЕГА НАЙСТИНА ЯДОСАХТЕ МЕЦА.

    Коментиран от #31

  • 30 Факт

    32 2 Отговор
    Това е кражба.
  • 31 ДРЕМЕ МУ НА ЕС ЗА МЕЦА

    3 30 Отговор

    До коментар #29 от "АЛО ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ":

    Ша я отстрелят от раз.....

    Коментиран от #51, #58

  • 32 Това

    27 1 Отговор
    са €врокрадци !

    Коментиран от #34

  • 33 СТИГА БЕ

    1 23 Отговор

    До коментар #28 от "Ти да видиш":

    Толкова е руска Украйна, колкото Сибир е африкански
  • 34 ДА Е МИСЛИЛ

    2 27 Отговор

    До коментар #32 от "Това":

    Путин като започна войната...сега е късно моме за китка.

    Коментиран от #50

  • 35 КАЖИ ГО НА

    2 15 Отговор

    До коментар #18 от "Уса":

    Путин....
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Старец

    24 1 Отговор
    От ден на ден ЕС затъва в безобразията си. Така е било и със Содом и Гомор. Тази империя на злото и алчността няма да просъществува още много.
  • 38 БЛАЖЕНИ ГЛУПЕНДЕРИ РАЗБОЙНИЦИ.

    24 2 Отговор

    До коментар #26 от "Нормално":

    ТОВА СА СУМИ НА БИЗНЕСМЕНИ И НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ВОЙНАТА . И ОЩЕ ,ТРЯБВА ДА ИМА СЪД И ВЛЯЗЛА В СИЛА ПРИСЪДА ОТ СЪДА, ЧЕ ТЕ СА ОСЪДЕНИ ЗА СУМАТА ....... . ЩОМ ТАКАВА ПРИСЪДА НЯМА , ТЕЗИ КОИТО ОТНЕМАТ ТАЗИ СУМА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ИЛИ ПРОСТИЧКО КАЗАНО КРАЖБА НА РАЗБОЙНИЦИ.
    ТЕЗИ "НАШИ ОПРАВНИЦИ" СЕ ТРЕСАТ ОТ КРЕТЕНСКО ПРОСТАШКО ВЕЛИЧИЕ И КАТО НАХИЛЕНИ ОЛОГОФРЕНИ НИ ИНФОРМИРАТ ЗА ПОРЕДНАТА СИ ИДИОТЩИНА .. ТА ДОРИ И НА УМ НЕ ИМ МИНА ,ЧЕ ГИ ЧАКА ОТВЕТЕН , МА МНОГОКРАТНО ОТВЕТЕН . А ТОЗИ ОТВЕТЕ МОЖЕ ДА Е В РАКЕТИ НА ПРИМЕР, НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА Е В ХАРТЙЙКИ.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ЯСНО

    20 2 Отговор
    еВРОсъюзът минава на военна нога, с която са длъжни да се съобразяват нейните членки. Кой е начело на Евросъюза. Германия, която търси реванш и използува Евросъюза за това.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Артилерист

    26 1 Отговор
    Фондерлайненизмът е на път да забърка голяма финансова криза. Експерти твърдят, че ако се посегне на руските запорирани активи доверието във финансовите структури рухва. Започва се масово теглене на активи, обръщане в злато и прочие сигурни запаси. Освен това в Русия има дотатъчно чужди капитали, които да компенсират загубите на нейните откраднати пари. Водещите хищни западняци са свикнали да крадат от бедните, колониите, слабите. Те се надяваха Русия да рухне и да започнат да я плячкосват. От колко време вече се чудят, как да придадат "законообразна" форма на присвояването на руските пари и накрая решиха по техния си брутален хищнически манталитет просто да ги откраднат.
    Къде беше този Мишел, който сега се е затичал да "защитава мира", когато се подписаха Минските споразумения за прекратяване на геноцида в Донбас? Франция беше една от ГАРАНТИТЕ за изпълнението им и възстановяване на мира в Украйна. Той защо не се застъпи тогава да се ЗАЩИТИ МИРА? Не се ли чувства малко виновен за войната, ами обвинява Русия в агресия? Това са то безкруполните циници.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 маските падат

    24 1 Отговор
    ЕС, радетеля за демократични ценности и спазване на върховенството на закона, днес е готов да погази всичко, което прокламираше.
    Няма начин да се оправдае наглата кражба - затова и повече от година скъпоплатените адвокати не можаха да им формулират поне малко-от-малко прилично правно оправдание за подобно деяние. Обаче, достатъчно беше САЩ да редуцират значително техния пай за поддържане на прокси войнната и се наложи ЕС да плюе на всичките си ценности, само и само да продължат с опита да дестабилизират Русия. Ситуацията е малко на сега или никога. ЦИНИЗМА в отстояването на правата на човека и хуманизма стигна своя апогей - ЕС ще се превърне в доказано ОПГ и ще извърши кражбата на века, но ще осигури необходимите средства за военна помощ за Украйна. И всичко това в търсене на МИР.
    Тия обаче забравят, че рибата се вмирисва откъм главата. Като демонстрираш погазването на всякакви законови ограничения, то утре да не се чудят, че европееца им е теглил една сочна и е започнал да шикалкави с изпълнението на неговите отговорности към обществото. Деградацията на ЕС е в ход.

    Коментиран от #53

  • 49 Ха ха ха

    17 1 Отговор

    До коментар #24 от "За добро":

    И защо го наричаш режим? Дори и американците ти казаха че Путин е законният президент, ама пуста тиква от дума не разбира.
  • 50 А бе,

    11 1 Отговор

    До коментар #34 от "ДА Е МИСЛИЛ":

    Окраина е Русия, бе !

    Коментиран от #52

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ДА НЕ ВЕРВАШ

    1 8 Отговор

    До коментар #50 от "А бе,":

    Че Путин избива "собствените" си украинци....
  • 53 СЕГА С РУСКИТЕ МИЛИАРДИ

    2 13 Отговор

    До коментар #48 от "маските падат":

    По главата на Путин.....
  • 54 ПУТИНЕ......

    1 12 Отговор
    Вдигнаха ти мерника

    Коментиран от #57

  • 55 3436

    14 1 Отговор
    срамно е как една организация като ЕС от свободолюбива създадена да свободна търговия се превърна в крадлива и още лошото е че става военна и пряко подчинена и обслужваща интереси на държава зад океана
  • 56 свидетел

    7 0 Отговор
    и после ще връщаме и лихвите на лихвите !
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "ДРЕМЕ МУ НА ЕС ЗА МЕЦА":

    Стрелял ли си по Мечка с патрони за яребици ❓❗
  • 59 Даа!

    4 0 Отговор
    Увеличени мита за руско и белоруско зърно,за да падне" натиска " върху европейски зърнари.За трите " Големи" превзели зърнопроизводство в усраина- нито дума.Руско и белоруско зърно не стъпва в Европа от три години.Ще папкаме жито за магарета с кеф- от братска усрайна,на дебели цени.