Last news in Fakti

26 Март, 2024 14:23 1 479 22

НЦЦ: Истинска алтернатива пред ГЕРБ и ПП-ДБ няма

  • герб-
  • продължаваме промяната-
  • бойко борисов-
  • мария габриел-
  • николай денков-
  • румен радев

Швейцарската медия информира за провала на ротацията и отбелязва, че сега страната отново е заплашена от политическа нестабилност

НЦЦ: Истинска алтернатива пред ГЕРБ и ПП-ДБ няма - 1
Снимка: БГНЕС

За ПП-ДБ съвместната работа с ГЕРБ винаги е била проблематична, пише швейцарският НЦЦ. А неофициалната подкрепа от Делян Пеевски - "една от най-съмнителните фигури в българската политика" - прави нещата още по-сложни.

Когато на шести юни 2023 година новото българско правителство встъпи в длъжност, облекчението беше голямо. Поредните избори така и не доведоха до еднозначно съотношение на силите, което заплашваше от нов служебен кабинет на Румен Радев и поредни предсрочни избори, припомня в анализ на случващото се в България швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ). Но двете най-големи партии надскочиха сенките си и сформираха коалиция.

Връщайки се назад, "Щутгартер Нахрихтен" също пише, че натискът на партньорите от ЕС и надеждата да се сложи край на кризата в България с пет парламентарни избора за две години подтикна политическите противници да се качат в една и съща лодка. За да се постигне желаното присъединяване към еврозоната и Шенген от една страна, а от друга - за да се ограничи влиянието на смятания за проруски президент Румен Радев в условията на продължаващата война в Украйна.

В България отново настъпва политическата нестабилност

НЦЦ също отбелязва, че постигнатата договореност между ГЕРБ и ПП-ДБ е била значима във външнополитически план. Покрай служебните правителства президентът Радев е получил много по-голямо влияние, отколкото му отрежда Конституцията, а за разлика от него ГЕРБ и ПП-ДБ следват ясна прозападна и трансатлантическа линия, посочва НЦЦ.

Швейцарската медия информира за провала на ротацията и отбелязва, че сега страната отново е заплашена от политическа нестабилност. След като Мария Габриел оттегли кандидатурата си за премиер, следващите по-големина фракции получават възможността да сформират мнозинство, но постигането му на практика е невъзможно. Затова остават само предсрочните избори, които биха могли да се проведат едновременно с европейските.

Консенсус за реформите така и не бе постигнат

НЦЦ отбелязва, че спорът между двамата коалиционни партньори от седмици Мария Габриел оттегли кандидатурата си за премиер. Във външнополитически план позициите им са близки, но по други въпроси, особено що се отнася до реформите в правосъдието, разликите са големи.

Швейцарското издание пише, че реформаторите от ПП-ДБ още през февруари са предложили меморандум за продължаване на сътрудничество - в който наред с другото става дума за правосъдието и за назначаване на ръководители на регулаторните органи. Предложенията обаче бяха отхвърлени от ГЕРБ, изтъква НЦЦ. Журналистите от медията припомнят, че ГЕРБ са предложили списък с министри, който не е съгласуван с партньорите и не пропуска да информира читателите си и, че в резултат миналата седмица Габриел е била наречена от Асен Василев "новото красиво лице на мафията".

За ПП-ДБ съвместната работа с ГЕРБ винаги е била проблематична, четем още в текста. А неофициалната подкрепа от Делян Пеевски - "една от най-съмнителните фигури в българската политика" - прави нещата още по-сложни, пише изданието.

След изборите вероятно следва пак същото

НЦЦ посочва, че в парламента истински алтернативи за сътрудничество няма, а това надали ще се промени и след още едни избори. Авторът на статията Фолкер Пабст прогнозира, че от политическото недоволство най-много би могла да спечели "Възраждане". Проруските националисти, които настояват и за излизането на България от НАТО, са обаче до голяма степен изолирани. И не би било никаква изненада след поредните избори отново само ГЕРБ и ПП-ДБ да могат да сформират стабилно мнозинство, обобщава авторът.

НЦЦ пише също, че и прозападният курс на страната не е под заплаха. От промените в конституцията от миналата есен при назначаването на служебно правителство парламентът не се разпуска и остава активен до следващите избори. Респективно назначаваните от президента министри трябва да се съобразяват с прозападното мнозинство в парламента и външнополитически обрати не са вероятни.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    15 3 Отговор
    Изглежда от ГЕРБ, ПП/ДБ просят плик с похвали от Запада, за да се прегърнат отново в страстна целувка.
  • 2 Трол

    19 2 Отговор
    Като гледам г-жа Габриел и г-н Денков на снимката, ми става едно такова безалтернативно...
  • 3 Мдаа

    8 15 Отговор
    Има алтернатива как да няма, копейкаджии, чакмари, чалгари ...

    Коментиран от #5

  • 4 Гербавите

    12 14 Отговор
    мошеници свалиха едно работещо правителство , безпричинно - само от ненаситна алчност за пари и власт ! За тях няма България и български народ , само грабене с всевъзможни криминални методи !

    Коментиран от #13, #18

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Първата Швейцария

    6 3 Отговор
    То държавата намерете първо
    после се оглеждайте за алтернатива.
  • 7 😆😆😆

    5 3 Отговор
    Как държи нежно микрофона🙄
    Само тук може 😆😆😆
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Има...

    10 4 Отговор
    Има .възраждане БСП итн
  • 10 Гарга Ел

    6 2 Отговор
    Къде е Тома Биков? Липсва в медийното пространство
  • 11 има и губещи

    4 13 Отговор
    ГЕРБ правят един хубав резултат на изборите и ще си управляват с ДПС безпроблемно.
  • 12 ники

    5 1 Отговор
    пътува към къщи
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Старец

    9 1 Отговор
    "НЦЦ пише също, че и прозападният курс на страната не е под заплаха". Под абсолютна заплаха е. Евроатлантик вече е мръсна и противна дума, свързана с лъжи, антиродолюбие и всякакъв вид други извращения.
  • 15 Всички в хор

    3 7 Отговор
    пеят,че нямало алтернатива?!Има,има,и се нарича Възраждане!Това е единствената алтернатива на соросоизма и евроатлантизма!Гласувайте масово!
  • 16 бягай, Мария,

    3 2 Отговор
    Бягай, момиче. Не ти трябва да се занимаваш с политика в България. Тук управляват лобитата и личните интереси. Дано някога успееш да се отърсиш от огорчението и да вървиш смело напред, но в друга - по-чиста и по-морална среда.
  • 17 Пха ха ха ха

    4 1 Отговор
    На Ники ще му купим карта за градския транспорт да си пътува на воля
  • 18 питбул

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гербавите":

    да бе....кога го свалиха ...още като клечаха по площадите..тогава също имаше работещо правителство.....нали щяхме да се оправим а? цветя и рози..мостове..то не знам какво си...а какво получихме.....още по-зле стана....и затова са виновни единствено ПП тата с тяхната алчност некомпетентност и наглост.....и вие дето незнайно защо ги подкрепяте..а те са най-лоши измеджу лошите..най най!!!
    е
  • 19 Бой последен

    2 1 Отговор
    Ако нямало правителство Ленчето спира да се бръсне.
  • 20 Има

    2 2 Отговор
    ВЪЗРАЖДАНЕ! Само една НАРОДНА партия ще отърве България от цялото цунами, което вече идва...
    Финансова криза
    Икономическа криза
    Криза на блоковете ЕС, нато
    Нравствена криза, ненностната система е в калта също
    Криза на световните организации СЗО, Световна банка, ООН
    Войните
  • 21 ха ха

    0 1 Отговор
    правителство назначено от посолството на сащ , колко да е про българско ? предплатени милиарди по сделки с неопределено бъдеще , безкрайна корупция и гарантирана мизерия за населението , парламент от отявлени далаверджии с каква насоченост да са ? разбира се че еврпейска , нали за това субсидират мафиотските методи и закони за тирания и грабеж
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.