Last news in Fakti

27 Март, 2024 09:57 2 399 51

Кой е виновен да идем пак на избори. Отговорът е очевиден

  • герб-
  • бойко борисов-
  • румен радев-
  • мария габриел-
  • николай денков-
  • продължаваме промяната

Вече малцина ще си спомнят, че това най-трудно и компромисно управление в новата ни демократична история все пак постигна много само за 9 месеца

Кой е виновен да идем пак на избори. Отговорът е очевиден - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Може ли България изобщо да стане "нормална "държава"? Кой е виновен за това, че отиваме пак на избори? И може ли да има нова версия на управление от ПП-ДБ и ГЕРБ? Веселин Стойнев с важните въпроси и отговори.

България отива на избори окаляна и омърлушена. Уж заслужава много повече, но пак се оказа, че не може много повече. Сякаш това е кармата ѝ още от 1990 г. – винаги когато направи решителна крачка напред, следва озъртане и връщане назад. Сякаш е обречена на бавно и мъчително израстване, малко над хоризонта на оцеляването.

Обратими ли са постиженията на сглобката

Вече малцина ще си спомнят, че това най-трудно и компромисно управление в новата ни демократична история все пак постигна много само за 9 месеца: постави ясно страната на евроатлантическата орбита, извърши конституционни реформи, скъса решително с енергийната зависимост от Русия във всички направления – газ, петрол, ядрено гориво, придвижи я до прага на Шенген и еврозоната. И вместо това наследство да бъде надградено и завършено окончателно, под заплаха е постигнатото да стане обратимо.

Защото при промяна в геополитическата конюнктура не е напълно сигурно дали няма да има и някаква промяна в българската външнополитическа ориентация. Защото съдебната реформа може да остане само на хартия, ако новите органи на съдебната власт отново бъдат овладени кадрово, за да се възпроизведат старите зависимости. Защото регулаторните, антикорупционни и контролни органи могат да бъдат избрани отново от безотговорни парламентарни мнозинства, зад които се крие „дълбоката държава“. Защото сухопътният Шенген и еврозоната се отдалечават на хоризонта.

Какви бяха залозите за ротацията

Най-важният въпрос сега е, кой е виновен да отидем на избори. Ще съжителстват противоположни версии, всяка със своя обяснителна сила. Но независимо от убедителността им, валидността на всяка ще си остане повече или по-малко затворена пред собствения твърд електорат. По-важно е да се опитаме да си отговорим на въпроса можеше ли изобщо и на каква цена това управление да продължи.

За ПП-ДБ управлението можеше да продължи, ако след промените в Конституцията бъде приет и новия Закон за съдебната власт и особено ако изборите за новите висши органи на съдебната власт, както и регулаторните органи, бъдат конституирани без доминиращи политически влияния върху тях. В противен случай цялата реформа щеше да остане само на хартия и положението да остане същото. Затова те настояваха за подписване на споразумение с ясен график за законодателни промени и механизъм за кадрови назначения. Иначе щяха да се превърнат в Реформаторски блок-2.

За ГЕРБ управлението можеше да продължи, ако продължаването на промените гарантира неприкосновеността на неговия лидер и завърши прелегитимацията му не само като евроатлантик, но и като водач на демократична антикорупционна формация. А това минава само през съвместно управление с политическия представител на т.нар. градска демократична десница.

Къде са гаранциите за сигурността на Борисов и Пеевски

За ДПС, което формално бе част само от евроатлантическото парламентарно мнозинство, но чрез съпредседателя си Делян Пеевски има силно влияние във всички власти, залогът бе гарантиране на сигурност и изпиране на клеймото „Магнитски“. И за Борисов, и за Пеевски обаче твърди гаранции за сигурност може да има само през гарантирано влияние върху съдебните органи, МВР и ключови регулатори.

ПП-ДБ се опита да изключи ДПС от уравнението за кадровите назначения, за да гарантира чрез споделена отговорност само с ГЕРБ за тях, че новите състави на органите на съдебната власт и регулаторите няма да бъдат овладени от старото статукво. Борисов обаче изглежда не можа да получи по-големи гаранции за себе си и други съпартийци и съратници от тези, които би му осигурил, а и наложил, Пеевски. Така най-прекият отговор на въпроса, кой е виновен да отидем на избори е очевиден – Пеевски.

Победата в първото полувреме и загуба на мача

Оттам нататък се разигра тактическа маневра на преговори. Борисов се скри зад дамски преговорен екип, но според собствените му признания е водил свои отделни разговори с лидери от ПП-ДБ и сам е вземал всички окончателни решения за партията си. С форсираното внасяне от Мария Габриел на състав на правителство, от което 11 души се оттеглиха, и при неубедителните обяснения на този ход от дамския преговорен екип изглеждаше, че ПП-ДБ са в силна позиция и резултатът е 1:0 за тях. Изглеждаше, че мачът бързо ще приключи, но съпредседателят на ПП Асен Василев нарече Габриел „най-красивото лице на мафията“, което върна Борисов в играта, сваляйки я на персонално ниво. С полуизвинение към Габриел, Василев продължи с натиска, като обяви за приключили шансовете за първия мандат.

Въпреки това ПП-ДБ продължаваха да смятат, че са в силна позиция да вземат повече министерски кресла през второто полувреме. С което паднаха в капана на Борисов, който винаги твърдеше, че споразумението е готово и няма проблем да го подпише, а спорът е само за министерски постове. И след като по време на преговорите се кри зад кулисите, във вторник разказа „от кухнята“ какви имена е добавял и зачерквал с химикал, какви хора са предлагали от ПП-ДБ за вътрешен министър, кой бивш премиер и какви чужди министри му звънели да му оказват натиск. Така ПП-ДБ падна в класическия капан при спечелено първо полувреме да се отворят в защита и във второто полувреме да загубят мача. Защото подробностите за министерски постове може да са по-убедителни за широката публика от това, че Борисов не иска да подпише споразумението.

Ще има ли още от същото

В битката на интерпретациите „лакоми са за власт“ срещу „не могат да се откъснат от зависимостите си“ все по-трудно ще се намира отговор на въпроса, можеше ли изобщо това управление да продължи или беше обречено. Можеше ли да се постигат по-бавно и по-малки победи по пътя към нормална държава с независими и ефективни институции или при един муден и половинчат подход ПП-ДБ щеше да се стопи като присъдружното на Борисов и Пеевски СДС. Вероятно историята ще даде този отговор. А сега въпросът е може ли изобщо тази история да продължи. Дали и как ПП-ДБ и ГЕРБ ще могат отново да са партньори в управлението след изборите и какво ще казват на избирателите си в предизборната кампания.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 40 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    36 5 Отговор
    Очевидно е, че сглобката на посолството не изкара много дълго, но все пак ПП-ДБ успяха да изперат Баце, сега го чакаме да се върне на бял кон.

    Коментиран от #17, #37

  • 2 Евроатлантическите ценности

    23 9 Отговор
    деноминирани в кюлчета, евро и долари!
  • 3 Обяснения, анализи, прогнози

    38 3 Отговор
    Не чухме ли достатъчно мнения на шушумиги, за да дойде ред и народът да се изкаже?

    Коментиран от #19

  • 4 Коментар

    28 2 Отговор
    Защото някои политици са в мозъчна мъгла заради препиване и кристални пици.Преди изборите психатрите трябва да ги съберат с линейките.Напоследък психиатрите се справят най-добре с политическите анализи.
  • 5 3.14К

    20 20 Отговор
    Кой е виновен: ТО ЛУ ПА!
  • 6 няма да се чете

    30 1 Отговор
    Аха , лигава демагогия с розово-лилави нюанси - от "Дойче веле" , разбира се . Няма да се чете .
  • 7 Да, бе

    24 1 Отговор
    На слаб картоиграч, чуждите карти му пречат...
  • 8 джендърите

    28 3 Отговор
    постигнаха много - целите на посолството!
    За българите остават празните джобове и уножението.
  • 9 народа е виновен че не ви иска!!!

    30 1 Отговор
    що за глупаво заглавие? кой бил виновен ? виновни са подлогите в парламента всички управляващи партии и всички отчитащи се на посолството ..!
  • 10 Оператор на права лопата

    7 14 Отговор
    Две мутри стоят и се гледат. Натовски генерал, който хвърли един референдум в брандираното си с логото на НАТО кошче, и една доказана мутра с пачки евра в чекмеджетата и пистолет върху нощното шкафче.

    Коментиран от #40

  • 11 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    27 6 Отговор
    БГ НИКОГА НЯМА ДА СТАНЕ НОРМАЛНА ДЪРЖАВА ДОКАТО СЕ КОМАНДВА ОТ ПОСОЛСТВАТА И ИМА ТАКИВА ПРОДАЖНИЦИ КАТО ГРОБ ПП ДБ И ДР.
  • 12 развеселен

    35 1 Отговор
    Много обичм да чета , колко са "загрижени" за България и народа и агит-пропчиците (спомени от БКП) от Дойче веле ! Колко са се закахърили , как без Кирцата/Кокорчи/Ици и Гн@ми - България пропада безвъзвратно и колко е лошо (пагубно дори) да има нови избори , в които (олеле мале) българите (въпреки СИЕЛА , машинките и флашките и) вземат , че не ги допуснат до властта ! Много е забавно .
  • 13 ИНЖ1

    6 21 Отговор
    Бг ще стане нормална европейска държава, като изчистим кремълските марионетки ББ, РР, КК, ДП, РОвч и др.
  • 14 ТаУмВзе

    19 0 Отговор
    Та след 40 годин Уж Изборчета, сме във Последна Национална Катастрофа и тва си е. Само Територията е Важна, без матряла! Приключили сме Вчера. Честито Робе Овца!
  • 15 Българин

    17 11 Отговор
    България беше 20 години нормална държава, преди от козяк да ни натресат дебилите! Но благодарение на политическия опит, хитростта и подкрепата от народа, Бойко, Пеевски и Доган ни отърваха от сороската измет за по-малко от година. С това те върнаха България на пътя на нормалността и вписаха имената си със златни букви в историята!

    Коментиран от #43

  • 16 опа...

    20 2 Отговор
    какъв напредък бе ауТОРА...по наколенчили и раболепни национални предатели в новата българска история няма...скъсали сме били...пак купуваме всичко руско но през посредници,загробихме държавата за години напред за хАмерикански интереси,цени на хранителни стоки,горива и всичко е нагоре ...за какъв напредък говориш?
    Или и ти си на козяшка хранилка?
  • 17 ТтТ

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Зевс":

    Те го омаскариха, те си го изпраха!
    Кой в каквото иска да вярва, пропагандата казва кой е очевидния, с кой е всъщтност, се прикрива!
  • 18 "Хитрата сврака..."

    22 5 Отговор
    От ППДБ решиха да направят Мария Габриел ФИГУРАНТ.Да де,но забравиха за Борисов.Как въобще си мислиха,че може да го прецакат.Къде са парите за "Хемус",къде са парите от УЖ кражбите на хора от ГЕРБ, къде е санирането,къде е строителството на пътища? Единственото,което правеха от сглобката,да се грижат за Украйна.Ами да си търсят гласоподаватели оттам.

    Коментиран от #23

  • 19 ТтТ

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Обяснения, анализи, прогнози":

    Как бе, Дойче веле ти го казва…..
    Нищо, че е под болшевишки контрол!
  • 20 Някой

    18 3 Отговор
    И що някой трябва да е виновен, щом народа иска да оди на избори? На всички им стана исключително противно театрото, дето се разиграваше последните 3 седмици... Мнозинството от народа не приема точно тези, които се натискат да ни управляват. Наричат ги със всякакви нецензурни епитети.
    И после, ама защо пак да ходим на избори. Ами, защото демокрацията изисква да има избори. И когато партиите не могат да излъчат работещо правителство, се ходи на избори.
  • 21 ИНЖ1

    10 2 Отговор
    Целта на всяка една партия е да управлява. Ако има 50+%, ще управлява самостоятелно. Ако няма мнозинство - в коалиция. Това е положението. Няма какво да остроумничим.
  • 22 Фибата

    8 0 Отговор
    Виновен и избори в едно изречение?! Демокрация ли?!
  • 23 Правилен ник си избрал

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от ""Хитрата сврака..."":

     "Хитрата сврака..."
    С много думи нищо не казваш.
  • 24 Шестте путинофилски партии

    2 13 Отговор
    искат служебно правителство на Резидента за да прокарва руски интереси.
  • 25 💠🔆♻️

    7 2 Отговор
    Цялата кандърма беше да изперат Капо Ди Тути Капи, Мутро Бойко, Андрешко от Банкя, свършиха работа, станаха безпредметни, тепърва “добрите” ще осъзнават в какъв капан “вълчи” се вкараха с тази “сглобка”.
    За тяхните избиратели въпросът може би е решен веднъж за винаги но българинът е доверчив и нищо чудно да бъде измамен на следващите Избори отново, тогава ще гледаме “Сглобка 2.0” разбира се на наш гръб.
  • 26 ха ха ха...

    2 8 Отговор
    В държавите където има наличие на граждански общества решения понякога могат да се взимат от една личност, но само докато е на власт. Такива държави наричат развити. Има и други, които могат да се нарекат по различни начини, но може би най подходящо е недоразвити, а там решения се взимат от една личност независимо дали е на власт или не. Там няма граждански общества защото непрекъснато се възпрепятства процеса на създаването им, а конкретни личности се разпореждат еднолично във всяка ситуация. В Беларус такава личност е Лукашенко, в Русия Путин, в Турция Ердоган, а в България цели двама, Ахмед Доган и Баш мутроган.
  • 27 няма вина за избори

    4 1 Отговор
    суверена ще състави мнозинства , а те ще вкарат нови депутати . главатарите са същите . темите са същите . пак ще се боричкат .
  • 28 Кой е виновен ли ??

    12 1 Отговор
    Виновен е САЩ, защото бутат нещастните фронтови страни във война. Колкото и да са продажни и безродни нашите евроатлантици все пак имат мозък за последствията.
    Никой не иска да поеме отговорност - знаят, че краят за тях ще безкомпромисен.
  • 29 Хайде стига

    12 1 Отговор
    с манипулациите. Алчността на ПП и ДБ е виновна за отиване на избори. Но те ще си платят с лихвите.
  • 30 Как се прави пропаганда ?

    17 0 Отговор
    Лесно ! Слагаш гръмко заглавие " КОЙ Е ВИНОВЕН /да идем пак на избори/" на фона на снимка на Борисов и Радев и /се надяваш/ читателите ти да са толкова примитивни , че да асоциират снимката със заглавието и да повярват в пропагандното трикче . Абе , Дойче веле , няма повече какво да се каже . Все пак , клон на ЦРУ са .
  • 31 фен на сидеров

    5 4 Отговор
    виновна е , разбира се, митрофанова, а най-вече президентът Радев......😂
  • 32 Кой разбрал, разбрал...

    8 0 Отговор
    Идват и си отиват партии като СДС, НДСВ, БСДП, Движение Гергьовден, същото ще стане и с БСП, ДПС, ГЕРБ, ПП, а да не говорим за еднодневки като Атака, Воля, ИТН, Евророма, Ние идваме и много други в българското политическо пространство. Единствено моментите във времето ще са различни. Само българите остават, но докато се надяват някой друг да решава всичките им проблеми и без никакво лично участие много ще страдат. Не може без дори да си запалил свещ през живота си само да псуваш попа и църквата, а после душата в рая. Всяко нещо изисква да положиш някакви макар понякога съвсем минимални усилия, щом имаш изисквания към начина по които да се случи. С няма да гласувам на инат, а само платените избиратели да ми избират депутати не става.
  • 33 Ъхъ

    7 0 Отговор
    то е ясно кой е виновен - Путин....
  • 34 Наблюдател

    5 1 Отговор
    Ха кой е виновен естествено че ПП са виновни
  • 35 Почнах

    7 1 Отговор
    Почнах да чета и още в началото заковаха тезата, че в Нормалните държави няма избори?!

    Божееее този фашизъм ли дойде отново?
    Щом уплавляваш спираш изборите.
    Някой гласувал ли е Урсула Дерлайен? Зеленски отмени изборите. Байдън фалшивицира. Забраняват па Тръмп да се яви на избори. Секретарят на НАТО вечно ще стои на поста. В Холандия спечелилият изборите няма право да направи правителство. Изброяването може доста са продължи.

    Не стига, че ПП управлява с 10%, изпра Борисов и ГЕРБ, лъгаха нагло собствените си избиратели. Ами трябвало да останат и да няма избори.

    По соца е било 100 пъти по-демократично. Затова го затриха, за да управляват вечно и безнаказано. 35 години упадък и продължава надолу със страшна сила.
  • 36 шефа

    2 1 Отговор
    Виновна е Полицията,защото на свобода са престъпници като Буда,Шишо,Амет,Тъпото,Ася и още много.
  • 37 Да припомня

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Зевс":

    Преди 9 месеца Борисов бе без имунитет Тогава никои не говори за «изпиране « на Борисов и Пеевски И Когато ПП ДБ искаха да завладеет България Лъжците и мошенниците излязоха пак на първа страница НО ИЗБОРИТЕ ЩЕ РЕШАТ КОИ КРИВ КОИ ПРАВ ГЕРБ ИМА НАД 60 народни представители А ПП 30 депутата Затова народа гласува за честните и кадърни хора

    Коментиран от #51

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Демократ

    2 2 Отговор
    Винаги изтривате истината, а тя е,че България се управлява от КГБ-ДС-БКП номенклатурата мафия вече 34 години ,която не разрешава развитие напред и ни докара до дъното. Пари,власт,контрол,страх и никакви свободни избори.
  • 40 Кривая лопата

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Оператор на права лопата":

    За ГЕРБ 600 000 гласа А за права лопата с празна глава 300000 глас Защо никои не може да победи ГЕРБ НА ИЗБОРИТЕ Които ги блъскат в стената като « КОТЕ В ДУВАР «И стига ПП ДБ ДА СТОЯТ НА КОЛЕНЕ ПРЕД БОРИСОВ НИЕ ЗНАЕМ КОЛКО ДА ЖАЛКИ ЗА ВЛАСТ
  • 41 КОЙ ЛИ

    4 0 Отговор
    АМИ АЛЧНИТЕ НАГЛИ И ТЪПИ ПП ДБ МИСИРИ
    КАКТО И ГЛАМАВИТЕ ИМ ИЗБИРАТЕЛИ
    АМА СПОКО КОЛКОТО И ДА КВИЧИТЕ НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ СТЕ В КАНАЛИЗАЦИЯТА
    НАРОДА ВИ ВИДЯ ОЗЪБЕНИТЕ АЛЧНИ ФИЗИОНОМИИ А СЛЕД ТОВА УВИСНАЛИТЕ ВИ МУТРИ
  • 42 Хххххххххх

    3 0 Отговор
    Последната дума е на народа. Не на политици, журналисти и др. Нека народа да даде своята оценка.
  • 43 Ххххххххххх

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Един път да се съглася с теб.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Анонимен

    1 1 Отговор
    Всеки отдолу иска негов човек отгоре, излишно е да ги изброявам, закани е имало и към баце, а са твърде млади полицаи и не им прави чест. Живи и здрави да сте. Няма унизителна работа. Поне граници са отворени. Др държави отдолу не се краде, и тук ще е, но след 200 години. Човек знае 2 и 200. Сакън, детето им да не е номер 1 в денсинг старт, и майката всеки ден е там
  • 46 Е па кой....

    5 0 Отговор
    Народа да изрита целата СГЛОБКА и всички да скачат целокупно в тоалетната и последния да пуска 3 пъти водата...
  • 47 Видовден

    5 0 Отговор
    А защо от "Факти" не коментират ФАКТА,че днес в 12ч. Посланика от Посолство-ТО е отишъл "на крака" в Президентството и какво е правил там?! Явно не е ходил да пие кафе с Президента.Натиска над Радев ще е страхотен,но "Факти" ни забалисват с какви ли не историйки.....Бъдете поне един път ЖУРНАЛИСТИ! КАЖЕТЕ ИСТИНАТА!
  • 48 Кирчо от Кокорчево

    4 0 Отговор
    ПП-ДБ приключиха и тотално се отправиха към небитието на "политиката" в БГ. Каквото сам си направи-никой друг не може да ти направи.Още след записа от "ПосолствоТо" тия не само трябваше да бъдат изритани от политиката,но и да бъдат съдени за Държавна измяна. А фалшивата декларация на Киро Канадата трябваше да го телепортира директно при Бай Ставри.
  • 49 ПЕПЕРАС

    5 0 Отговор
    ПУТИН Е ВИНОВЕН
    СИГУРЕН СЪМ
    А КИРЕТО Е СВЕТЕЦ ПОЧТИ КАТО БАЙ ПЪН
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Я припомни

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Да припомня":

    Че кои са тези честни и умни хора,които са избрани от народа?Само за Президента се сещам.