Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Април, 2024 07:24 2 759 33

Киев гради нови ядрени реактори в разгара на войната

  • украйна-
  • атомни електроцентрали-
  • реактори

Посланикът на САЩ в Украйна Бриджит Бринк присъства на полагането на основния камък на реакторни блокове 5 и 6 на Хмелницката атомна електроцентрала

На фона на продължаващия обстрел на енергийните ѝ съоръжения Украйна започна изграждането на още два ядрени реактора в западната част на страната, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Новинарската агенция Интерфакс-Украйна съобщи, че в присъствието на министъра на енергетиката Херман Халушченко и на посланика на САЩ в Киев Бриджит Бринк е бил положен основният камък на реакторни блокове 5 и 6 на Хмелницката атомна електроцентрала.

Според информацията церемонията се е състояла в четвъртък, но от съображения за сигурност едва сега е оповестена публично.

За разлика от други видове електроцентрали засега Русия пощадява ядрените съоръжения при своите атаки с дронове и ракети, вероятно тъй като осъзнава факта, че това може да доведе до ядрена катастрофа, чийто мащаб е трудно да се изчисли, коментира ДПА.

Блоковете ще се изграждат в сътрудничество с американската компания за ядрена енергетика "Уестингхаус". Те са реактори с вода под налягане от типа AP1000, чийто експлоатационен живот според компанията е най-малко 60 години.

"Това е по-модерна и по-безопасна технология от тази, която използваме сега", заяви Петро Котин, изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор на украинската компания "Енергоатом". Той добави, че това представлява първа стъпка към нови безопасни и надеждни енергийни доставки.

Срокът за изграждане на един реактор се оценява на четири до пет години, а разходите - на около 5 милиарда долара.

Новите реактори не представляват бързо решение на проблемите с енергийните доставки в Украйна, отбелязва ДПА.

Русия, която започна пълномащабна инвазия в Украйна преди повече от две години, системно бомбардира съоръженията за доставка на енергия в страната. Напоследък тя насочва ракетите си по-специално към топло- и водноелектрически централи, а украинската система за противовъздушна отбрана е претоварена поради големия брой атаки.

Междувременно последният реактор в окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала в Южна Украйна, която периодично е подлагана на обстрел, за който двете враждуващи страни взаимно се обвиняват, е бил спрян от експлоатация. Това означава, че всичките шест реактора на централата са в състояние на студено спиране. По време на процедурата не е имало изпускане на радиоактивност, каза ръководството на съоръжението в своя публикация в "Телеграм".

Състоянието на студено спиране се счита за най-безопасно, тъй като при него се намалява налягането в блоковете и те се охлаждат със студена вода, посочва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Чудо

    63 6 Отговор
    Тия наистина са безумци..-икономиката им е в пълна разруха...губят войната...губят големи части от територията си-и не се знае колко още територия ще загубят...и тръгнали атомни реактори да строят-което явно е в угода на американците и просто медиен шум-видимо да се оправдаят"едни пари" дадени им от "съюзниците"....

    Коментиран от #14, #26

  • 3 Исторически парк

    73 4 Отговор
    1 реактор 5 милиарда, а на нас за същия ни взеха 30 милиарда 🤯🤬💀☠

    Коментиран от #16

  • 4 Калпазанин

    44 4 Отговор
    Луд и тъп умора няма
  • 5 Хи хи хи

    34 5 Отговор
    Първия усръински СамолетоНосач ще бъде пуснат на вода в Дунава през 2023 година.
  • 6 ТАГАРЕНКО И КОМПАНИЯ

    44 2 Отговор
    Нашите 2 реактора ще са там.
  • 7 джони инглиш

    32 7 Отговор
    Укрите са велики ядрени енергетици. Изграждат един блок за 3 години само дето не са изградили нито един. Укрите и Москва превземаха за 3 дни ама..... Чува се, че уестингхаус ще ги наемат за нашите блокове ако остане жива укра.
  • 8 Мутата

    21 2 Отговор
    Поредните лъжи, измами и глупости
  • 9 БгТопИдиот🇧🇬

    29 1 Отговор
    Укрите както ние изграждаме само евроатлантически алабализми.

    Всичко построено е от времето на "лошият" соц !!!
  • 10 искренно

    35 2 Отговор
    съветвам авторите на подобни публикации да се съветват със специалисти - иначе се превръщат в папагали и повтарят опорките на политиците. Така само потвърждават тезата на ББ, че пишещите са мисирки.
    Умилително беше да прочета, че "засега Русия пощадява ядрените съоръжения" - при все, че всяко нападение над АЕЦ Запорожие се приписва на руснаците (нищо, че целия свят е наясно, че това се прави от украинците).
    Още по-умилително ми беше да прочета, че технологията АР 1000 е "по-модерна и по-безопасна технология от тази, която използваме сега" - е няма как да се получи пропагандата - тази технология е на повече от 30 години и подобренията са общо взето незначителни и никак не може да се определи като по-модерна.
  • 11 американците

    27 0 Отговор
    при мирни условия успявха да си построят АЕЦ "Вогъл" за 20 години. В Украйна строежа ще им отнеме поне 40, но може и да успеят за 25, ако плюят на всички изисквания за ядрена безопасност.
    Общо взето, залагат основите на нов сериозен ядрен инцидент.
  • 12 Българин

    25 0 Отговор
    За разлика от други видове електроцентрали засега Русия пощадява ядрените съоръжения при своите атаки с дронове и ракети, вероятно тъй като осъзнава факта, че това може да доведе до ядрена катастрофа, чийто мащаб е трудно да се изчисли, коментира ДПА.- за разлика от укрите, които бомбят запорожката !
  • 13 Ден

    15 1 Отговор
    Подарък за Русия,молодец!
  • 14 Гошо

    28 0 Отговор

    До коментар #2 от "Чудо":

    Аз се чудя как още не са започнали космодрум за пилотирани полети до Марс
  • 15 катран

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "САЩ СЕ ШЕГУВАТ КАКТО СИ ПОИСКАТ":

    Тази уестингхаус..навсякъде оставя ръце..и взема най скъпо..Украинци влизат в капан с такива фирми, но пука им на зеленски и компания, какво ще оставят след себе си..Така и така накрая всичко ще е руско...
  • 16 Госта..

    21 0 Отговор

    До коментар #3 от "Исторически парк":

    E ние сме богати ,плащаме всичко в троен размер .
  • 17 име

    18 0 Отговор
    Нашите реактори къде ще ги момтират? Или наистина сме им ги продали за части, щото руснаците няма да им продадат.
  • 18 Да живее

    7 2 Отговор
    ФЗелен до като построят ше имаме 3 централа българска.
    Тия от фащ объркали столицата фКиев с вСофия.
  • 19 Мишел

    15 0 Отговор
    Началото на строежа на тези два блока е през 2012 г.. Строежът е замразен 2015 г.
    Украйна обяви, че ще дострои нови мощности в АЕЦ, защото руснаците не атакуват АЕЦ.
  • 20 БРАВОС

    24 1 Отговор
    АКО ПУТИН НЕ РАЗКАЖЕ ИГРАТА НА ЗАПАДНА УКРАЙНА УЕСТИНГХАУС ЩЕ Я ДОВЪРШАТ

    Коментиран от #23

  • 21 Нашите реактори!

    22 1 Отговор
    Защо не ги направи Уестингхаус?!Щото те,укрите, нямат пари,затова им подарихме нашите,а ние ще плащаме на господарите по 30милиарда долара за реактор,който е цъкаща атомна бомба която ще ни затрие като държава!
  • 22 хихи

    23 0 Отговор
    Срокът за изграждане на един реактор се оценява на четири до пет години, а разходите - на около 5 милиарда долара.

    Нашите защо са 35млрд на реактор?!?
  • 23 хихи

    3 10 Отговор

    До коментар #20 от "БРАВОС":

    аз залагам на Уестингхаус
  • 24 Ксаниба

    13 0 Отговор
    Ерман залупченко... Като им видиш имената, и атомни централи, веднага се сещаш - Чернобил, маймуна с граната.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Инна

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Чудо":

    "явно за да оправдаят "едни пари", дадени им от "съюзниците"
    Не за да го оправдаеш, а за да го измиеш за последно.
  • 27 На това му се вика

    8 0 Отговор
    На гол тумбак, чифте пищови! Тя държавата им ще изчезне, те реактори почнали да строят?!
  • 28 М3 голд

    11 0 Отговор
    Интересно, кога сертифицирана площадка, кога изминаха дългия бюрократичен път, за да стартират такъв проект. И този, като при нас е далавера на САЩ. И тези 5 млрд $, на реактор, ако е вярно, защо и у нас не са толкова? И ще си зариват сами отпадъка.
    Статията е доста неубедителна.

    Коментиран от #29

  • 29 тя площадката

    8 0 Отговор

    До коментар #28 от "М3 голд":

    им е сертифицирана - там вече си има руски блокове. Отделно, докато не са в ЕС - не са длъжни да съгласуват строежа с когото и да е било. Виж, как се одобрява проекта, как се контролира изпълнението на изискванията по време на строежа - това ще си остане химера. Изграждането на АЕЦ в условията на сегашното състояние на украинската икономика си е кауза пердута - няма да се изненадам, ако под строеж на АЕЦ се крие изграждането на някакъв военен завод. Обаче, руснака не е вчерашен и е наясно как да унищожи (ако сметне за необходимо) това съоръжение без да пострадат, намиращите се в непосредствена близост работещи блокове. Някак няма да им се получи на украинците на стар краставичар, краставици да продават.
  • 30 БРАВОС

    2 1 Отговор
    на украинци и даже имало ожесточени битки? нямат пари непрекъснато просят а строят реактори с американска помощ и то 6 пъти по евтино от това което ни предлагат на НАС Щатите !!! какъв двоен стандарт ни прилагат за всичко което могат да ни пробутат... много странно а уж сме партньори?
  • 31 За какво са им тези реактори

    2 0 Отговор
    Там хора няма да останат много... Половината ще емигрират.
  • 32 Това е

    2 0 Отговор
    Политически акт, за подмазване на основния спонсор на войната. Като нашите мега проекти, които от 30 години все не тръгват. Дано приказки и паблик рилейшънс.
  • 33 сигнализатор

    0 0 Отговор
    ще гради, че и ще ни продава ток.....с наши реактори подарени.......е там гласувайте за кликата, а летоска цени като за еврогейци....нали това искате, ако въобще сте наясно със себе си и какво искате и ка се постига.....
Новини по държави: