Last news in Fakti

5 Февруари, 2014 12:19 1 473 2

Росен Плевнелиев провалил визита на Ахмед Давутоглу

  • турция-
  • ахмед давутоглу

За втори път за последните месеци турски министър отменя визита в България. Първият дипломат на Анкара Ахмед Давутоглу няма да пътува за София след като е разбрал, че пропада планираната среща с българския президент Росен Плевнелиев. Това съобщава турският в. „Заман“.

Медията се позовава на пожелал анонимност турски дипломатически източник.

Архитект на политиката на „нулеви проблеми със съседите“ Ахмет Давутоглу се отказал да пътува до София на

Посещение на министъра на външните работи на Република Турция Ахмет Давутоглу в България беше договорено при визитата на министър Кристиан Вигенин в Анкара през октомври 2013 година, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

В процес на уточняване са дати и програма на посещението на Давутоглу.

6 и 7 февруари след като разбрал, че ще разговаря само със своя български колега Кристиан Вигенин. Този негов ход обтяга отношенията между София и Анкара. През последните две седмици двете балкански страни спорят за издаваните разрешителни за товарни камиони. Говорител на турското външно министерство обяви, че визитата на външния министър е отложена за по-късна дата без да се дават повече подробности.

Базираната в Истанбул Фондация за икономическо развитие (İKV) обвини България, че пречи на транзита на турски камиони. Това е правено в нарушение на Митническия съюз на ЕС и на Световната здравна организация.

Фондацията за икономическо развитие призова ЕС да сложи край на кризата с българските разрешителни и призова турските компании да си търсят правата от Европейския съд и компенсации от София за понесените загуби по време на кризата.

Широкомащабните арести срещу корупцията, извършени на 17 декември 2013 г., станаха причина за отлагане на посещението в София на вътрешния министър Муамер Гюлер. В България той трябваше да присъства на подписването на междуправителствено споразумение за охрана на границата между Гърция, Турция и България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нема Бира

    1 0 Отговор
    В медиите на Делян Пеевски пише, че турчина ни е врътнал а не ние него. Бил но показал, видите ли как се прави политика?!?

    Аз обаче едно не разбирам, от къде на къде министър ще се пъчи да се среща с президент? Това е като информацията, че Орешарски ще се види с Путин в Сочи! Ще се види да, само че Орешарски ще гледа Путин на 50 крачки разстояние между чашите със шампанско и хайвера...
  • 2 Монго

    0 0 Отговор
    Правилно, или пък все едно Ердоган да се срещне примерно с...Болен Сидеров
Новини по държави: