Last news in Fakti

22 Декември, 2013 20:53 1 902 0

Вътрешният министър на Турция подаде оставка

  • турция-
  • ердоган-
  • корупция

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган окачестви операцията като мръсен корупционен капан

Турският вътрешен министър Муамер Гюлер е подал оставка във връзка с корупционния скандал, който бушува в страната през последните дни.

Синът на министъра – Баръш Гюлер също беше сред задържаните.

Междувременно още 25 полицейски началници бяха уволнени в Турция заради участието им в антикорупционна операция срещу близки до кабинета на премиера Реджеп Ердоган. В скандала бяха замесени синовете на трима министри, срещу които вече са повдигнати обвинения. Сред задържаните при полицейската акция е и шефът на държавната "Халкбанк".

Отговорът на Ердоган не закъсня. Той определи разследването като мръсна операция, която има за цел да подкопае неговото управление, а губернаторите, лоялни на премиера, започнаха да отстраняват полицейски началници. Вече 36 от тях загубиха работата си. Гневът на министър председателя се стовари и върху чуждестранните дипломати, които бяха обвинени в провокативни действия.

Разследването за корупция се разглежда като част от борбата за власт между Ердоган и бившия му съюзник Фетхуллах Гюлен, който живее в изгнание в САЩ, но има огромно влияние в полицията и съдебната система.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган окачестви операцията като „мръсен корупционен капан“. Той се закани, че ръководеното от него правителство няма да допусне съществуването на паралелни структури в държавата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: